Búrame mýty o trávniku: vraj nepolievať cez obed a iné povedačky

Logická „zlá“ správa je, že pravidelne živinami podporovaný trávnik naozaj znamená aj častejšie štartovanie kosačky. Pre zanieteného záhradníka to však určite predstavuje príjemnejšiu náplň času, než by bolo reparovanie lysín okupovaných burinou či dokonca vysievanie kompletne novej pažite.

23.10.2021 06:00
trávnik Foto:
debata

Na posledné jesenné kosenie a zazimovanie trávnika sa odporúča slnečný deň na prelome októbra a novembra. To je fakt. Čo však iné zaužívané postupy viažuce sa k zelenému záhradnému kobercu? Majú opodstatnenie? Pomáha napríklad vápnenie trávnika proti machu? Pravda je, že v určitých prípadoch môže mať zmysel. Kým však nebojujete s rašelinníkom uprednostňujúcim výrazne kyslú pôdu, účinok takéhoto zásahu je diskutabilný.

Mach je len estetický problém

V našich končinách častejší kostrbatec zelený, ktorý tvorí rozsiahle vankúšové porasty, žiaľ, nie je natoľko prieberčivý. Vyžaduje si teda iné opatrenia. Ak nechcete siahnuť po prípravkoch na báze síranu železnatého alebo kombinovaných preparátoch s obsahom dusíka, zostáva vám mechanické odstránenie: ručne alebo s pomocou vertikutátora. Chtiac – nechtiac zoberte na vedomie, že mach je len estetický problém. Jednoducho, príroda sa usiluje vyvážiť umelo vytvorené prostredie bez diverzity. Pri snahe o dosiahnutie úhľadného anglického trávnika bez plazivých votrelcov sa úmerne potrápite. Nemulčujte po každom zostrihu a v daždivom počasí. Okrasný trávnik nekoste pod tri centimetre, úžitkový na menej ako štyri centimetre. Aspoň občas nechajte dorásť na desať centimetrov. Dbajte na to, aby pôda nebola premokrená ani podvyživená.

upratovanie lístia Čítajte aj Čo všetko treba v záhrade na jeseň upratať

V tieni pomôže lipnica

Na tienistých miestach, akými sú vnútrobloky či plochy pod hustými korunami stromov nemáte nárok? Do značnej miery platí, že sa vám tam sotva podarí vypestovať trávnik s kvalitou konkurenta vyhrievajúceho sa na výslní. Skúste to však so zmesou obsahujúcou aj lipnicu hájnu alebo lúčnu, prípadne psinček výbežkatý a rôzne kostravy. V tôni dokážu uspokojivo zahustiť svoje stanovište. Steblá skracujte maximálne na päť centimetrov a dodávajte im dostatok vlahy.

Vraj nepolievať cez obed?

Trávnik by ste v horúcich mesiacoch nemali polievať pod pražiacim slnkom, už vôbec nie okolo obeda. Vraj. Realita je taká, že výstraha sa skôr vzťahuje na inú zeleň. Dôvodom je efekt lupy: kvapky na väčších horizontálne uložených listoch spália miesta s koncentrovaným jasom. Steblá trávy sú chránené hneď dvojako: vertikálnym rastom a svojou útlosťou. Vyskytuje sa aj argument o škodlivom náhlom ochladení pôdy. Áno, je najvhodnejšie polievať trávnik v skorých ranných hodinách, prípadne potom až po západe slnka. Dodanie vlahy na obed je však ako núdzové riešenie vždy lepšie, než ponechať vegetáciu ďalších plus – mínus osem hodín smädnú.

pampová tráva Čítajte aj Pomôžte pampovej tráve ľahšie prezimovať

S hnojením po výsadbe neotáľajte

Keď vás sused, hoci aj s dobrým úmyslom, cez plot varuje, že čerstvo vysiaty trávnik nesmiete pohnojiť, nenechajte sa vyviesť z konceptu. Prísun špeciálnych štartovacích živín je dôležitý a žiaduci. Kým totiž trávnik vyklíči, zosilnie a zhustne, dáva šancu burine. Do dvoch týždňov sa objavia prvé steblá, po troch týždňoch všetky životaschopné. Hnojenie zopakujte približne po mesiaci, ale už bežným trávnikovým prípravkom. Naplno zaťažiteľnú plochu budete mať k dispozícii až štvrť roka po výseve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #Tráva #polievanie #vápnenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december