Chcem spíliť strom: čo treba predtým overiť?

Strom môžeme spíliť kedykoľvek v roku. Malý strom zvládneme odstrániť aj svojpomocne, ale čo keď máme na pozemku obra? Spílenie veľkého stromu už môže byť aj nebezpečné a je potrebné privolať k nemu odborníka. Ten určí postup práce aj smer pád stromu a zabezpečí samotné spílenie tak, aby ani ľudia, ani majetok neutrpeli nijakú ujmu.

08.08.2021 06:00
pílenie stromu Foto:
debata (9)

Pokiaľ je strom vyšší ako päť metrov, mal by ho spíliť odborník. Pilčík – chirurg stromov – má na túto činnosť odbornú spôsobilosť a dokáže zvládnuť aj obtiažne práce s veľkými stromami v nebezpečnom teréne. Ešte pred samotným pílením je potrebné zistiť, či strom nie je chránený. Keď rastie na hranici pozemkov, overíme, či patrí naozaj nám.

Prvoradé je bezpečie

Pokiaľ chceme vypíliť strom malého alebo stredného vzrastu, môžeme to urobiť aj sami. Najskôr sa ubezpečíme, či máme dostatok priestoru na bezpečný pád stromu a či existujú únikové cesty v pravom uhle od predpokladanej línie pádu. Strom zvyčajne pílime po častiach. Najskôr odstránime veľké konáre, až potom pílime kmeň. Na tej strane, na ktorú chceme, aby strom spadol, vyrežeme klin. Potom pílime z druhej strany. Konečný zárez urobíme tesne nad bázou vyrezaného klinu. Keď strom začne padať, potlačíme ho do požadovaného smeru.

rez ovocných stromov Čítajte aj Kedy a ako rezať ovocné dreviny

Čo potom s pňom a koreňmi

Pri pílení väčšieho stromu uviažeme okolo kmeňu laná, ktorými usmerňujeme pád. Najlepšie je potom peň alebo zvyšok kmeňa odstrániť. Peň odstránime tak, že vyhĺbime široký výkop, korene uvoľníme vidlami alebo rýľom a peň alebo zvyšok kmeňa vytiahneme. Podľa možnosti ho nenechávame na mieste. Ak je náchylný na hnilobu, mohla by sa na ňom usadiť podpňovka obyčajná, ktorá sa potom rozrastá.

Keď strom rastie na hranici pozemkov, overíme, či patrí naozaj nám. Treba zistiť aj to, či strom nie je chránený.

Keď si sami nedokážeme poradiť

Spolu s pňom vytiahneme aj najväčšie korene, pevné korene presekneme sekerou. Keď je peň príliš veľký a nedokážeme si s ním poradiť, môžeme aj v tejto fáze využiť služby odborníka. Dokáže pomocou špeciálneho náradia alebo strojov peň odfrézovať a vytiahnuť. Peň môžeme aj zrezať zarovno so zemou a natrieť roztokom amidosulfanu amónneho. V blízkosti pňa vysádzame rastliny až po dvanástich týždňoch pôsobenia roztoku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #pilčík #strom #korene #peň #pílenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december