Sypaný aj vrecúškový: Na čo všetko sa dá v záhrade využiť čaj

Ak trváte na prírodných metódach zveľaďovania a ochrany vegetácie, jednou z vynikajúcich možností je čaj – vo vreckách alebo sypaný. Pozor: nie bylinkové alebo ovocné verzie produktu pravého čajovníka, ktoré trochu zjednodušujúco nazývame rovnako. Treba však uznať, že taký harmančekový odvar ako postrek pomáha proti plesniam izboviek aj voškám.

12.01.2022 14:00
čaj v záhrade Foto:
debata

V tomto si kávičkári a vyznávači čaju nemusia navzájom závidieť. Obe komunity môžu svoj obľúbený nápoj zužitkovať aj sekundárnym spôsobom. Zatiaľ čo v prípade kávy je to v podobe usadeniny, čaj nachádza v záhonoch a črepníkoch uplatnenie v rôznych podobách. Dokonca má aj mierne odlišné účinky podľa typu.

Čierny proti škodcom, zelený ako hnojivo

Čierny je primárne antiseptický a bráni flóru pred škodcami. Zelený zase predovšetkým obohacuje pôdu dusíkom a draslíkom. V zásade však napokon zhodne ide o pôsobenie jednej z hlavných účinných látok čaju – tanínu, čiže triesloviny. Nič teda nepokazíte, ak sa zachováte podľa ľubovôle a momentálnej dostupnosti toho či onoho druhu. Vylúhované lístky sa nezdráhajte pomiešať, dôkladne ich vysušte, nadrvte a uskladnite na prípadne neskoršie využitie.

rohovina Čítajte aj Univerzálne bio hnojivo: Zásobte sa už teraz rohovinou

Stačí vhodiť vrecúško do krhly

Vychladnutým výluhom z niekoľkých vrecúšok čaju či analogického množstva voľných lístkov preventívne nasprejujte osadenstvo hriadok i kvetináčov. Na dištanc to udrží rozličné typy škodcov – od hmyzu a slimáky cez hlodavce až po túlavé mačky (funguje na ne aj káva), ktoré vám síce neskonzumujú úrodu, ale môžu ju pováľať alebo znehodnotiť močom či výkalmi. Ak sa vám s výrobou takéhoto bio postreku nechce babrať, ešte stále môžete zaimprovizovať a vhodiť čajové vrecúško do krhly… Niektorí pestovatelia nedajú dopustiť na pozitívny efekt čajového postreku na chatrné miesta trávnika, ba dokonca semienka pred výsevom namáčajú do čaju.

Vyživuje a urýchľuje kompost

Sypané lístky alebo vyvarené – kovových sponiek zbavené – vrecúška s čajom (vyrábajú sa z organického materiálu, a to stoniek a listov abaky, teda tzv. manilského konope) zapracujete do pôdy. Zahĺbené priamo ku koreňom rastlín popri iných benefitoch pomáhajú udržiavať vlahu a redukujú zaburinenie. Ako zložka kompostu okrem dodávania obsiahnutých prospešných látok podporujú proces rozkladu ďalších komponentov. Navyše, sú ideálnou miniatúrnou „škôlkou“ na klíčenie, keď vrch obalu opatrne odstrihnete a semienka vložíte do vlhkej čajovej usadeniny. Majte na pamäti, že čaj pôde aj rastlinstvu pomáha, ale len krátkodobo a doplnkovo – musí teda byť súčasťou komplexnejšieho ekologického hnojenia. Prospieva najmä rastlinám uprednostňujúcim kyslejšie prostredie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čaj #výluh #kompost #hnojivo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december