Skrytá história hrášku vo vašej mrazničke

Je prazvláštnou skutočnosťou, že mrazený zelený hrášok - tie obyčajné, na kosť zmrznuté guličky - sú prakticky vždy lepšie ako čerstvý. Ak nemáte záhradu a nemôžete si dopriať potešenie hrachu konzumovaného hneď po otrhaní, trvá luskom tak dlho doraziť z poľa do regálov obchodov, že medzitým enzýmy rozložia cukry na škrob a hrášok sa zmení zo sladkého na múčnatý.

25.07.2021 10:00
zelený hrášok, strukoviny, bielkoviny Foto:
debata

Naopak hrášok, ktorý je zmrazený v priebehu niekoľkých hodín po otrhaní, si zachová svoju sladkosť a chrumkavosť, nehovoriac o sviežo zelenej farbe, napísal spravodajský server BBC News.

Ešte pred relatívne krátkym časom však bolo všetko, čo vychádzalo z mrazničky, bez akýchkoľvek eufemizmov mizerné. Zatiaľ čo ľudia v chladnej klíme uchovávajú potravu mrazením dlhšie, než sme schopní zaznamenať, začiatkom 20. storočia sa mraziarne v ostatných častiach sveta mali ešte veľa čo učiť, aby boli ich mrazené tresky, hrášok a ďalšie druhy potravín stráviteľné. Mrazené jedlo trpelo obzvlášť depresívnou textúrou.

zahradna sprcha Čítajte aj Ako si postaviť sprchu na záhrade

Pokusy s mrazením už v 17. storočí

Myšlienka udržať jedlo jedlé jeho zmrazením ľudí lákala dávno. Sir Francis Bacon, britský politik, historik a vedec, zomrel krátko po improvizovanom pokuse s mrazeným jedlom v roku 1626.

Spoločne s jedným priateľom kúpil od chudobnej ženy kurča, nechal ho zabiť a vypitvať, a potom vypchal telesné dutiny snehom, aby zistil, či takýto postup mäso konzervuje. Jeho predčasná smrť na zápal pľúc, ktorá nasledovala krátko potom, mu zabránila pokračovať v experimentoch. Ale koncept sa nestratil.

Prelomovým okamihom v histórii priemysle mrazených potravín prišiel v roku 1912, kedy sa prírodovedec Clarence Birdseye zamestnávaný americkou vládou presťahoval do kanadskej oblasti Labrador.

čínska kapusta Čítajte aj Nie je nad vlastnú čínsku kapustu

Tu s chuťou konzumoval zvieratá od rysov po čajky a robil si poznámky – napríklad o tom, že mäso veľrýb chutí podobne ako hovädzie. Miestni Inuiti v zimných mesiacoch bežne uchovávali potravu mrazením. A Birdseye zistil to, čo všetci miestni už dávno vedeli – že potrava zmrazená počas najchladnejších mesiacov chutí po rozmrazení najlepšie.

Experimenty s mrazením

To ho priviedlo k zaujímavej hypotéze. Pri porovnávaní rýb zmrazených počas polovice zimy s tými, ktoré boli zmrazené na jar, si Birdseye všimol, že na rýchlejšie zmrznutých rybách sú menšie ľadové kryštály. Podľa jeho teórie sú menšie ľadové kryštály menej škodlivé pre jedlo a pomáhajú uchovať jeho chuť a čerstvosť.

Po svojom návrate do Spojených štátov Birdseye prišiel s celou sériou vynálezov a patentov, s ktorých pomocou sa na tomto zistení snažil zarobiť. Začal s morskými plodmi. Vyvinul špeciálny kartónové krabice a experimentoval s rôznymi mraziarenskými látkami a spôsoby mrazenie. Najznámejší je jeho technika, ktorá definovala mraziarenský priemysel na celé nasledujúce desaťročia, kedy mrazil potraviny v kartónoch umiestnených na viac ako hodinu medzi doskami schladenými na mínus šesť až mínus 45 stupňov Celzia. A okrem toho zistil, že si hrášok uchová svoju jasne zelenú farbu, keď sa pred mrazením krátko blanšírujeme.

cvikla Čítajte aj Pestujeme, zberáme a uskladňujeme cviklu

Napriek tomu sa jeho prvá firma neujala a ďalšie sa len ťažko pretlka, kým ju v roku 1929 nekúpila spoločnosť postom Foods známa širokou škálou raňajkových cereálií. Ľudia si na koncept mrazených potravín len ťažko zvykali a hoci je v dejinách mrazeného jedla BirdsEye pripisovaný leví podiel, pravdou je, že trvalo desiatky rokov, než sa mrazené potraviny ujali.

Spotrebitelia vnímajú mrazenú potravinu inak ako čerstvú

Jedným z dôvodov bola aj zlá kvalita mrazených produktov. Tím potravinárskych technológov v rokoch 1947 a 1948 testoval mrazené potraviny nakúpené v kalifornských obchodoch. Jeho závery? Hrášok bol zatuchnutý, zeleninová zmes páchla a chutila ako seno, špargľa sa nedala jesť kvôli svojej tuhosti a divnej pachuti, a špenát bol asi taký chutný, ako kus mokrej handry.

mulč Čítajte aj Ako vyhrať boj s burinou

Bolo treba veľa pokusov a omylov, aby sa zistilo, ktoré potraviny sa mrazia dobre, a ktoré nie. Museli sa zlepšiť spôsoby chladenia počas prepravy, v obchodoch i domácnostiach, aby konečne začalo mrazené jedlo plniť prísľub, ktorý v ňom Birdsey videl počas svojho pobytu v Labradore.

Zmena nastala tiež v mysli spotrebiteľov, ktorí si zvykli mrazené jedlo vnímať inak ako čerstvú surovinu. Mrazená mrkva je iný produkt ako čerstvá a človek si ju najlepšie užije, keď nečaká chrumkavosť. A v niekoľkých prípadoch, ako práve pri hrášku, nám mrazený produkt môže nahradiť to, o čo prichádzame, keď žijeme ďaleko od polí – a to, čo sa predáva s nálepkou „čerstvé“, nesplní naše očakávania.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #obchod #záhrada #jedlo #pole #mraznička #hrášok #zelený hrášok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december