Zo strukovín má najviac bielkovín aj železa, pomôže s vysokým cholesterolom a možno ani neviete, že ju môžete pestovať

Domáca šošovica nie je žiadny problém. Odborná literatúra síce odporúča jej pestovanie pre kukuričnú, prípadne suchšiu repársku výrobnú oblasť, no dnes už vieme, že klíma sa mení a s ňou aj naše pestovateľské možnosti.

29.01.2024 15:00
šošovica Foto:
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Šošovica jedlá (Lens esculenta) rastie vo forme kríčkov, ktoré sa veľmi podobajú na rastliny cíceru baranieho. Majú štvorhranné stonky a výšku do 60 cm, pričom môžu mierne poliehať. V súkvetí, ktoré tvorí strapec rozkvitajú biele alebo modrofialové samoopelivé kvety. Na strukoch je zaujímavé, že sú ploché a v tvare takmer kosoštvorcové.

Šošovica nie je iba jedna

Pokiaľ ide o ponuku osiva, na našom trhu si veľmi nevyberiete. Zohnať ho nie je jednoduché a keď už, tak ide o klasickú olivovozelenú a drobnosemennú odrodu. Reálne však existuje šošovica aj so žltohnedými, modrými, čiernymi či rôzne strakatými semenami.

Červená šošovica je jednou zo základných... Foto: SHUTTERSTOCK
šošovica Červená šošovica je jednou zo základných surovín indickej a tureckej kuchyne. Stačí ju variť kratšie než bežnejšiu zelenú.

Teplo a sucho

Hlavne v čase kvitnutia a dozrievania je pre úspešné pestovanie šošovice nevyhnutné. Preto sa aj za najvhodnejšie oblasti považujú kukuričná a suchšia repárska, no v rámci záhrady si môžete skúsiť šošovicu vysiať takmer kdekoľvek, s výnimkou najchladnejších polôh s príliš krátkou vegetáciou. Rovnako platí, že šošovica lepšie odolá suchu, než nadmernej vlhkosti, pri ktorej trpí plesňami a antraknózami, čo treba zvážiť pri rozhodovaní sa o jej pestovaní vo vašej lokalite.

Najlepšie po zemiakoch

Vhodnou predplodinou šošovice sú zemiaky. Určite sa vyhnite strukovinám či hriadkam po zelenom hnojení ďatelinou. Ideálne sú vzdušné, ľahšie, hlinito-piesočnaté alebo piesočnato-hlinité pôdy, dobre zásobené vápnikom. Celkom nevhodné sú kyslé, zasolené a prehnojené dusíkom. Jarná príprava hriadky je rovnaká ako pri iných plodinách. Treba ju dokonale odburiniť, prekypriť na jemnú štruktúru do hĺbky 5 cm a urovnať hrabľami. Semená pri klíčení vyžadujú nielen dostatok vlahy, ale aj vzduchu.

cibuľa Čítajte viac Veľký prehľad odrôd cibule: Od klasiky až po menej známe špeciality pre labužníkov. Vieme, ktoré sa (ne)oplatia

Skoro na jar

Šošovica klíči už pri teplote 4 až 5 °C, takže so sejbou netreba otáľať, aby úroda stihla dozrieť. Aj vzídené rastliny odolajú neskorým jarným mrazom až do –5 °C. V prípade potreby môžete hriadku na noc prekryť viacerými vrstvami bielej netkanej textílie. Sejte už začiatkom marca do hĺbky 3 až 5 cm, no dajte si naozaj záležať na rovnomernom rozmiestnení semien v riadku. Ukladajte ich nie bližšie než 13 cm od seba, ideálne aspoň 15 cm. Táto vzdialenosť však záleží aj od odrody, preto je dobré, riadiť sa odporúčaním na vrecúšku s osivom. Bujnejšie rastúce môžu vyžadovať vzdialenosť v riadku až 25 cm.

Šošovicu sa pred sejbou oplatí naklíčiť. Foto: SHUTTERSTOCK
šošovica Šošovicu sa pred sejbou oplatí naklíčiť.
semená, klíčenie, klíčiace rastliny Čítajte viac Aby semená spoľahlivo vyklíčili: Tieto profesionálne techniky vám uľahčia záhradnícky život + pravda o morení osív

Postupný zber

Šošovica rozkvitá postupne, preto aj struky dozrievajú nerovnomerne. Pri suchom a teplom počasí sa oplatí zberať každé dva až tri dni. Predídete tak ich nadmernému vysušeniu, praskaniu a tým vypadávaniu semien. Ako zistíte, že je už správny čas, začať šošovicu zberať? Ideálne je to vtedy, keď sú dolné dve tretiny strukov už celkom zrelé, čo spoznáte podľa toho, že sa prefarbia do žltohneda a semená v nich začnú tvrdnú. Dozrievajúci porast šošovice navyše postupne usychá.

Pred uskladnením šošovicu vylúskajte, semená zbavte rastlinných zvyškov, drobných hrudiek zeminy a uskladnite ako iné strukoviny v tme a suchu.

Výživnejšia než fazuľa

Šošovica je v porovnaní s hrachom, fazuľou a inými strukovinami najbohatšia na bielkoviny a celkovo výživovo veľmi hodnotná. Obsahuje najmenej tukov i hrubej vlákniny. Odporúča sa pri redukčných diétach, pri problémoch so zvýšeným cholesterolom a na stabilizáciu cukru v krvi, preto je vhodná i pre diabetikov. Vyniká tiež obsahom železa, vďaka čomu zlepšuje krvotvorbu. Nezanedbateľné je i zastúpenie selénu, vápnika a iných minerálnych látok, vitamínov B a C.

Šošovicu si môžete naklíčiť aj na priamu... Foto: SHUTTERSTOCK
šošovica Šošovicu si môžete naklíčiť aj na priamu konzumáciu zdravých klíčkov. Kupujte si na to ale semená vhodné na nakličovanie.

Jedinečná dobrota zo šošovice, ktorá je vhodná aj ako súčasť bezlepkovej diéty

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #šošovica #strukoviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december