Tento poznáte? Jednoduchý trik, ako si zaistiť spoľahlivo a rovnomerne klíčiaci petržlen

Petržlen je jedna z najdôležitejších zelenín. Každoročne ho seje prakticky každý, no len málo záhradkárov je s jeho úrodou spokojných. Petržlen je tak trochu (a niekedy aj dosť) problémový.

21.01.2024 06:00
petržlen Foto:
debata

To, že ako koreňová zelenina potrebuje dobre a hlbšie spracovanú hlinito-piesočnatú pôdu je známe. Ak ju úplne ideálnu nemáte, spravíte hroble a petržlen vysejete na ich zarovnaný povrch do riadkov. Problém máte vyriešený a nepríjemnosti s rozkonárovaním a s rôznymi deformáciami koreňov budú minulosťou.

Petržlen pestovaný na hrobliach, vďaka čomu sa... Foto: Peter Gajdoštin
petržlen, hroble Petržlen pestovaný na hrobliach, vďaka čomu sa korene nevetvia.

Oveľa horšie však je, keď petržlen vôbec nevyklíči, prípadne sa v celom riadku objaví rastlinka len kde-tu. Koľkí z vás každoročne viackrát podsievajú? Odhadujem, že väčšina. A poznám aj veľa takých, ktorí to s petržlenom v záhrade už celkom vzdali. Mám to rovnako. Vzdala som to a všetko stavila na paštrnák. Za mňa to bolo dobré rozhodnutie. S pestovaním nie je žiadny problém. Mohutnejšie korene sa dokážu vysporiadať aj s nie úplne ideálnou pôdou a niekedy sú až také dlhé, že nie je šanca, vyrýľovať ich celé. Nám paštrnák chutí, no nie každému ulahodí. Má naozaj výraznú arómu a trochu sladkastú chuť. Ak sa s ním neviete stotožniť, skúste to túto sezónu ešte raz s petržlenom. Okrem prípravy hroblí (ak máte ťažšiu pôdu) však spravte aj toto – predklíčte osivo.

paštrnák Čítajte viac Zlepší trávenie, upraví krvný obeh, je sladší než mrkva, zimu prečká na hriadke a s prehľadom nahradí náročný petržlen

Petržlen si dáva načas

Toto je jednoducho fakt. Je to zelenina, ktorá sa nikam neponáhľa a aj v ideálnych pestovateľských podmienkach vzchádza niekoľko týždňov. Samozrejme, nie je to len tak, z nejaké petržlenového rozmaru. Sú za tým prírodou dané dôvody. Semená petržlenu obsahujú pomerne vysoké koncentrácie siličnatých látok furokumarínov. Primárne preto, že postupným uvoľňovaním sa do pôdy bránia klíčeniu semien burín vo svojom blízkom okolí a tým si rastliny zaisťujú svoj životný priestor. Naozaj si tento rok všimnite, že riadok s vysiatym petržlenom sa zaburiňuje oveľa menej a pomalšie, než ostatné vysiate zeleniny. Menším (a niekedy pre pestovateľa aj väčším) problémom je, že tieto furokumaríny bránia aj rýchlemu vyklíčeniu semien petržlenu. V procese klíčenia sa odbúravajú postupne. Dávajú si načas a neurýchli to ani sejba do dostatočne vyhriatej a vlhkej pôdy.

Petržlen ‘Konika’ má kratší koreň (12 až 15...
Petržlen ‘Orbis’ je vhodný aj do stredne...
+3Petržlen ‘Alba’ má veľmi kvalitnú aromatickú,...

Profesionálni pestovatelia používajú predklíčené osivo

Znamená to, že semená petržlenu sú akoby „naštartované“ a schopné vyklíčiť hneď, ako prídu do kontaktu s vlhkou pôdou. Sú z nich vyplavené inhibičné látky. Pri ich použití je dôležité, aby boli siate do optimálnych podmienok a v období, kedy už nehrozí, že by mohli premrznúť. Takéto predklíčené osivo petržlenu si môžete kúpiť i vy, no jeho dostupnosť aj ponuka odrôd je veľmi obmedzená. V sezóne 2022 sa mi podarilo kúpiť odrodu ‘Orbis’ ako klasické semienka, minulý rok už bola dostupná len vo forme výsevných pásikov.

osivo, semená, nákup osiva, zelenina, jarné vysievanie, v obchode Čítajte viac Čo si všímať pri kúpe semien zeleniny a kvetov, prečo sa ceny líšia, a ktorá internetová rada je úplne mimo realitu?

Domáce nakličovanie

Dá sa to pomerne jednoducho, no aby ste z takto pripravených semien mali naozaj úžitok, musíte dodržať jednu, respektíve dve veľmi dôležité podmienky – keď semená naklíčite, hneď ich musíte vysiať a zaistiť, aby pôda počas klíčenia nepreschla (tvorba prísušku je absolútne neprípustná).

Ak sa na povrchu hriadky vytvorí tvrdá,... Foto: SHUTTERSTOCK
petržlen, prísušok, klíčenie Ak sa na povrchu hriadky vytvorí tvrdá, popraskaná „kôra“ pôdy (prísušok), klíčiaca rastlinka ju nedokáže preraziť. Preto po sejbe petržlenu dbajte na to, aby hriadka nepreschla.

Predklíčiť petržlen trvá približne 3 až 4 dni, takže si to naplánujte tak, aby ste hneď mali čas na sejbu a hlavne pripravenú hriadku. Semená zalejte vlažnou vodou a nechajte ich tak 12 hodín. Potom ich zlejte cez sitko a rovnomerne rozložte na navlhčenú papierovú kuchynskú utierku. Druhou navlhčenou ich prikryte, opatrne poskladajte a dajte do plastovej dózy na potraviny. Treba dbať na to, aby utierka nevyschla (podľa potreby ju priebežne zvlhčujte). Už od druhého dňa nakličovania radšej semená kontrolujte. Keď uvidíte náznaky drobných bielych klíčkov, choďte do záhrady a petržlen klasicky vysejte. Akurát treba dávať pozor na to, aby ste pri manipulácii so semenami tvoriace sa klíčky nepoškodili. Preto nie je dobré, ak ich necháte príliš naklíčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #petržlen
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december