Rovnako ako „matka zakladateľka“ potrebuje aj špagetová tekvica humóznu, priepustnú a mierne vlhkú pôdu bohatú na živiny. K tomu slnečné stanovište. Znesie spoločnosť fazule alebo kukurice. Dozrieva približne štvrť roka. Na výsev potrebuje zem prehriatu stabilne nad desať stupňov, čo v našich zemepisných šírkach orientačne znamená až polovicu mája. Odporúča sa teda predpestovanie: po „troch zmrznutých“ budete mať primeraný náskok.
Pred presadením otužujte
V polovici apríla vložte semená do dvojcentimetrovej hĺbky v zhruba trojdecových kvetináčikoch. Tie poukladajte do debničky, postriekajte vlahou z rozprašovača, prikryte priehľadným vekom a umiestnite do izbovej teploty. Pred presadením planty niekoľko dní opatrne otužujte. Pragmatici môžu pre istotu do jedného črepníčka uložiť aj viac semien a potom si ponechať to najvitálnejšie.

Potrebujú zachovať rozostupy
Semenám či predpestovaným sadeniciam pri májovom vkladaní do vonkajšieho podložia pokrytého kompostom ponechajte vzhľadom na ich plazivosť primeraný rozostup minimálne jeden meter. Do susedstva zapichnite polmetrovú opornú tyčku. Ak sa koncom mája ochladí nad pomery, poskytnite omladine provizórne zateplenie. Na podporu rastu používajte odležané organické hnojivo alebo spomenutý kompost, v polovici procesu rastu nezaškodí mulčová podstielka. Po vytvorení dostatku zárodkov obstrihajte konce výhonkov.
Pri servírovaní môžete cestoviny imitovať tak, že vlasovú dužinu špagetovej tekvice doplníte navrchu omáčkou.
Pečte rezom nadol, ak nechcete kašu
Plody špagetovej tekvice sú guľovité až vajcovité, zvonka sfarbené od oranžových tónov cez svetlozelené až po krémové. Majú do 30 centimetrov a vážia jeden až tri kilogramy. Môžete ich variť (30 minút, šupku predtým treba poprepichovať), dusiť, zapekať alebo piecť. V mikrovlnke menšie kusy vcelku, v rúre naporciované na kolieska alebo po pozdĺžnom rozkrojení reznou stranou nadol. Vyhnete sa tým kašovitej konzistencii a dostanete karamelizované okraje. Trvá to okolo pol hodiny na 180 stupňoch. Bledožltá dužina má po tepelnom spracovaní svojráznu vlasovú štruktúru, čím práve pripomína obľúbené cestoviny. Pokojne ich pri servírovaní imitujte tým, že pramienky navrchu doplníte omáčkou marinara. Špagetová tekvica je nízkokalorická (energetická hodnota 26 kcal) a bohatá na kyselinu listovú, vlákninu, folát, vitamín A, betakarotén a draslík.