Ekologicky proti škodcom? Vyskúšajte postrek z cesnaku a mäty

Koľko organických záhradiek, toľko odporúčaní na šetrné a spoľahlivé vypudenie chrobače i mäkkýšov ničiacich zeleninu, ovocie aj bylinky. Rozdrvené vaječné škrupiny, kávová usadenina, kremelina...

17.11.2021 06:00
mätovo cesnakový postrek Foto:
debata

Manévrovací priestor medzi vylúčením chémie zo záhrady a šanovaním úrody nie je veru veľký. Mnoho začínajúcich pestovateľov to úplne vzdalo práve pod vplyvom sklamania z obžratej vegetácie. Pohľad na voškami, húsenicami alebo slimákmi zdecimované rastlinky je naozaj deprimujúci. Iní si časom zvykli vnímať čiastočné škody ako nevyhnutnosť – tzv. plánovaný odpis. Ďalší vytrvalo experimentujú s rôznymi prísadami.

Cesnak je samý úžitok

Kombináciou cesnaku a mäty nič nepokazíte a možno zaberie aj na váš problém s fazuľou či bazalkou. Cesnak vraj zaháňa upírov, prečo by si teda neporadil aj s drobnými reálnymi príšerami? Vďaka baktericídnym a fungicídnym vlastnostiam je rešpektovaným bio pesticídom. Nuž a mäta nielen spríjemní pachovú stopu takto ošetrenej záhrady: vďaka esenciálnym olejom slúži ako prírodný repelent.

cibuľoviny Čítajte aj Záhrada ešte nespí, pozor na reťazovú reakciu chorôb

Hotovo z večera do rána

Pripravte si kuchynský robot, väčší hrniec, sitko a fľaše s rozprašovacou koncovkou. Ako ingrediencie budete potrebovať ošúpané jednotlivé strúčiky cesnaku z dvoch hlávok, dve-tri plné hrste natrhaných mätových lístkov a stoniek, dve čajové lyžičky kajenského korenia, dva litre vody a trochu biologicky odbúrateľného prostriedku na umývanie riadu. Cesnak a mätu niekoľko sekúnd spoločne mixujte. Vzniknutú pastovú zmes presuňte do hrnca, pridajte kajenské korenie a vodu. Priveďte do varu, odstavte a nechajte cez noc uležať. Preceďte, streknite zopár kvapiek saponátu a prelejte do fliaš s rozprašovačom alebo väčšej nádoby určenej na postrekovanie.

Nevynechajte spodok listov

Pred použitím vo forme spreju hnedastý výluh dobre pretrepte (nemiešať, dodal by James Bond). Postriekajte všetky listy vrátane ich spodných strán. Aplikujte za oblačného, ale nie daždivého počasia. Počkajte približne dva týždne, skontrolujte účinok a rovnako použite ešte raz. Pri rozprašovaní si nasaďte rukavice a okuliare. Vzhľadom na prítomnosť kajenského korenia totiž môže byť efekt podobný ako pri slzotvornom plyne. Úrodu zbierajte najskôr niekoľko dní po postreku a riadne ju poumývajte – napokon, ako vždy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #cesnak #mäta #postrek #škodcovia #ekologický
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december