Plody egreša majú vysoký obsah ovocných kyselín (prevažuje kyselina citrónová), pektínov a vitamínu C. Obsahujú aj vitamín E, B, karotén, minerály – železo, draslík, vápnik, horčík a zinok. Plody majú aj 5 – 15 % cukrov prevažne glukózu a fruktózu a vlákninu.
Čítajte aj Kari - skvelé korenie do kuchyne, ale aj do domácej lekárničkyNajchutnejšie sú čerstvé, egreše však môžete aj zavariť či zamraziť, skvelé sú koláče, ovocné šaláty, dezerty, ale aj čatní, ktoré sa podáva ako príloha k mäsu.
Ide o nenáročnú bobuľovinu, zvláštnu starostlivosť nevyžaduje. Egreše ale nesaďte na priame slnko, lepší je polotieň. Pôdne nároky nemá takmer žiadne, stačí mu živná humózna pôda s dostatkom zálievky. Vždy na jar urobte omladzovací rez: staré výhony odstráňte a na stromčeku alebo kríku nechajte len tie mladé.
Čítajte aj Kola: Zdravá bylinka, ktorá chutí a je bez cukruAk chcete mať lepšiu úrodu, vysaďte viac kríkov vedľa seba, egreše sú samoopelivé.
Egreše a zdravie
- detoxikujú organizmus
- účinkujú pri zápche
- pôsobia močopudne
- zlepšujú metabolizmus tukov
- chránia cievy
- majú upokojujúci účinok