Hrozno: Najzdravšia sladkosť, navyše chráni srdce

Hrozno sprevádza človeka už tisíce rokov, hovorí sa o ňom ako o najstaršej kultúrnej rastline ľudstva. Najstaršie nálezy hroznových zrniek zo Zakaukazska a Strednej Ázie majú osemtisíc rokov. Okrem toho, že sa používa na výrobu vína, patrí hrozno medzi najobľúbenejšie ovocie, a to po celom svete.

22.10.2021 06:00
hrozno Foto:
debata (5)

V našich zemepisných šírkach dozrieva hrozno od augusta (hoci tento rok sa v mnohých oblastiach po studenej jari jeho dozrievanie oneskorilo) až do novembra. Ale keďže sa pestuje aj na južnej pologuli, je v obchodoch k dispozícii počas celého roka. Nákup hrozna nie je nijaká veda, keďže nahnité od zdravého sa dá ľahko rozoznať. Ak majú bobule len občasné hnedé škvrnky, nie je to chyba, ale vtedy treba hrozno rýchlo zjesť.

Pred konzumáciou hlavne dobre umyť

Keďže hrozno vo vinohradoch obľubuje hmyz aj plesne, strapce dostanú počas pestovania pomerne značnú dávku rôznych ochranných postrekov. Preto, ak je to možné, je lepšie uprednostňovať hrozno v biokvalite. Samozrejme, ak máte hrozno z vlastného dvora alebo zo záhrady a ničím ho nestriekate, tento problém odpadá. Ak kúpite v obchode alebo na trhu štandardne pestované hrozno, odporúča sa dobre ho umyť pod tečúcou teplou vodou, aby sa prípadné zvyšky postrekov odstránili.

romanesco Čítajte aj Vyzerá ako karfiol, varí sa ako karfiol, čo je to? Romanesco

Nebojte sa kombinácií so slanou chuťou

Hrozno patrí medzi ovocie, ktoré netreba hneď v ten alebo ďalší deň zjesť, ale odporúča sa skladovať ho v chladničke. Vtedy vydrží dlhšie. Má to aj ďalšiu výhodu – zabránite náletom vínnych mušiek, ktoré ho zbožňujú. Hrozno je výborné samotné, ale je aj obľúbenou prísadou do ovocných šalátov, ovocných tort, smothies, vločiek, ale aj tvarohových koláčov. Jeho sladkosť harmonizuje aj s výraznými chuťami, preto sa s obľubou servíruje k syrom. Kto má rád kombináciu slaného a sladkého, určite si pochutí na svetlých mäsách s hroznovou omáčkou. Tiež je výborné do pikantných šalátov a pridáva sa ako príloha aj k posúchom, ktoré sa volajú Flammkuchen.

Džem nepotrebuje veľa cukru

Dá sa z neho urobiť aj vynikajúci džem alebo rôsol. Hrozno stačí rozmixovať, prepasírovať, aby v ňom neboli zrnká, pridať citrusový pektín a variť, až zhustne. Výborné na džem je najmä domáce modré hrozno, ktoré rastie bežne vo dvoroch alebo ho dostať kúpiť na trhu. Výhodou takého džemu je, že doň netreba pridávať veľa cukru. Hrozno je prirodzene sladké, preto stačí asi 20 dekagramov cukru na kilogram. Nevýhodou je, že nemá výraznú chuť, okrem svojej sladkosti, takže ho je vhodné niečím dochutiť. Fantázii sa medze nekladú – môžete doň pridať citrónovú šťavu aj kôru, čili, zázvor, rôzne koreniny či dokonca levanduľu. Takýto džem alebo rôsol (závisí to od toho, ako dlho šťavu varíte) je výborný nielen na chlieb či pečivo, ale aj k syrom a tmavému mäsu.

sušenie feferóniek Čítajte aj Nasušte si feferónky, vydržia aj roky

Zrniečka sa dajú vybrať, ale je to škoda

Ak vám v hrozne prekážajú zrniečka, existuje trocha prácny, ale efektívny spôsob, ako ich vybrať: rozkrojiť každú bobuľku na polovicu a zrniečka špičkou noža vybrať. Je to vhodné pre veľké odrody. Netreba však zabúdať na to, že zrnká a šupky obsahujú látky ako resveratrol, ktorý chráni bunky a srdcovo-cievny systém. Modré odrody, ktoré majú hrubšiu šupu a viac zrniek, ho obsahujú viac ako žlté. Resveratrol je aj v červenom víne, ale rovnako aj v hroznovej šťave, najmä z modrých odrôd.

Video
Jednoduchý špaldový koláčik s bielym hroznom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #hrozno
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december