Ako sa zbaviť mušiek a lariev do pár minút

Keď sa vám po otvorení zbernej nádoby na biologicky rozložiteľný odpad vybaví nechutná prácu forenzného tímu vo včerajšej kriminálke, rýchlo zaklapnite veko. A ešte rýchlejšie konajte. Muších lariev označovaných aj ako kostné červy by totiž iba pribúdalo. Nuž a v susedstve zrejme nemáte dosť rybárov vďačných za takúto návnadu...

17.12.2021 06:00
mušky a larvy Foto:
debata (1)

Asi sa zhodneme, že insekticídy sú naozaj až poslednou možnosťou, ak vôbec prichádzajú do úvahy. Agresívne chemické prípravky síce spoľahlivo zahubia háveď, ale sú toxické aj pre ľudí, domáce zvieratá a životné prostredie celkovo. Navyše, hmyz má schopnosť postupne si vytvoriť rezistenciu. Nemenej diskutabilné je použitie nehaseného vápna, na ktoré treba chemické know-how (bez neho napríklad môžete poškodiť samotný smetiak), príslušné grify a ochranné pomôcky na pokožku aj dýchacie cesty.

Ocot so soľou síce nevonia, ale pomáha

Na muchy platí ocot, na ich larvy tiež. Siahnite po koncentrovanom namiesto bežného kuchynského. Zmiešajte päť polievkových lyžíc s jedným litrom vody, nalejte do rozprašovača a hemžiacu sa nádobu zvnútra i zvonka vystriekajte. Účinok môžete zosilniť pridaním soli. Nevýhodou je intenzívny zápach, ktorý síce odpudí nevítaných hmyzích návštevníkov, ale aj vás a okolie.

sóda bikarbóna Čítajte aj Sóda bikarbóna: 5 naj tipov ako vám pomôže v záhrade

Efekt do niekoľkých minút

Rovnaký účinok, no aj hendikep má lisovaný cesnak. Pokiaľ vám ide o vôňu, v tomto smere jasne vyhrávajú levanduľa a čajovníkový olej. Veľmi podobne ako octový si pripravíte postrek z čili. Priveďte do varu dva litre vody a rozmiešajte v nej dve polievkové lyžice mletého kajenského korenia. Po vychladnutí takisto aplikujte ako sprej. Efekt nastane do niekoľkých minút.

Šampón pre psov funguje, ale škodí mačkám

Zaberie dokonca aj šampión pre psov, a to vďaka látke permetrín. Priamym zásahom vykynožte larvy a následne vyčistite kôš horúcou vodou so zamiešaným malým množstvom takejto kozmetiky. Pozor však na skutočnosť, že permetrín je jedovatý pre mačky. Vzhľadom na to môžete záverečnú dezinfekciu nádoby už zbavenej lariev prenechať alkoholu alebo liehu, hoci trvácnosť tejto metódy je doslova prchavá.

mravce Čítajte aj Mravce v záhone? Rýchlo pátrajte po voškách

Čo najmenej tepla a vlhkosti

Aj tu platí, že najlepšia liečba je prevencia. Cesta pod poklop sa dá zneprístupniť gumovým tesnením veka. Existujú aj vrchnáky s integrovaným filtrom zabraňujúcim prieniku hnilobných pachov von (cena okolo 30 eur). Vnútornú vlhkosť vyhovujúcu muchám znížte absorpčnými prvkami typu kartónov od vajec alebo starých novín – vystielajte nimi nádobu, obaľujte odpad, priebežne oddeľujte vrstvy.

Pozor na pozvánky pre muchy

Po odjazde smetiarov kôš dôkladne dezinfikujte. Ak je to možné, nestavajte ho na slnko a najmä v lete vyprázdňujte čo najčastejšie. Občas to nie je vo vašej moci, vtedy však o to bedlivejšie zvažujte, čo a kedy vyhodíte. Keď je odvoz na týždennej báze a vy sa pár hodín po ňom zbavíte kostí z obeda, je to pre muchy dokonalá pozvánka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mušky #larvy #kostné červy #insekticídy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december