Čo si všímať pri kúpe semien zeleniny a kvetov, prečo sa ceny líšia, a ktorá internetová rada je úplne mimo realitu?

Hoci už v januári môžete čo-to vysievať na predpestovanie priesad, stále ide o hlavný mesiac plánovania novej sezóny, k čomu patrí aj nákup osív.

09.01.2024 06:00
osivo, semená, nákup osiva, zelenina, jarné... Foto:
debata (1)

Jeho kvalita značne ovplyvní to, či hneď v prvopočiatku uspejete, alebo skončíte s prázdnou hriadkou. Semená, ktoré zle klíčia, prípadne nie sú správne ošetrené zmaria aj tie najlepšie pripravené pestovateľské plány. Ako sa však vyznať v bohatej ponuke a správne si vybrať? Zopár dôležitých zásad pri rozhodovaní a kúpe by tu bolo.

Aj minuloročné môžu byť v poriadku

Ako sme už písali v článku o dôležitých januárových prácach, ak vám zostali semená zelenín alebo letničiek z minulého roka, netreba ich hneď vyhadzovať. V prípade, že ste ich aspoň trochu rozumne skladovali (v suchu), mali by byť v poriadku a normálne vyklíčiť. Ak sa obávate, preventívne sejte o niečo hustejšie a neskôr rastlinky popretŕhate. Určite sa stretnete s radami, urobiť si skúšku klíčivosti, no reálne… Chce sa vám absolvovať toto?

Podľa správnosti by ste na skúšku klíčivosti semien mali na vlhkú podložku (filtračný papier, vata, papierová kuchynská utierka) rozložiť sto semien jedného druhu a odrody tak, aby sa nedotýkali, prikryť ich priesvitnou miskou a uložiť na teplé, svetlé miesto. Nasledujúce dni treba semená zvlhčovať a sledovať, koľko ich vyklíči. Tri až štyri dni potom, ako sa objavia prvé klíčky, začnete počítať vyklíčené semená. Ich počet znamená percento klíčivosti. Samozrejme, ako klasický pestovateľ/záh­radkár reálne nemáte sto semien. A áno, môžete spraviť skúšku s 50 alebo len s 25 a počet vyklíčených potom vynásobiť dvoma alebo štyrmi, aby ste dostali percento klíčivosti, no i tak je to bláznovstvo.

Ako záhradkárovi mi táto, každoročne sa opakujúca rada dáva zmysel len v prípade, že som nadšený pestovateľ/ex­perimentátor a v minulej sezóne som si pozberal veľa semien z vlastných rastlín. V tejto situácii stojí za to overiť si, či s nimi v novej sezóne počítať.

Foto: SHUTTERSTOCK
test klíčivosti

Nakupujte s rozumom

Semená zeleniny a kvetov nie sú lacná záležitosť, preto neodporúčame, vybrať sa do predajne bez plánu, teda bez presného nákupného zoznamu. Verte nám, že regál plný farebných vrecúšok dokáže poriadne zamotať hlavu a nakoniec kúpite i to, na čo už nemáte miesto. Aspoň zoznam druhov je preto samozrejmosťou a keď si k nim dopredu vyberiete aj konkrétne odrody, bude to úplne dokonalé. Lepšie sa potom vyberajú aj náhrady, ak napríklad viete, že chcete skorú mrkvu, ale konkrétne vašu odrodu nemajú – určite nájdete inú, rovnako skorú.

Všímajte si cenovú kategóriu

Ak je pre vás suma, ktorú za semienka zaplatíte dôležitá (máte stanovený pestovateľský rozpočet), určite si všímajte cenovú kategóriu osiva. „Cena osiva je daná nákladmi na šľachtenie, výrobu, čistenie, ošetrenie a manipuláciu s osivom. Závisí aj od semenárskej „výdatnosti“ osiva a na zložitosti jeho produkcie – poľná výroba/ručná práca. Samozrejme sú v nej premietnuté špeciálne vlastnosti odrody – novosť, chuť, výnos, odolnosť proti chorobám… To, čo je v semienku schované, sú desiatky rokov práce šľachtiteľa a jeho tímu, ktoré viedli k vyšľachteniu tej-ktorej odrody. Platíte vlastne jeho prácu, aby sa mohol aj ďalej venovať tvorbe lepších odrôd práve pre vás,“ vysvetlil zeleninár a producent osív Peter Gajdoštin.

Pri výbere semien si dajte načas a nezabudnite,... Foto: SHUTTERSTOCK
osivo, semená, nákup osiva, vrecúško s osivom, v obchode, jarné vysievanie Pri výbere semien si dajte načas a nezabudnite, že hoci sú vystavené na jednom stojane, môžu mať vrecúška rôzne ceny.

Stavte na overených producentov s tradíciou

Aj v rámci Slovenska, či susednej Českej republiky máme mnohých, ktorí desiatky rokov produkujú spoľahlivé osivá so zárukou kvality. Samozrejmosťou by malo byť certifikované osivo (týka sa to aj zemiakovej sadby, cibúľ a hľúz okrasných rastlín).

V mnohých pestovateľských článkoch, či už na internete, ale aj v rôznych záhradkárskych magazínoch nájdete informáciu o tom, že si pri kúpe osiva máte ako prvý údaj na vrecúšku všímať hodnotu klíčivosti. Áno, klíčivosť semien je veľmi dôležitá a vo veľkej miere na nej záleží váš pestovateľský úspech, avšak reálne budete tento údaj na obaloch určených pre malospotrebiteľský predaj hľadať márne. Pre výrobcov nie je jeho uvádzanie povinné a potvrdil nám to aj Peter Gajdoštin: „Hodnotu klíčivosti na osivách nenájdete teraz, a nenašli ste ju ani v minulosti bez rozdielu, či išlo o osivo z Čiech, Slovenska, Nemecka alebo z Holandska.“

Ak ide o hybridnú odrodu, povinné je uviesť to kdekoľvek na vrecúšku slovom hybrid, no spoznáte to aj podľa toho, že súčasťou názvu odrody je označenie F1.
Ing. Peter Gajdoštin, zeleninár

Čo na obaloch osív nájdete, a ako sa v údajoch orientovať?

Každé balenie s osivom musí obsahovať informácie, ktoré slúžia na jeho identifikáciu (druh, odrodu, množstvo semien). „V kategórii hlavných zeleninových druhov sa v rámci Európskej únie môžu distribuovať len osivá zapísané v Spoločnom katalógu odrôd druhov zeleniny, ktorý vznikol zlúčením národných odrodových kníh. Praktickým výsledkom je to, že sa u nás môžu predávať nielen odrody vyšľachtené na Slovensku, ale napríklad aj v Taliansku, vo Francúzsku, Holandsku či v Poľsku,“ vysvetlil Gajdoštin.

Ktoré informácie sú pre vás na vrecúškach so semenami dôležité?
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #jarné vysievanie #nákup osív
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december