Zlepší trávenie, upraví krvný obeh, je sladší než mrkva, zimu prečká na hriadke a s prehľadom nahradí náročný petržlen

U nás sa paštrnák využíva hlavne ako polievková zelenina. Sladkastou chuťou pripomína mrkvu, ale vôňou, farbou i tvarom petržlen.

29.10.2023 14:00
paštrnák Foto:
debata

Nie každému je pochuti a mnohí ho v kuchyni odmietajú napriek tomu, že sa pestuje oveľa jednoduchšie a s lepšími výsledkami, než petržlen. Ide o veľmi starú kultúrnu rastlinu, ktorú do úzadia paradoxne nevytlačil petržlen, ale mrkva. Odborníci predpokladajú, že pred rozšírením zemiakov na európskom kontinente hral paštrnák vo výžive ľudí oveľa väčšiu úlohu ako dnes. Kedysi sa sušené korene dokonca mleli a múka slúžila na pečenie tmavého paštrnákového chleba s jemne medovníkovou chuťou.

Nahradí náročnejší petržlen

Tí, ktorým neprekáža výrazná aróma a trochu sladkastá chuť už vedia, že dopestovať paštrnák je oveľa jednoduchšie, než sa trápiť s petržlenom. Pravdou je, že rovnako dlho klíči − pokojne aj mesiac, ale oveľa spoľahlivejšie a rovnomernejšie. Pri jarných sejbách určite použite značkovaciu plodinu, napríklad reďkovku, ktorá vyklíči oveľa skôr a vyznačí vám riadky (pri pletí buriny je to veľká pomoc). Použitie v kuchyni je celkom identické. Paštrnák môžete použiť všade tam kde petržlen a spracovať ho tým istým spôsobom.

šalotka Čítajte viac Ktorú zeleninu treba sadiť v októbri? Jednoznačne šalotku: Nenafukuje, má jemnú chuť a darí sa jej všade

Zelenina liečivkou

Korene paštrnáka obsahujú až dvakrát viac sacharidov než mrkva. Ide o zeleninu s vysokou energetickou hodnotou. Bohatý je však aj na vitamín C a ľahko stráviteľné bielkoviny. V koreni nájdete alkaloid pastinacín, ktorý tlmí kŕče hladkého svalstva. Draslík pomáha znižovať množstvo vody v ľudskom organizme a regulovať krvný obeh. Éterické oleje priaznivo pôsobia na nervovú sústavu a zlepšujú trávenie. Sušené semená sa niekedy využívajú ako korenie, v čajových zmesiach pôsobia proti nafukovaniu.

Paštrnák je veľmi odolná koreňová zelenina.... Foto: SHUTTERSTOCK
paštrnák Paštrnák je veľmi odolná koreňová zelenina. Netrpí chorobami ani škodcami a vďaka bujnej vňati zanecháva pôdu v nezaburinenom stave. Niekedy sa spomína, že jemné chĺpky môžu u ľudí s citlivou pokožkou vyvolať alergiu, no v skutočnosti nejde o nič časté a významne problematické.

Klíči pomaly, ale spoľahlivo

Paštrnáku sa spravidla darí aj tam, kde petržlen pestovateľov sklame. Ako koreňová zelenina vyžaduje hlbšie pôdy, vďaka čomu sa korene nedeformujú. Dobre sa mu bude dariť aj v severnejších a podhorských pestovateľských oblastiach. Osivo sejte čo najskôr, najlepšie v marci či v apríli, teda hneď, ako pôda rozmrzne a mierne oschne do riadkov vzdialených 30 až 40 cm. Optimálna hĺbka sejby je 1,5 cm. Po vzídení, keď majú rastlinky štyri až päť pravých listov, ich jednoťte na vzdialenosť 10 až 15 cm. Pôdu opatrne kyprite a odburiňujte.

Výber odrôd paštrnáka u nás nie je príliš... Foto: SHUTTERSTOCK
paštrnák Výber odrôd paštrnáka u nás nie je príliš veľký, no rokmi osvedčené sú naozaj kvalitné. Do piesočnato-hlinitých, kyprých pôd určite zvoľte ‘Dlhý biely’, no v ponuke je aj ‘Kamo’.

Zberajte od leta až do jari

Korene paštrnáka môžete podľa potreby zberať už od leta, no konečnú veľkosť a kvalitu na uskladnenie dosiahnu zvyčajne až v októbri alebo začiatkom novembra. Hoci nebudete pestovať odrodu ‘Dlhý biely’, aj tak sú korene veľmi dlhé. Na zber sa najčastejšie odporúčajú rýľovacie vidly, no naša skúsenosť je taká, že ak nemáte naozaj dostatok sily zapichnúť ich hlboko do pôdy, korene poškodíte častejšie, než pri použití klasického rýľu.

sušenie, zelenina Čítajte viac Recept na najlepšiu domácu vegetu bez soli a konzervantov, plus praktické rady na sušenie zeleniny

Počká vás na hriadke – aj v zime

Paštrnák je veľmi otužilá (mrazuvzdorná) zelenina čo znamená dve veci. Jednak ho môžete siať už na jeseň (vtedy pekné veľké korene pozberáte už v júli) a zároveň bez problémov prezimuje na hriadke. To je výhodné v prípade, že nemáte kvalitnú pivnicu. Korene necháte v pôde a priebežne podľa potreby si ich niekoľko vyrýľujete priamo z hriadky. Problém môže nastať v príliš tuhej zime, no aj toto sa dá vyriešiť. Koreňov si nakopete viac počas slnečného dňa, keď pôda povolí. Ako ochrana pred holomrazmi je vhodná netkaná textília.

Hoci nebudete pestovať odrodu ‘Dlhý biely’, aj... Foto: SHUTTERSTOCK
paštrnák Hoci nebudete pestovať odrodu ‘Dlhý biely’, aj tak sú korene paštrnáka veľmi dlhé. Na zber sa najčastejšie odporúčajú rýľovacie vidly, no naša skúsenosť je taká, že ak nemáte naozaj dostatok sily, zapichnúť ich hlboko do pôdy, korene poškodíte častejšie, než pri použití klasického rýľu.
mrkva, zber Čítajte viac Super tip, ako uskladniť zeleninu v teplej pivnici: Ani po mesiacoch nebude gumová, ale krásne svieža, pevná a chrumkavá

Spoznajte rozdiel: Paštrnák verzus petržlen

Možno ste si to všimli a možno ani nie, no v supermarketoch sa niekedy stane, že pod názvom petržlen je ponúkaný paštrnák. Po kúpe sa doma mnohí možno pozastavia nad nezvyčajnou sladkosťou, no len málokto si uvedomí, že ide o paštrnák. Korene oboch zástupcov z radov koreňovej zeleniny sa na prvý pohľad výrazne podobajú, no okrem rozdielnej vňate majú tiež inú výživovú hodnotu. V tomto smere hrá prím menej náročný paštrnák, no v aróme vyhráva petržlen. Koreň paštrnáka je výrazne väčší, širší a na povrchu hnedší, hoci tieto znaky často závisia aj od odrody. Čím však tieto dve zeleniny od seba spoľahlivo odlíšite je hlava koreňa. Petržlen ju má vypuknutú, akoby vystrčenú von, kým pri paštrnáku sa vytvára po obvode lem a rastový vrchol (miesto odkiaľ vyrastá vňať) je posunutý nižšie.

Pre koreňovú hlavu paštrnáka je typická obruč a... Foto: dobrasemena.cz
paštrnák Pre koreňovú hlavu paštrnáka je typická obruč a rastový vrchol posadený nižšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #petržlen #paštrnák #koreňová zelenina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december