Čučoriedky: prečo sú také zdravé

Nie je veľa druhov ovocia, ktoré pri pestovaní nepotrebujú chémiu. O čučoriedkach to platí stopercentne. Ich pestovanie dnes už nie je zložité, uľahčujú ho nové odrody a zvládne ho aj začiatočník.

15.07.2021 06:00
shutterstock 299543492 Foto:
debata

Za veľkú výhodu nových odrôd čučoriedok možno považovať fakt, že im nehrozia žiadne choroby a neohrozujú ich škodcovia. Snáď jedine hraboši, no v každom prípade ich možno ako jedno z mála ovocia pestovať v stopercentnej bio kvalite, bez postrekov. Aj preto je ich pestovanie nenáročné a zvládne ho i záhradkár začiatočník.

cuketa Čítajte aj Obyčajná neobyčajná cuketa

Podmienky sa dajú vytvoriť

Jedinou unikátnosťou pestovania čučoriedkového kríku je, že pôda, v ktorej je zasadený, musí byť kyslá. K tomu bohatá na humus a dobre priepustná pre vodu. Ak takýto vhodný kúsok zeme na záhrade nemáte, požadované podmienky si môžete aj vytvoriť. Stačí na to niekoľko vriec rašelinového substrátu a 10 až 20 centimetrov hrubej vrstvy mulču z ihličnanov. Kyslosť pôdy v okolí kríku pokojne umocňujte tým, že na ňu z času na čas vylejete zvyšnú vodu zo zaváraných uhoriek, prípadne ocot zriedený s vodou.

Poznáte najchutnejšie odrody?

V našich podmienkach sa veľmi často pestujú kanadské čučoriedky, z ktorých tri odrody sú považované za najchutnejšie. Ide o Pink Lemonade, ktorej je najlepšie v polotieni, pokojne medzi inými čučoriedkovými kríkmi. Jej plody dozrievajú od augusta do októbra. Druhou odporúčanou je odroda Sunshine Blue, ktorá je dobre odolná voči zime a zároveň si nevyžaduje veľmi kyslú pôdu. Treťou je odroda vhodná tak do záhrady, ako aj na balkón, pretože ide o malý krík. Nesie názov Northcountry, má nežné biele kvety, červené listy i plody.

Ochrankyne zdravia

Čučoriedky nerastú kdekoľvek, preto sa určite oplatí mať ich v záhrade. A o to viac, že sú veľkými ochrankyňami zdravia. Obsahujú minerály a vitamíny, najmä céčko a odporúča sa jesť ich v čase respiračných infekcií. Zlepšujú trávenie a metabolizmus, chránia srdce, zmierňujú stres, zlepšujú stav pokožky, zrak aj pamäť. Ženám pomôžu pri menštruačných bolestiach i pri chudnutí.

Video
Zemiakové gule s čučoriedkami alebo slivkami voňajú tradíciami. Chutia malým aj veľkým. Tento recept je spomienka na chvíle strávené u starých mám.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pohorelské gombovce na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #zdravie #ovocie #záhrada #čučoriedky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december