Aby semená spoľahlivo vyklíčili: Tieto profesionálne techniky vám uľahčia záhradnícky život + pravda o morení osív

Prvé, čo po siatí chceme, je, aby semená vyklíčili. Veľakrát si ale nedostatočne uvedomujeme, že cestu od spoľahlivo klíčiacej po plne rodiacu rastlinu ovplyvňuje množstvo faktorov, ako pôda, vlhkosť, teplota, choroby či škodce.

26.01.2024 14:00
semená, klíčenie, klíčiace rastliny Foto:
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Všetky tieto vplyvy môžu semienko poškodiť, oslabiť, dokonca úplne zničiť skôr, než uzrie svetlo sveta v podobe klíčiacej rastlinky. Častokrát sú tieto faktory záhradkárom neviditeľné a pri hľadaní príčiny neúspechu je prvé na rane samo semienko, hoci nie vždy oprávnene. Klíčenie je jednou z najrizikovejších fáz vývoja rastliny. Veľmi drobné semeno je v tomto období najcitlivejšie na napadnutie hubovými chorobami a škodcami. V zeleninárskej praxi sa preto využívajú spôsoby, ktoré mu majú pomôcť vyrásť čím skôr a bez ujmy, ako napríklad morenie.

Zbytočný strašiak?

Nie každého pestovateľa to poteší, pretože semená treba obaliť do vrstvičky fungicídu, ktorá ho však v prvých dňoch ochráni pred mnohými problémami číhajúcimi v pôde, najmä pred plesňami, ale aj niektorými škodcami. Áno, je to chémia, ktorú by sme sa mali snažiť v rámci pestovateľskej praxe minimalizovať, ale úprimne, množstvo fungicídu na semenách je také zanedbateľné, že ak sa neskôr pokúsite zachrániť nežiaducu situáciu plošným ošetrením hriadky, bude to mať na pôdu niekoľkonásobne horší dopad. Striktne odmietať morené osivo preto netreba. Je totiž akou-takou zárukou, že vám na prvý raz vyrastú životaschopné rastliny, ktoré oveľa lepšie odolajú prípadnej nepriazni počasia či tlaku škodcov. Navyše, za morenie vďačíme napríklad tomu, že sa dnes pri pestovaní cesnaku už len veľmi málo stretávame s výskytom háďatka zhubného.

zelenina, zeleninová záhrada, hriadky, baklažán, krhla, košík so zeleninou Čítajte viac Osevný plán pre zeleninové hriadky budete mať hotový do pár minút, vďaka tomuto tipu: Neuveríte, aké je to ľahké

Nepomýľte si ho s peletovaním

Stala sa situácia, že záhradkár sa cítil podvedený, pretože si cielene kúpil nemorené osivo. No pri sejbe zistil, že semienka sú obalené v akejsi hmote. Samozrejme sa domnieval, že ide o morenie, no mýlil sa. Osivo bolo len peletované. Semená niektorých druhov sú totiž také malé, že rovnomerné siatie by bolo veľmi náročné. Vtedy sa peletujú, teda v rotujúcom bubne obaľujú špeciálnou hmotou na báze kaolínu, až vzniknú malé pelety, ktoré sa jednoduchšie vysievajú. Samozrejme, do tejto peletovacej hmoty sa môžu a aj často pridávajú látky, ktoré chránia klíčiace semeno podobne, ako keď sa namorí, no táto informácia musí byť uvedená na vrecúšku.

Ktoré dôležité informácie nájdete na vrecúšku s osivom?
Video

Farebné rozlíšenie odrôd

Obalenie semien do farebnej hmoty sa využíva aj pri rozlišovaní jednotlivých odrôd v rámci jedného vrecúška. Stretnete sa s tým napríklad pri kúpe semien reďkoviek, ktoré sú označené ako zmes farieb. Pri sejbe presne viete, z ktorého semienka vyrastie ktorá farba buľvičky. Zároveň na zadnej strane vrecúška nájdete presné označenie použitých odrôd a ich percentuálne zastúpenie v zmesi. Podobne farebne rozlišované bývajú aj mixy letničiek.

Foto: Lucia Sedláček Harničárová
semená zeleniny, osivá, peletovanie, farebné rozlíšenie, reďkovka

Ďalšie metódy predsejbovej úpravy osiva

Okrem morenia sa využívajú aj ďalšie predsejbové úpravy semien, ktorých cieľom je dosiahnuť ich rýchlejšie a rovnomerné vzchádzanie, zlepšiť schopnosť konkurovať burinám a odolávať chorobám i škodcom.

  • K takzvaným hydratačným úpravám patrí namáčanie semien, ktoré aj záhradkár v domácich podmienkach môže veľmi dobre využiť na zlepšenie klíčenia petržlenu. Takáto úprava vie znížiť minimálnu teplotu potrebnú na klíčenie, citlivosť semien na nedostatok kyslíka a zabezpečiť vyrovnanejšie vzchádzanie. Princíp spočíva v prijatí takého množstva vody semenom, aby bolo dostatočné na aktiváciu metabolických procesov, ale nepostačujúce na klíčenie. Optimálna dĺžka namáčania vždy závisí od konkrétneho druhu rastliny.
Neverili by ste, koľko nástrah číha na semená a... Foto: SHUTTERSTOCK
semená, klíčenie, klíčne rastliny Neverili by ste, koľko nástrah číha na semená a neskôr na klíčiace rastliny, kým sa im vôbec podarí vytvoriť prvé pravé listy.
  • Kým pri namáčaní semená len napučia, nakličovať ich musíte dovtedy, kým začnú vyrastať klíčky. Tento spôsob predsejbovej úpravy sa využíva hlavne pri väčších semenách ako má fazuľa, bôb, hrach, uhorka, tekvica, melón, dyňa, cuketa či kukurica, no niekedy aj pri zeleri. Spočíva v tom, že semená sa najskôr namáčajú a potom sa voda úplne zleje. Následne sa semená udržiavajú stále vlhké, napríklad preplachovaním dvakrát za deň, až začnú postupne klíčiť. Klíčky by nemali byť priveľmi dlhé, aby sa pri vysievaní nelámali.
petržlen Čítajte viac Tento poznáte? Jednoduchý trik, ako si zaistiť spoľahlivo a rovnomerne klíčiaci petržlen

Domáce morenie

Ak budete pátrať po prírodných možnostiach zvyšovania odolnosti semien proti chorobám v čase klíčenia, určite natrafíte na domáce morenie, respektíve namáčanie semien do rastlinných výluhov. Môžete to skúsiť na vlastných, pozberaných semienkach len nezabudnite, že platí rovnaké pravidlo ako pri iných hydratačných úpravách osív, teda že po namočení ich musíte čím skôr vysiať, ideálne hneď a pôdu alebo substrát udržiavať stále vlhký. Na takéto prírodné morenie ekopestovatelia odporúčajú rastliny, ktoré sa využívajú aj na prípravu prírodných postrekov proti hubovým chorobám, teda napríklad chren, cesnak alebo prasličku roľnú.

Ak by ste si chceli otestovať klíčivosť... Foto: SHUTTERSTOCK
semená, osiva, test klíčivosti Ak by ste si chceli otestovať klíčivosť starších semien, prípadne tých, čo ste si sami nazberali, Nasypte ich pred sejbou do pohára s vodou a počkajte asi pol hodinu. Poškodené (prázdne) zostanú plávať na hladine. Ostatné môžete vysiať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #semená rastlín #osivo #vysievanie zeleniny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december