Málo miesta? Navrstvite okrasné cibuľoviny na výšku

Pri nedostatku miesta na balkóne je riešením výsadba pripomínajúca kuchtenie lazaní. Keď sa v chladných mesiacoch nechcete zaobísť bez farebne prenikavej vegetácie, doplňte navrstvený mix cibuliek – zraku dočasne ukrytý – presadením predpestovaných mrazuvzdorných fialiek rohatých (Viola cornuta) na vrch celej kompozície. Napríklad sorta Golden Yellow je osviežujúco žltá.

24.11.2021 06:00
cibuľoviny Foto:
debata

Pripravte si hlboký terakotový črepník s horným priemerom do 30 centimetrov, jeden samostatný hlinený črep, kus ľahkej syntetickej tkaniny, keramzit, výživnú černozem a ľubovoľné dekoračné doplnky – ozdobné lyko, vysušené pichľavé šupky z gaštanov, miniatúrne tekvičky. Základom pod fialky rohaté budú 3 – 4 hyacinty Delft Blue, 7 – 8 narcisov Baby Moon a plus-mínus 10 modríc známych aj pod označením hroznový hyacint.

Pod keramzit črep, nad drenáž tkaninu

Drenážny otvor na spodku kvetináča prikryte úmerne veľkým črepom, aby sa pri neskoršom zavlažovaní nevyplavil granulát do podkladovej misky. Nasypte keramzit do výšky približne 4 – 5 centimetrov, povrch zarovnajte. Prikryte navoľno pohúžvanou textíliou, ktorá zabráni zmiešaniu drenáže so zeminou a prerastaniu koreňov do granulátu. Približne do polovice črepníka pridajte kvalitný kvetinový substrát a zľahka ho utlačte rukami alebo záhradníckou lopatkou. Symetricky porozkladajte cibuľky hyacintu. Zahaľte ich ďalšou zeminou tak, aby špičky boli asi centimeter pod povrchom tejto vrstvy.

stavikrv Čítajte aj Pozor! Stavikrv dokáže stavbu zamaskovať, ale aj zničiť

Rastlinné lazane zasypte zeminou

Následne umiestnite narcisy a aj tie prekryte substrátom približne na šírku prsta. Nenadarmo sme použili prirovnanie k lazaniam… Napokon rovnomerne poukladajte modrice. Optimálne je, ak sa v tejto fáze dostanete zhruba 10 centimetrov pod hranu črepníka. Rozdiel využijete pre koreňové baly predpestovaných fialiek. Nájdite trom – štyrom miesto medzi cibuľkami modríc a „inštaláciu“ dosypte zeminou. Opatrne ju utlačte, polejte a prípadne skrášlite aranžérskymi prvkami, ktoré sa zídu najmä do jarného vyhúknutia cibuliek.

Za celý mix dáte okolo 15 eur

Bledomodrý hyacint Delft Blue kvitne od marca do mája, vyrastie na 25 centimetrov a jedna cibuľka stojí okolo dvocj eur. Dvadsaťcentimetrový sýtožltý narcis Baby Moon so 4 – 5 útlymi kvietkami na jednej stonke sa objaví v máji a cibuľku dostanete už za nejakých 50 centov. Z modrej do bordovej prechádzajúca modrica s klasovitými kvetmi na hrubej stonke sa ukazuje v apríli, meria porovnateľne ako hyacint a kolekciu piatich cibuliek si zadovážite v cene pod dve eurá. K dispozícii sú aj ružové a biele kultivary. Desaťcentimetrovú „hotovú“ fialku rohatú kúpite rádovo za desiatky centov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #Narcis #cibuľoviny #hyacint #fialky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december