Ako vybrať tú pravú okrasnú trávu

Rastú vzpriamene v ježatých trsoch, niektoré sú ohybné aj zohnuté, dajú sa ľahko vypestovať zo semien. Okrasné trávy sú ozdobou každého záhonu.

03.07.2021 06:00
travy Foto:
debata

Sú elegantné, farebné, pestré a ozdobia každý záhon aj záhradu. Okrasné trávy oživia záhony, lebo hýria farbami a nezatienia ostatné kvetiny. Vypestujete ich zo semien alebo ich môžete kúpiť v špecializovaných záhradných firmách.

Vysoké druhy vyzerajú elegantne

Ak stavíte na vysoké druhy tráv, ako je mierne oblúkovitá ovsica Helictotrichon sempervirens, ozdobnica čínska Miscanthus sinensis Zebrinus či kavyľ Stioa giganeta, ktorá má striebristé páperie, záhonu s trvalkami to okamžite dodá eleganciu. Jednoročné trávy sú na pestovanie nenáročné a záhradu oživia od leta do jesene.

Levanduľa lekárska Čítajte aj Pestujeme voňavú a liečivú levanduľu

Čo sa k čomu hodí

Biele huňaté klásky zajačieho chvosta vajcovitého Lagurus ovatus sa kývu na štíhlych steblách. Psinček jemný Agrostis nebulosa je vhodný k farebným letničkám, lebo ich doplní drobnými kláskami. Jačmeň hrivnatý Hordeum jubatum dorastá do výšky 50 centimetrov a vďaka ježatým klasom v striebristo­zelenej farbe skrášľuje záhradu od mája do septembra.

Všade samé farby

Ak chcete do záhonov dostať viac farieb, skúste jednoročné, ale aj trváce trávy, ktoré vytvárajú pestré súkvetia. Tak ako červené proso Melinis repens, jemný perovec veľkoklasý Pennisetum setaceum alebo perovec huňatý Pennisetum villosum. Keď začínajú rozkvitať, môžete ozdobné trávy ostrihať a vytvoriť z nich vo váze zaujímavé ikebany alebo ich pridávať k čerstvým kvetinám.

zahradaleto Čítajte aj Čo so záhradou pred dovolenkou

Pampová tráva je jedna z najkrajších

Je jednou z najkrajších tráv, ktoré sa v našich zemepisných šírkach pestujú, ale v záhrade potrebuje správne miesto. Vytvára huňaté súkvetia, ktoré kvitnú koncom leta a tvorí krásnu kulisu najmä vtedy, ak má v pozadí tmavé listy. Ako solitér sa odvďačí elegantnými trsmi, takže je vhodné vysadiť jeden koreň do trávnika, prípadne do rohu záhrady, najlepšie v blízkosti vody. Pred mrazmi potrebuje ochranu.

bylinky atelier papaver Čítajte aj Je čas zbierať a sušiť bylinky. Ako na to?

Strihanie a delenie

Okrasné trávy je vhodnejšie strihať skôr na jar než na jeseň, pretože listy chránia korene pred mrazom. Odporúča sa zostrihávať ich tesne nad zemou. Obdobie jari je ideálne aj na delenie, stačí vybrať trs trávy, rozdeliť ho na tri, štyri časti , každú zasadiť do črepníka a na jeseň ju vysadiť na trvalé miesto v záhrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #Tráva #záhon #solitér
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december