Ako najlepšie zničiť burinu? Pomáhajú muškáty

Ukracuje záhradu o šľachtenú zeleň a úrodu, odníma jej živiny, svetlo, priestor. Odstraňovanie buriny je najmä jar jednou z najdôležitejších a zároveň najotravnejších činností. Našťastie existuje viacero zjednodušujúcich trikov.

09.11.2021 06:00
burina Foto:
debata (1)

Ono vždy záleží aj na uhle pohľadu. Nie všetky buriny sú totiž škaredé a len nás oberajú o energiu a čas bez toho, aby boli aspoň nejako užitočné. Sedmokrásky a ďatelina plazivá nádherne kvitnú a sú významnými rezervoármi pre včely. Žihľava zase slúži ako útočisko pre húsenice mnohých motýlích druhov. Pred odstraňovaním „pliagy“ sa teda zamyslite nad pomerom škôd a prínosov. Stále platí, že proporčnosť vedie k harmónii.

Vitálny trávnik nedáva pliage šancu

Trávniku prospeje vertikutácia, pri ktorej sa narušením pôdy do hĺbky štyri milimetre odstraňujú uschnuté steblá, mach i burina. Doplnkový prevzdušňovací valec sa postará o vyhrabanie zvyškov a lepší prienik vzduchu, ale aj živín a vlahy ku koreňom. Podporuje sa tým zahusťovanie trávy. Nuž a vitálny trávnik poskytuje menej priestoru burine, aby sa uchytila. Z tohto dôvodu sa zároveň odporúča nekosiť pod päť centimetrov. Najvhodnejší čas na pletie trávnika či hriadok nastáva po daždi, keď sa burina ľahšie odstraňuje z pôdy aj s koreňmi, čo je, samozrejme, absolútne kľúčové. Pomôcť si môžete vidlicovou motyčkou s ramenami na následné uhrabanie zeminy.

trávnik Čítajte aj Búrame mýty o trávniku: vraj nepolievať cez obed a iné povedačky

Na burinu choďte fígľom

Šikovným fígľom na záhonoch je použitie približne päťcentimetrovej vrstvy mulča z kôry, slamy alebo pokosenej trávy. Nasteľte ju medzi podložie a vyšvihnutú vegetáciu. Mulč totiž ochraňuje záhony nielen pred vysychaním: potláča aj rast buriny, ktorú oberá o vzduch a svetlo. Pred jeho porozhadzovaním aplikujte postupne sa uvoľňujúce hrubé rohovinové hnojivo.

Fólia berie burine slnko

Bodyguardom pre priesady je špeciálna krycia fólia. Rovnako ako mulč zoberie burine životodarné slnečné žiarenie. Predáva sa v praktických rezateľných kotúčoch alebo pripravených menších „plátoch“, a to v hmotnostnom rozpätí od 50 do 150 gramov na štvorcový meter podľa predpokladanej mechanickej záťaže zo spodnej strany. Po rozrolovaní alebo položení na vyčistenú a pripravenú pôdu vystrihnite štrbiny v závislosti od odporúčanej spony výsadby a umiestnite do nich planty. Výtvor zamaskujte mulčom z estetických aj praktických dôvodov. Fólia sa totiž priamym svetlom opotrebúva a póry by mohli dať šancu burine.

gaštany Čítajte aj Gaštany: proti voškám, moliam, kŕčovým žilám aj na pranie

Záleží na mieste použitia

Môžete byť akokoľvek frustrovaní a rozčúlení, v záujme životného prostredia, peňaženky a najmä zdravia nesiahajte pri hubení po drastických chemických prostriedkoch typu širokospektrálnych herbicídov. O čosi bezpečnejšou, ale rovnako neprieberčivou alternatívou je kyselina pelargónová, ktorá sa nachádza v listoch pelargónií. V prirodzených dávkach je únosná aj pre hmyz, vo vysokých likviduje burinu za niekoľko hodín. Hynú však aj tie „dobré“ rastliny. Aj mnoho ohľaduplnejších metód sa dá využiť iba na obytno-rekreačných plochách, kde sa natoľko či vôbec netreba obávať o okolité rastlinstvo – teda napríklad pri škárach medzi dlažbou alebo na okrajoch spevnených chodníkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #záhrada #burina #zeleň #trávnik #mulč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december