V našich zemepisných šírkach dozrieva hrozno od augusta (hoci tento rok sa v mnohých oblastiach po studenej jari jeho dozrievanie oneskorilo) až do novembra. Ale keďže sa pestuje aj na južnej pologuli, je v obchodoch k dispozícii počas celého roka. Nákup hrozna nie je nijaká veda, keďže nahnité od zdravého sa dá ľahko rozoznať. Ak majú bobule len občasné hnedé škvrnky, nie je to chyba, ale vtedy treba hrozno rýchlo zjesť.
Pred konzumáciou hlavne dobre umyť
Keďže hrozno vo vinohradoch obľubuje hmyz aj plesne, strapce dostanú počas pestovania pomerne značnú dávku rôznych ochranných postrekov. Preto, ak je to možné, je lepšie uprednostňovať hrozno v biokvalite. Samozrejme, ak máte hrozno z vlastného dvora alebo zo záhrady a ničím ho nestriekate, tento problém odpadá. Ak kúpite v obchode alebo na trhu štandardne pestované hrozno, odporúča sa dobre ho umyť pod tečúcou teplou vodou, aby sa prípadné zvyšky postrekov odstránili.
![romanesco](https://ipravda.sk/res/2021/10/19/thumbs/romanesco-stvorec.jpg)
Nebojte sa kombinácií so slanou chuťou
Hrozno patrí medzi ovocie, ktoré netreba hneď v ten alebo ďalší deň zjesť, ale odporúča sa skladovať ho v chladničke. Vtedy vydrží dlhšie. Má to aj ďalšiu výhodu – zabránite náletom vínnych mušiek, ktoré ho zbožňujú. Hrozno je výborné samotné, ale je aj obľúbenou prísadou do ovocných šalátov, ovocných tort, smothies, vločiek, ale aj tvarohových koláčov. Jeho sladkosť harmonizuje aj s výraznými chuťami, preto sa s obľubou servíruje k syrom. Kto má rád kombináciu slaného a sladkého, určite si pochutí na svetlých mäsách s hroznovou omáčkou. Tiež je výborné do pikantných šalátov a pridáva sa ako príloha aj k posúchom, ktoré sa volajú Flammkuchen.
Džem nepotrebuje veľa cukru
Dá sa z neho urobiť aj vynikajúci džem alebo rôsol. Hrozno stačí rozmixovať, prepasírovať, aby v ňom neboli zrnká, pridať citrusový pektín a variť, až zhustne. Výborné na džem je najmä domáce modré hrozno, ktoré rastie bežne vo dvoroch alebo ho dostať kúpiť na trhu. Výhodou takého džemu je, že doň netreba pridávať veľa cukru. Hrozno je prirodzene sladké, preto stačí asi 20 dekagramov cukru na kilogram. Nevýhodou je, že nemá výraznú chuť, okrem svojej sladkosti, takže ho je vhodné niečím dochutiť. Fantázii sa medze nekladú – môžete doň pridať citrónovú šťavu aj kôru, čili, zázvor, rôzne koreniny či dokonca levanduľu. Takýto džem alebo rôsol (závisí to od toho, ako dlho šťavu varíte) je výborný nielen na chlieb či pečivo, ale aj k syrom a tmavému mäsu.
![sušenie feferóniek](https://ipravda.sk/res/2021/10/09/thumbs/susenie-feferoniek-stvorec.jpg)
Zrniečka sa dajú vybrať, ale je to škoda
Ak vám v hrozne prekážajú zrniečka, existuje trocha prácny, ale efektívny spôsob, ako ich vybrať: rozkrojiť každú bobuľku na polovicu a zrniečka špičkou noža vybrať. Je to vhodné pre veľké odrody. Netreba však zabúdať na to, že zrnká a šupky obsahujú látky ako resveratrol, ktorý chráni bunky a srdcovo-cievny systém. Modré odrody, ktoré majú hrubšiu šupu a viac zrniek, ho obsahujú viac ako žlté. Resveratrol je aj v červenom víne, ale rovnako aj v hroznovej šťave, najmä z modrých odrôd.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk