Baklažány: žiadny tuk, málo kalórií, ale pozor na jednu vec

Kým my sme objavili baklažány len nedávno, v južnej Európe ich poznajú od 13. storočia a v Indii a Číne, odkiaľ vraj pochádzajú, už vyše štyritisíc rokov. Dnes sa pestujú baklažány po celom svete.

01.09.2021 06:00
baklažán Foto:
debata (5)

Pestujú sa na poliach alebo v skleníkoch, v závislosti od podnebného pásma. Čoraz častejšie sa objavujú aj v našich záhradách a ich sezóna je práve teraz. Z obchodov alebo zo záhrad poznáme u nás baklažány so šupkou tmavofialovej farby, odrôd je však oveľa viac. Na juhu Európy a v Ázii sa pestujú bledozelené či prúžkované exempláre a existujú aj baklažány bielej, žltej a oranžovej farby.

Surové radšej ani neskúšajte, sú nejedlé

Keďže majú málo kalórií a prakticky nijaký tuk, sú baklažány ideálne pre ľudí, ktorí si dávajú pozor na líniu. Majú vysoký obsah draslíka a minimum uhľohydrátov, takže sú vhodné aj pre diabetikov. Baklažány treba tepelne upravovať, pretože surové sú nejedlé. Obsahujú látku solanín, ktorá spôsobuje žalúdočné a črevné problémy. Solanín sa rozkladá a stáva sa neškodným až tepelnou úpravou. Veľa solanínu obsahujú najmä baklažány, ktoré sa odtrhnú ešte nezrelé.

karfiol Čítajte aj Prečo je karfiol zdravý

Čo si treba všímať pri výbere

Pri nákupe tejto zeleniny si treba všímať najmä jej vzhľad. Šupa nesmie byť príliš tmavá a plod mäkký. Keď baklažán doma rozkrojíme, jeho dužina musí byť biela, v nijakom prípade hnedá! Baklažány patria medzi zeleninu, ktorá je citlivá na skladovanie. Nemali by sme ich skladovať v chladničke, tam mäknú. Neporušené zostanú pri izbovej teplote, no aj tam len deň či dva. Takisto by sme ich nemali skladovať spolu s inou zeleninou a ovocím, ich kvalite to neprospieva.

Ich príprava nie je žiadna veda

Výhodou baklažánov je, že ich príprava v kuchyni je veľmi jednoduchá. Stačí ich umyť, odkrojiť stonku a nakrájať. Aby si dužina zachovala bielu farbu, treba ju pokvapkať citrónovou šťavou alebo octom. Ak chceme z plodov odstrániť horkosť, odporúča sa posypať ich soľou, nechať pôsobiť a potom umyť.

artičoka Čítajte aj Artičoka: Dobre vyzerá, chutí a lieči

Baklažán je súčasť najslávnejších receptov

Baklažány sa dajú pripravovať na všetky možné spôsoby a sú súčasťou receptov doslova po celom svete. Napríklad v Grécku patria do musaky, vo Francúzsku do ratatouille. V Turecku do jedla, ktoré sa volá imam bayildi, v Oriente do slávneho dipu baba ganoush – aby sme vymenovali len tie najznámejšie recepty. Možno ich plniť, zapekať, dusiť, piecť, variť, vyprážať.

Pri príprave sa fantázii medze nekladú

Dužina baklažánu sa dá kombinovať s rôznymi príchuťami, koreninami aj surovinami. Výborne harmonizuje s paradajkami, cesnakom a bylinkami, ktoré pochádzajú z oblasti Stredomoria, ako je rozmarín, bazalka, tymian a ďalšími. Rovnako dobre chutí s orientálnymi koreninami, so škoricou a s hrozienkami. Baklažán je aj dôležitou súčasťou vegetariánskej a vegánskej kuchyne ako súčasť nákypov, karí. Dokonca sa z neho dá robiť aj „cesto“, resp. základ na pizzu.

Video
Chutné indické curry pre vegetariánov.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Baklažánové karí na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #baklažán #draslík #sezóna #dužina #solanín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december