Plody egreša majú vysoký obsah ovocných kyselín (prevažuje kyselina citrónová), pektínov a vitamínu C. Obsahujú aj vitamín E, B, karotén, minerály – železo, draslík, vápnik, horčík a zinok. Plody majú aj 5 – 15 % cukrov prevažne glukózu a fruktózu a vlákninu.

Najchutnejšie sú čerstvé, egreše však môžete aj zavariť či zamraziť, skvelé sú koláče, ovocné šaláty, dezerty, ale aj čatní, ktoré sa podáva ako príloha k mäsu.
Ide o nenáročnú bobuľovinu, zvláštnu starostlivosť nevyžaduje. Egreše ale nesaďte na priame slnko, lepší je polotieň. Pôdne nároky nemá takmer žiadne, stačí mu živná humózna pôda s dostatkom zálievky. Vždy na jar urobte omladzovací rez: staré výhony odstráňte a na stromčeku alebo kríku nechajte len tie mladé.

Ak chcete mať lepšiu úrodu, vysaďte viac kríkov vedľa seba, egreše sú samoopelivé.
Egreše a zdravie
- detoxikujú organizmus
- účinkujú pri zápche
- pôsobia močopudne
- zlepšujú metabolizmus tukov
- chránia cievy
- majú upokojujúci účinok