Haraburdy hneď nevyhadzujte, v záhrade chytia druhý dych

Recyklovanie je čoraz obľúbenejší spôsob revitalizácie starej či vytvorenia celkom novej záhrady. Aj zdanlivo nepotrebné predmety môžu nájsť v záhrade nové uplatnenie, keď to chytíme zo správneho konca. Zámer vytvoriť recyklovanú záhradu by však rozhodne nemal skĺznuť do nežiadúceho hromadenia zbytočností.

07.09.2021 06:00
starý bicykel Foto:
debata (1)

Určite má každý doma veci, ktoré už bežne nevyužíva. Môže to byť napríklad pokazené retro rádio, prázdne pet fľaše, nepojazdný bicykel po starých rodičoch a podobne. Skôr než pôjdu do koša, zamyslime sa, či nám niektorá z týchto zdanlivo nepotrebných rároh predsa len nemôže ešte roky verne slúžiť – ibaže na iný účel.

Zo starého bicykla urobme umelecký predmet

Stačí bicykel prefarbiť pomocou farby v spreji a potom ho ukotviť niekde v záhrade. Poslúži ako nádherný kvetinový solitér, pričom ho rastliny môžu obrastať, alebo naň umiestnime kvetiny v nádobách. Rovnakým spôsobom môžeme zužitkovať aj starý drevený rebrík. Zo starých pneumatík zasa jednoducho vyrobíme kvetináče alebo dokonca záhradný nábytok, to platí aj o paletách alebo starých komodách, ktorých vysunuté šuflíky poslúžia ako kvetináče.

záhrada dizajn Čítajte aj Optické triky na zväčšenie malej záhrady

Z celkom iného súdka je využitie starej záclony

Keď ju rozprestrieme ponad rastliny s plodmi, zabránime vtákom, aby zrejúce plody poškodili. Nie je potom vôbec potrebné kupovať novú sieť. Pomocou opotrebovaných koberčekov zasa udusíme burinu a udržíme pôdu vlhkú. Staré vyradené okná spoľahlivo prikryjú dočasné parenisko, zo sklenených tabuliek môžeme postaviť mini skleník.

Plastové fľaše nie sú vždy len zlé

Ak sú veľké, tak ich rozrežte na polovicu a dokážu vám poslúžiť ako plnohodnotné malé skleníky alebo kvetináče. Z tých menších si môžete spraviť zavlažovacie nádržky. Zrežte ich dná, do vrchnáčikov spravte malú dierku, fľašu dole hrdlom zastrčte do pôdy v tesnej blízkosti rastliny a hotovo. Tento osvedčený a jednoduchý vynález sa dá použiť aj pri izbových rastlinách, napríklad keď odchádzate na dovolenku. Malé plastové fľašky tiež môžete narezať a umiestniť okolo stoniek rastlín. Poslúžia ako ochrana pred slimákmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bicykel #záhrada #plastové flaše #recyklovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december