Podmáčaná pôda? Chce to prevenciu, drenáž alebo vhodnú výsadbu

Pobiehate s krhličkou medzi hriadkami, precízne smerujete prúd vody z hadice, nastavujete intenzitu spŕšky, uhol dopadu. Prispôsobujete polievanie predpovediam rosničiek a nastaveným notifikáciám. Ak ste digitálne pokročilý typ, dokonca využívate aplikácie a smart závlahové systémy. A potom príde prívalový lejak.

01.12.2021 15:00
podmáčaná pôda Foto:
debata

Klimatické zmeny už teraz majú vplyv na záhradkárčenie. Výkyvy počasia sú čoraz výraznejšie. Po nebývalo dlhých obdobiach sucha prichádzajú výdatné zrážky, ktoré katujú pôdu. Na záhonoch zostávajú kaluže, po ich vsiaknutí blato, trávnik je ako špongia. Vegetácia sa vtedy môže doslova utopiť. Nadbytočná voda vyplní všetky póry v akokoľvek kyprej zemi a znemožní koreňom dýchať.

Cítite pokazené vajcia? Zachraňujte korene

Paradoxom je, že medzi symptómy patrí žltnutie, vädnutie a opadávanie listov – rastline akoby chýbala vlaha. Premokrenie odhalíte aj podľa černejúcich, mäknúcich a slizkých koreňov, vo vzduchu cítiť pach pokazených vajec. Rast sa spomaľuje, výhonky odumierajú, klíčenie ustáva. Premokrenie a neprirodzené zhutnenie pôdy je pozvánkou pre choroby ako fytoftóra a podobné napadnutia hubovými plesňami.

pôda Čítajte aj Sú balené substráty naozaj dobrá voľba? Vyrobte si radšej vlastné

Radšej opatrenia vopred ako zásahy po galibe

Keď už galiba nastala, kráčajte po zničenej pôde čo najmenej, aby ste ju ešte viac neutlačili. Vyberte podmáčané rastliny z kvetináčov, odstráňte poškodené časti koreňov a nanovo zasaďte do čerstvého kompostu s normálnou vlhkosťou a funkčnou drenážou. Pooberajte odumierajúce alebo už nadobro znivočené výhonky. Trávnik poprepichujte vertikutátorom a na podporu odvodnenia pridajte piesok. Samozrejme, vždy je lepšia prevencia ako dodatočné zásahy.

Mulčujte a dodávajte živiny

Vegetáciu môžete pred podmáčaním zabezpečiť a vyzbrojiť viacerými opatreniami. Aspoň okolo koreňov nahrňte mulč. Počas obdobia rastu dodávajte dostatok živín. Majte na pamäti, že rastliny, ktoré sa pozviechali z podmáčania, majú tendenciu neskôr trpieť na nedostatok vlahy v obdobiach sucha. Zloženie ílovitej pôdy pred výsadbou upravte kompostom a pestovateľským substrátom, aby ste zlepšili štruktúru a priepustnosť. Opatrne narobte vidlicovým rýľom otvory navôkol jednotlivých rastlín. Zvážte vybudovanie vyvýšených záhonov, v ktorých sa praktickejšie stráži fungujúce odvodňovanie. Pred založením trávnika analyzujte pôdu a podľa potreby modifikujte jej vlastnosti substrátom, štrkom, pieskom.

vyvýšený záhon Čítajte aj Krok za krokom: zakladáme vyvýšený záhon

Prinajhoršom sa účelovo preorientujte

Pri rozsiahlejšom alebo opakujúcom sa probléme so zaplavenou výsadbou prekonzultujte vec s profesionálnym záhradným architektom. Do úvahy prichádza vybudovanie drenážnej sústavy. Takisto môžete urobiť z núdze cnosť a preorientovať sa na stromy, kríky či trvalky, ktorým sa darí práve vo vlhkej pôde. Z drevín sú to napríklad vŕba, breza, jaseň, ambrovník, muchovník, drieň či baza, z flóry ostrica, kosatec, prvosienka, funkia, gunnera, rodgerzia ale aj rebarbora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #počasie #pôda #odvodnenie #premokrenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december