Aká široká by mala byť hriadka, do ktorej stredu pohodlne dočiahnete a cestička, na ktorej sa otočíte bez povinnej akrobacie?

Február je dostatočne teplý na to, aby ste mohli začať s prípravou zeleninových hriadok na skoré sejby. Samozrejme, vzhľadom na konkrétnu lokalitu sa vlhkosť zeminy môže ešte výrazne líšiť, preto si povieme i to, kedy je vo všeobecnosti po zime ten správny moment na prvé rýpanie sa v zemi.

10.02.2024 06:00
zeleninové hriadky, príprava pôdy, jar Foto:
debata

Niekto ma stabilne zachované členenie zeleninovej záhrady na jednotlivé hriadky, iný prešiel na systém zvýšených záhonov, no nájdu sa aj takí, ktorí so zakladaním úžitkovej časti ešte len začínajú, prípadne si hriadky a cestičky každoročne nanovo vytyčujú. Ak patríte k posledným dvom spomínaným typom záhradkárov, tieto informácie budú v prvom rade pre vás. No ako kontrola aktuálneho stavu môžu dobre poslúžiť aj tým, čo už hriadky pripravené majú. Sú ich rozmery pre pohodlnú prácu správne?

hriadka, zelenina, kombinovanie rastlín, aksamietnica Čítajte viac Zrozumiteľne o pestovateľských tratiach: Ako striedať zeleninu v osevnom postupe a kam patria rajčiny, kapusta či mrkva?

Prečo je veľkosť hriadky dôležitá?

Aby sa vám pohodlnejšie pracovalo. Dosiahnuť z jednej strany do stredu hriadky je veľmi praktické. Znamená to, že na pôdu určenú pre rast rastlín vôbec nestúpate. Pletie buriny, siatie, pretŕhanie, zber úrody… Všetko spravíte pohodlne stojac nohami na cestičke. Samozrejme, veľkosť musí byť taká, aby ste sa do stredu nemuseli ani príliš naťahovať. Jednoducho taká akurát.

Pri rozmeriavaní hriadok myslite na to, že... Foto: Canva
zeleninové hriadky, príprava pôdy, jar Pri rozmeriavaní hriadok myslite na to, že dočiahnuť do stredu bude pri plnej vegetácii o niečo náročnejšie. Nechoďte preto na hranicu vášho šírkového limitu.

Absolútne ideálna úžitková záhrada má všetky hriadky rovnako široké. Krásna predstava, no pre mnohé dnešné pozemky len ťažko realizovateľná. Môžete sa ale pokúsiť, priblížiť sa jej. Aby ste si nekomplikovali prácu a do stredu hriadky pohodlne dočiahli z oboch strán, mala by mať šírku 120 cm. Toto je odporúčanie pre ľudí s bežnou priemernou výškou. Ak si chcete pohodlnosť overiť, naznačte si pomocou špagátu alebo dosky šírku budúcej hriadky (rovnaké pravidlo platí aj pri okrasných záhonoch prístupných z oboch strán) a skúste, či pohodlne dočiahnete do stredu zvolenej pomôcky.

Na čo najlepšie využitie slnečných lúčov... Foto: Canva
zeleninové hriadky, príprava pôdy, jar Na čo najlepšie využitie slnečných lúčov orientujte záhony severo-južným smerom.
Najpraktickejším tvarom zeleninovej hriadky je obdĺžnik, pričom dĺžku si prispôsobíte veľkosti pozemku.
Akýkoľvek tvar hriadok alebo okrasných záhonov... Foto: Canva
zeleninové hriadky, príprava pôdy, jar Akýkoľvek tvar hriadok alebo okrasných záhonov si zvolíte, vždy dbajte na to, aby ste mohli pohodlne pracovať bez potreby stúpania na pôdu.

Na prístupových cestičkách nešetrite

Hoci vždy chceme, získať čo najviac priestoru pre pestovanie zeleniny, príliš úzke cestičky medzi hriadkami nám budú komplikovať prácu. Chodiť po nich, otáčať sa a manévrovať pri vstávaní je náročnejšie. Ak si, i keď len omylom nechcete šliapať po rastúcej úrode, cestičku medzi hriadkami naplánujte širokú najmenej 40 cm. Je to ozaj minimum, preto ak máte väčšie čísla topánok, radšej 10 cm pridajte.

Cestičky nekopte. Pôdu na nich len ušliapte. V... Foto: Canva
zeleninové hriadky príprava pôdy, jar, Cestičky nekopte. Pôdu na nich len ušliapte. V prípade, že sú v rovnakej výške, ako povrch hriadky alebo len o málo nižšie, pôda na okraji pestovateľského priestoru vysychá pomalšie.

V prípade, že máte hriadky naozaj veľmi dlhé a na uľahčenie práce potrebujete, dostať sa pomedzi ne s fúrikom, cestičky ešte rozšírte. Myslite na to, že fúrik budete musieť napríklad obchádzať. S prípravou hriadok môžete začať, keď pôda vo vašej záhrade po zime mierne oschne. Jednoduchým testom je, že sa vám pri chôdzi topánky po pár krokoch úplne neobalia bahnom. Čím je stanovište slnečnejšie a pôda ľahšia, tých rýchlejšie presychá. Záhradkári s ťažšími pôdami si na prvé práce budú musieť počkať o niečo dlhšie.

Záhradné cestičky pomedzi hriadky môžete... Foto: Canva
zeleninové hriadky, príprava pôdy, jar Záhradné cestičky pomedzi hriadky môžete nastielať drevnou štiepkou, ktorú získate po zimnom reze stromov, no niektorí záhradkári využívajú aj laty. V tomto prípade však myslite na ich šírku. Príliš úzke vám pohyb skomplikujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #zeleninové hriadky #jarná príprava hriadok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december