Jeho kvalita značne ovplyvní to, či hneď v prvopočiatku uspejete, alebo skončíte s prázdnou hriadkou. Semená, ktoré zle klíčia, prípadne nie sú správne ošetrené zmaria aj tie najlepšie pripravené pestovateľské plány. Ako sa však vyznať v bohatej ponuke a správne si vybrať? Zopár dôležitých zásad pri rozhodovaní a kúpe by tu bolo.
Aj minuloročné môžu byť v poriadku
Ako sme už písali v článku o dôležitých januárových prácach, ak vám zostali semená zelenín alebo letničiek z minulého roka, netreba ich hneď vyhadzovať. V prípade, že ste ich aspoň trochu rozumne skladovali (v suchu), mali by byť v poriadku a normálne vyklíčiť. Ak sa obávate, preventívne sejte o niečo hustejšie a neskôr rastlinky popretŕhate. Určite sa stretnete s radami, urobiť si skúšku klíčivosti, no reálne… Chce sa vám absolvovať toto?
Podľa správnosti by ste na skúšku klíčivosti semien mali na vlhkú podložku (filtračný papier, vata, papierová kuchynská utierka) rozložiť sto semien jedného druhu a odrody tak, aby sa nedotýkali, prikryť ich priesvitnou miskou a uložiť na teplé, svetlé miesto. Nasledujúce dni treba semená zvlhčovať a sledovať, koľko ich vyklíči. Tri až štyri dni potom, ako sa objavia prvé klíčky, začnete počítať vyklíčené semená. Ich počet znamená percento klíčivosti. Samozrejme, ako klasický pestovateľ/záhradkár reálne nemáte sto semien. A áno, môžete spraviť skúšku s 50 alebo len s 25 a počet vyklíčených potom vynásobiť dvoma alebo štyrmi, aby ste dostali percento klíčivosti, no i tak je to bláznovstvo.
Ako záhradkárovi mi táto, každoročne sa opakujúca rada dáva zmysel len v prípade, že som nadšený pestovateľ/experimentátor a v minulej sezóne som si pozberal veľa semien z vlastných rastlín. V tejto situácii stojí za to overiť si, či s nimi v novej sezóne počítať.
Nakupujte s rozumom
Semená zeleniny a kvetov nie sú lacná záležitosť, preto neodporúčame, vybrať sa do predajne bez plánu, teda bez presného nákupného zoznamu. Verte nám, že regál plný farebných vrecúšok dokáže poriadne zamotať hlavu a nakoniec kúpite i to, na čo už nemáte miesto. Aspoň zoznam druhov je preto samozrejmosťou a keď si k nim dopredu vyberiete aj konkrétne odrody, bude to úplne dokonalé. Lepšie sa potom vyberajú aj náhrady, ak napríklad viete, že chcete skorú mrkvu, ale konkrétne vašu odrodu nemajú – určite nájdete inú, rovnako skorú.
Všímajte si cenovú kategóriu
Ak je pre vás suma, ktorú za semienka zaplatíte dôležitá (máte stanovený pestovateľský rozpočet), určite si všímajte cenovú kategóriu osiva. „Cena osiva je daná nákladmi na šľachtenie, výrobu, čistenie, ošetrenie a manipuláciu s osivom. Závisí aj od semenárskej „výdatnosti“ osiva a na zložitosti jeho produkcie – poľná výroba/ručná práca. Samozrejme sú v nej premietnuté špeciálne vlastnosti odrody – novosť, chuť, výnos, odolnosť proti chorobám… To, čo je v semienku schované, sú desiatky rokov práce šľachtiteľa a jeho tímu, ktoré viedli k vyšľachteniu tej-ktorej odrody. Platíte vlastne jeho prácu, aby sa mohol aj ďalej venovať tvorbe lepších odrôd práve pre vás,“ vysvetlil zeleninár a producent osív Peter Gajdoštin.
Stavte na overených producentov s tradíciou
Aj v rámci Slovenska, či susednej Českej republiky máme mnohých, ktorí desiatky rokov produkujú spoľahlivé osivá so zárukou kvality. Samozrejmosťou by malo byť certifikované osivo (týka sa to aj zemiakovej sadby, cibúľ a hľúz okrasných rastlín).
V mnohých pestovateľských článkoch, či už na internete, ale aj v rôznych záhradkárskych magazínoch nájdete informáciu o tom, že si pri kúpe osiva máte ako prvý údaj na vrecúšku všímať hodnotu klíčivosti. Áno, klíčivosť semien je veľmi dôležitá a vo veľkej miere na nej záleží váš pestovateľský úspech, avšak reálne budete tento údaj na obaloch určených pre malospotrebiteľský predaj hľadať márne. Pre výrobcov nie je jeho uvádzanie povinné a potvrdil nám to aj Peter Gajdoštin: „Hodnotu klíčivosti na osivách nenájdete teraz, a nenašli ste ju ani v minulosti bez rozdielu, či išlo o osivo z Čiech, Slovenska, Nemecka alebo z Holandska.“
Ak ide o hybridnú odrodu, povinné je uviesť to kdekoľvek na vrecúšku slovom hybrid, no spoznáte to aj podľa toho, že súčasťou názvu odrody je označenie F1.Ing. Peter Gajdoštin, zeleninár
Čo na obaloch osív nájdete, a ako sa v údajoch orientovať?
Každé balenie s osivom musí obsahovať informácie, ktoré slúžia na jeho identifikáciu (druh, odrodu, množstvo semien). „V kategórii hlavných zeleninových druhov sa v rámci Európskej únie môžu distribuovať len osivá zapísané v Spoločnom katalógu odrôd druhov zeleniny, ktorý vznikol zlúčením národných odrodových kníh. Praktickým výsledkom je to, že sa u nás môžu predávať nielen odrody vyšľachtené na Slovensku, ale napríklad aj v Taliansku, vo Francúzsku, Holandsku či v Poľsku,“ vysvetlil Gajdoštin.