Aj pekný je, aj užitočný. Na čo všetko sa dá využiť starý fúrik?

Upcyklácia je modernou odnožou recyklácie. Zatiaľ čo pri tej vopred prijímame nižšiu hodnotu výsledku spracovania produktov na druhotné využitie v záujme nadstavenia ich životného cyklu, šetrenia surovinových zdrojov a ochrany prírody, upcyklácia zachováva či dokonca ešte zvyšuje prínos pôvodiny prostredníctvom nachádzania úplne nových funkcií bez priemyselného zásahu.

31.12.2021 06:00
fúrik Foto:
debata

Na kvetináč môžete zmeniť staré topánky, očadené hrnce, zodrané pneumatiky. Alebo – furiantsky – fúrik. Environmentálne benefity upcyklácie zďaleka nie sú jediné. Nemusíte míňať čas, energiu a financie na likvidáciu (zdanlivého) odpadu, rozvíjate si kreativitu aj návyky vľúdne k životnému prostrediu, vysielate okoliu podprahový ekologický apel, beznákladovo získavate praktické a dekoratívne predmety.

Keď z lopty vyrastajú huby

Ak sa do toho pustíte cielene, možno stvoríte priam umelecké diela alebo nápaditosťou inšpirujete nadšencov na komunitných fórach. Prečo by z beznádejne vyfučanej lopty nemohli cez perforácie vyliezať hlivy? Stačí trochu fantázie, zručnosti a odhodlania, aby ste z prázdnych téglikov vyrobili štartovacie kvetináčiky, ošúchané dlaždice spotrebovali pri budovaní vyvýšených záhonov, prasknutý snouboard inštalovali ako sedadlo spájajúce dve masívne klady pri ohnisku.

pieskovisko Čítajte aj Najlepšie pieskovisko! Netreba ho stavať, bezpečnosť zaručená

Pieskovisko, posýpač či vertikutátor

Kovové fúriky sú veľmi robustné, takže aj po doslúžení na pôvodný účel ich úložná plocha ešte dlho dokáže zvládať iné výzvy. Akokoľvek by ste sa zdráhali uveriť tomu, pri správnej výsadbe a zakomponovaní do okolia vyznie takýto artefakt nielen svojsky, ale aj esteticky. Fúriky poskytujú veľký objem a dajú sa opätovné vrátiť do hry mnohými spôsobmi: ako pieskovisko zasadené do terénu, distribútor semien či hnojiva cez dorobené otvory, po určitej prídavnej úprave aj vertikutátor. Bez ohľadu na riešenie nadobudnete vďaka kolesu výhodu v podobe uľahčenej mobility pri presunoch.

spevnené plochy Čítajte aj Deti so zbíjačkami a povodne. Naozaj potrebujete indický pieskovec?

Ako záhon je ideálny

Ak ste sa rozhodli prečarovať fúrik na mini záhon, v prvom rade ho dobre očistite, aby ste spoľahlivo zničili všetky baktérie. V opačnom prípade by ste si zarobili na problém hneď od začiatku. Následne vyvŕtajte do úložnej plochy malé otvory na odtekanie nadbytočnej vlahy. Drenáž dotvorte tenkou vrstvou štrku na odvádzanie prílišnej vlhkosti aj prevetrávanie, nech korene nezačnú plesnivieť. Nasypte substrát a vyberte rastlinné osadenstvo s porovnateľnými požiadavkami na pestovanie. Odporúčame zvoliť bylinky a takýto štýlový vehikel s rozmarínom, tymianom, bazalkou & spol. zaparkovať obrazne či hoci aj doslova pod kuchynské okno, eventuálne ku grilu na terase.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ekológia #kvetináč #upcyklácia #fúrik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december