Olivovník je strom plný prekvapení

Olivovník európsky je strom, ktorý má históriu starú štyritisíc rokov a pôvodne pochádza z Ázie. Dorastá do výšky päť až desať metrov, má nízky kmeň a jeho plody, čiže olivy, sa využívajú na výrobu oleja alebo sa po dozretí konzumujú ako chuťovky.

16.08.2021 06:00
olivovník Foto:
debata

V našich zemepisných šírkach sa táto teplomilná rastlina dá pestovať v črepníku, potrebuje správne prezimovanie aj ochranu pred mrazmi. Zarodí obvykle až po štyroch rokoch a pre plné dozretie plodov potrebuje dlhé a teplé leto. Najlepšou úrodu poskytuje olivovník okolo dvadsiateho roku života, ale okrem olív sa dajú využiť aj jeho mladé listy. Tie sa zbierajú na jar, vtedy totiž obsahujú najviac účinných látok a majú liečivé účinky.

artičoka Čítajte aj Artičoka: Dobre vyzerá, chutí a lieči

Prečo sú listy také liečivé

V plodoch aj v listoch sa nachádza vzácna látka oleuropeín, ktorá má silné antioxidačné účinky a skvele bojuje proti voľným radikálom. Aj preto sú olivové listy vhodné najmä na liečbu infekcií. Majú výrazné antibakteriálne, antimykotické či antiparazitárne účinky. Oleuropeín chráni pred zápalom pľúc, chrípkou, pred zápalom mozgových blán, oparom aj hepatitídou B a extrakt z olivových listov obsahuje ešte vyššiu koncentráciu tejto látky. Ak jednu lyžicu sušených rozomletých listov zalejete horúcou vodou a necháte lúhovať, nápoj môžete piť trikrát denne. Oleuropeín znižuje krvný tlak, no pomáha aj pri liečbe cukrovky, artritídy či aterosklerózy.

Video
Tradičný zdravý grécky šalát si môžete urobiť aj doma.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci Grécky šalát na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #chrípka #krvný tlak #listy #olivy #olivovník #oleuropeín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december