Cestovina zo záhonu: Poznáte tekvicu so strapatou dužinou?

Ako zeleninové špagety označujeme samostatnú skupinu kultivarov tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Pochádzajú z Japonska, kde sa im šľachtitelia začali venovať pred približne 80 rokmi. Štyridsať rokov dozadu na to nadviazali Američania a urobili novinke taký silný marketing, že sú všeobecne vnímaní ako objavitelia.

28.10.2021 06:00
špagetová tekvica Foto:
debata

Rovnako ako „matka zakladateľka“ potrebuje aj špagetová tekvica humóznu, priepustnú a mierne vlhkú pôdu bohatú na živiny. K tomu slnečné stanovište. Znesie spoločnosť fazule alebo kukurice. Dozrieva približne štvrť roka. Na výsev potrebuje zem prehriatu stabilne nad desať stupňov, čo v našich zemepisných šírkach orientačne znamená až polovicu mája. Odporúča sa teda predpestovanie: po „troch zmrznutých“ budete mať primeraný náskok.

Pred presadením otužujte

V polovici apríla vložte semená do dvojcentimetrovej hĺbky v zhruba trojdecových kvetináčikoch. Tie poukladajte do debničky, postriekajte vlahou z rozprašovača, prikryte priehľadným vekom a umiestnite do izbovej teploty. Pred presadením planty niekoľko dní opatrne otužujte. Pragmatici môžu pre istotu do jedného črepníčka uložiť aj viac semien a potom si ponechať to najvitálnejšie.

hrozno Čítajte aj Hrozno: Najzdravšia sladkosť, navyše chráni srdce

Potrebujú zachovať rozostupy

Semenám či predpestovaným sadeniciam pri májovom vkladaní do vonkajšieho podložia pokrytého kompostom ponechajte vzhľadom na ich plazivosť primeraný rozostup minimálne jeden meter. Do susedstva zapichnite polmetrovú opornú tyčku. Ak sa koncom mája ochladí nad pomery, poskytnite omladine provizórne zateplenie. Na podporu rastu používajte odležané organické hnojivo alebo spomenutý kompost, v polovici procesu rastu nezaškodí mulčová podstielka. Po vytvorení dostatku zárodkov obstrihajte konce výhonkov.

Pri servírovaní môžete cestoviny imitovať tak, že vlasovú dužinu špagetovej tekvice doplníte navrchu omáčkou.

Pečte rezom nadol, ak nechcete kašu

Plody špagetovej tekvice sú guľovité až vajcovité, zvonka sfarbené od oranžových tónov cez svetlozelené až po krémové. Majú do 30 centimetrov a vážia jeden až tri kilogramy. Môžete ich variť (30 minút, šupku predtým treba poprepichovať), dusiť, zapekať alebo piecť. V mikrovlnke menšie kusy vcelku, v rúre naporciované na kolieska alebo po pozdĺžnom rozkrojení reznou stranou nadol. Vyhnete sa tým kašovitej konzistencii a dostanete karamelizované okraje. Trvá to okolo pol hodiny na 180 stupňoch. Bledožltá dužina má po tepelnom spracovaní svojráznu vlasovú štruktúru, čím práve pripomína obľúbené cestoviny. Pokojne ich pri servírovaní imitujte tým, že pramienky navrchu doplníte omáčkou marinara. Špagetová tekvica je nízkokalorická (energetická hodnota 26 kcal) a bohatá na kyselinu listovú, vlákninu, folát, vitamín A, betakarotén a draslík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #semená #tekvica #plody #kultivar
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december