Keď niekoho milujete, pošlite ho do kelu. Kel je mega zdravý

Kelové listy sa používajú napríklad na balenie, pričom sa plnia rôznymi plnkami. Kel pochádza z oblasti Stredomoria, konkrétne z jeho talianskej časti. To sa odráža aj v jeho názvosloví. V mnohých jazykoch sa objavuje v názve slovo Savoy. Napríklad v angličtine sa volá savoy cabbage a v nemčine Savoyer Kohl. Je to preto, lebo Savojsko je historický názov časti severného Talianska, z ktorej kel pochádza.

09.12.2021 06:00
kel Foto:
debata

Vo francúzštine sa kel nazýva (v preklade) kapusta z Milána. Odkaz na kapustoviny je aj v češtine, kde sa kel nazýva kapusta. Kel má sezónu prakticky celý rok, hoci treba rozlišovať medzi jarným a zimným kelom. Ten prvý je chuťovo jemnejší a má bledšiu farbu. Zimný kel je zeleninou neskorej jesene, jeho sezóna je do začiatku decembra. Má výraznejšiu farbu a tiež výraznejšiu kapustovú chuť.

Môže byť hlavným jedlom, prílohou aj nápojom

Kel sa v kuchyni využíva najmä na prípravu rôznych polievok, „eintopfov“, teda hustých polievok, ktoré môžu byť aj hlavným jedlom, do šalátov a môže byť aj zeleninovou prílohou k mäsu. Ako sme už spomínali, po blanšírovaní sa dajú jeho listy použiť aj na balenie a plniť rôznymi plnkami. Môže sa používať aj do rôznych smoothie. Zásadou pri príprave jedál z kelu alebo s kelom je, že jeho listy by sa nemali tepelne upravovať dlho, aby boli v nich zachované všetky zdraviu prospešné látky. Trochu menej známe je, že listy môžu byť aj zdravým snackom – dajú sa z nich urobiť domáce čipsy.

netradičná zelenina Čítajte aj Spestrite si jedálniček: Katran, špargľový hrach, tomatillo

Dokáže znížiť tlak aj zápaly v tele

Kel je veľmi zaujímavou zeleninou najmä z výživového hľadiska – obsahuje napríklad viac vitamínu C ako biela kapusta. Dokonca viac ako pomaranče a takmer toľko, koľko ho obsahujú citróny. Tiež má veľa vitamínu B6, E, kyseliny listovej, draslíka, vápnika a železa. Rôzne štúdie tvrdia, že táto zelenina minimalizuje riziko málokrvnosti, dokáže znižovať krvný tlak, redukuje zápalové procesy v tele a jej konzumáciou môžeme dokonca znižovať riziko niektorých druhov rakoviny.

Je výborný pre tehotné ženy

Pristaviť sa môžeme napríklad pri obsahu kyseliny listovej – sto gramov zelených listov jej má 29 mikrogramov. To je v rámci zelenín jedno z najvyšších množstiev. Táto látka má význam v prevencii málokrvnosti, a preto je kel odporúčanou potravou pre tehotné. Tie majú vyššiu spotrebu a teda potrebujú viac kyseliny listovej, ako bežná populácia. Ďalším pozitívnym efektom jedenia kelu je, že dokáže znižovať krvný tlak. Za to je „zodpovedná“ ďalšia látka, ktorú kel obsahuje – draslík. Dokázala to jedna z vedeckých štúdií, ktorá potvrdila koreláciu medzi príjmom tejto minerálnej látky a znižovaním krvného tlaku. To znamená, že príjmom potravín, ktoré majú vysoký obsah draslíka, medzi ktoré patrí aj kel, môžeme znižovať riziko, že budeme mať vysoký tlak.

červená kapusta Čítajte aj Problémy s trávením? Pomôže šťava zo surovej červenej kapusty

Slúži aj ako prevencia rakoviny

Z ďalších štúdií zase vyplýva, že tak ako aj iné druhy zeleniny, aj kel dokáže znižovať riziko rakoviny. Obsahuje totiž látky, ktoré sa volajú glukozinoláty. Viaceré štúdie dokázali súvislosť medzi obsahom týchto látok v potravine a počtom rakovinových buniek k organizme. Pokusy na myšiach napríklad dokázali, že mimoriadne úspešná je táto látka pri znižovaní rizika rakoviny hrubého čreva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vitamín C #kel #kapusta #polievky #kyselina listová #kelové listy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december