V našich zemepisných šírkach sa táto teplomilná rastlina dá pestovať v črepníku, potrebuje správne prezimovanie aj ochranu pred mrazmi. Zarodí obvykle až po štyroch rokoch a pre plné dozretie plodov potrebuje dlhé a teplé leto. Najlepšou úrodu poskytuje olivovník okolo dvadsiateho roku života, ale okrem olív sa dajú využiť aj jeho mladé listy. Tie sa zbierajú na jar, vtedy totiž obsahujú najviac účinných látok a majú liečivé účinky.
Čítajte aj Artičoka: Dobre vyzerá, chutí a liečiPrečo sú listy také liečivé
V plodoch aj v listoch sa nachádza vzácna látka oleuropeín, ktorá má silné antioxidačné účinky a skvele bojuje proti voľným radikálom. Aj preto sú olivové listy vhodné najmä na liečbu infekcií. Majú výrazné antibakteriálne, antimykotické či antiparazitárne účinky. Oleuropeín chráni pred zápalom pľúc, chrípkou, pred zápalom mozgových blán, oparom aj hepatitídou B a extrakt z olivových listov obsahuje ešte vyššiu koncentráciu tejto látky. Ak jednu lyžicu sušených rozomletých listov zalejete horúcou vodou a necháte lúhovať, nápoj môžete piť trikrát denne. Oleuropeín znižuje krvný tlak, no pomáha aj pri liečbe cukrovky, artritídy či aterosklerózy.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci Grécky šalát na Varecha.sk