Školské záhrady pomáhajú klíme

Klimatické záhrady sú jeden zo spôsobov, ako uskutočniť adaptačné opatrenia na zmenu klímy priamo na školských pozemkoch a tak prispieť k znižovaniu dôsledkov klimatickej zmeny.

13.05.2021 10:00
jazierko2 Foto:
Jazierko.
debata

Na desiatich košických školách sa obyčajné školské pozemky zmenia na klimatické záhrady.

V súlade s narastaním dôležitosti ochrany klímy sme vytvorili koncept školských Klimatických záhrad, ktoré pomáhajú zmierňovať dopady klimatických zmien a ktoré pomáhajú klíme.

ZAH-kalendar3x Čítajte aj Prvá úroda a čo robiť v zeleninovej záhrade?

Školské pozemky predstavujú ideálny priestor, kde môžu byť vybudované funkčné ukážky rôznych tzv. adaptačných opatrení, medzi ktoré patria napríklad zelené strechy, vertikálna zeleň, prírodné jazierka a mokrade, mestské lúky, výsadba a ochrana drevín a živých plotov, zachytávanie a využitie dažďovej vody, záhony s trvalkami a bylinami, tvorba školských lúk, alebo chodníky z priepustných materiálov.

Mestská záhrada. Foto: sosna.sk
mestska zahrada Mestská záhrada.

Na takýchto pozemkoch sa zároveň zachytáva a využíva dažďová voda, využíva sa izolačný a chladiaci účinok zelene a významne sa obmedzí kosenie škodiace klíme.

Všetky tieto riešenia pomáhajú vytvoriť žiakom inšpiratívne prostredie s príjemnou mikroklímou a pedagógom umožnia názorne a doslova rukolapne učiť o príčinách klimatických zmien, ich dôsledkoch a možnostiach ich zmierňovania.

Klimatické a prírodné záhrady majú ešte jednu, v dnešných covidových časoch veľmi cennú terapeutickú funkciu. Stále viac psychológov poukazuje na potrebu detí pohybovať sa v harmonickom, prírodnom prostredí, ktoré zmierňuje stres a agresivitu, zlepšuje kognitívne schopnosti aj motoriku žiakov. Takýto priestor ocenia obzvlášť žiaci s hyperaktivitou, či poruchami sústredenia.

Prírodná záhrada. Foto: sosna.sk
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Prírodná záhrada.

V rámci projektu, podporeného z Programu aktívneho občianstva Nórskych fondov spoločne vytvárame 10 klimatických školských záhrad na území mesta Košice. Pedagógovia vybraných škôl sa na sérii školení naučili zásady tvorby prírodných a klimatických záhrad a spoločne s nami dôkladne zmapovali a preskúmali svoje školské pozemky. V súčasnej dobe pripravujú svoje prvé pracovné plány svojich klimatických záhrad.

ZAH-zahon Čítajte aj Vysádzate vyvýšený záhon? Kombinujte rastliny správne

A potom začne realizácia na školských pozemkoch – klimatické záhrady zmenia tvár škôl. Hotové záhrady budú slúžiť nielen ako prostredie pomáhajúce klíme, ale aj ako priestor pre výučbové programy a pohybové aktivity. Veľmi dôležitou bude aj demonštračná funkcia – rodičia a návštevníci školskej Klimatickej záhrady sa môžu inšpirovať riešeniami, ktoré vedia využiť na svojich záhradách či vnútroblokoch.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #klima #škola #klimatické zmeny #záhrady #klimatické záhrady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december