Imelovník zasýti vtáctvo aj včely, ale deťom to nedovoľte

Potrebujete na pozemku vizuálnu aj prevádzkovú výplň tam, kde by väčšina inej vegetácie úpela? Siahnite po skromnom mrazuvzdornom opadavom imelovníku. Pri plánovaní živej zásteny, spevnenia svahu alebo olemovania cestičky si môžete zvoliť odrodu podľa veľkostných potrieb i farebných preferencií.

19.01.2022 15:00
imelovník Foto:
debata

Imelovník (Symphoricarpos) z čeľade zemolezovitých patrí medzi okrasné kríčky s neskutočne výhodným pomerom nárokov a osohu. Akurát dajte pozor na drobizg: lákavo vyzerajúce plody sú totiž mierne jedovaté a citlivým osobám môžu spôsobiť podráždenie pokožky pri dotyku. Rozšantené pukanie pod topánkami je v poriadku.

Správne vybratá odroda znesie veľa

Imelovník znesie aj suchú a málo výživnú pôdu (musí však byť priepustná), respektíve tienisté stanovište vedľa múru alebo pod stromami, kam vysaďte odrody širšie ako vyššie. Napríklad taký poliehavý Chenualtov vyhúkne iba na pol metra, ale horizontálne sa roztiahne nad meter. Kontajner s jeho predpestovaným kultivarom Hancock dostanete už za päť eur.

vlkovec Čítajte aj Vlkovec pridá aj meter za rok, listy má ako škridly. Ako to môžete využiť?

Nehodí sa do upraveného živého plota

Najrozšírenejší imelovník biely „albus“ (na ilustračnej fotografii) od septembra s platnosťou na všetky chladné mesiace púta trsmi guľatých bobúľ príslušnej farby. Operence ho však obľubujú aj z dôvodu, že pri hostine majú dostatočné krytie pre predátormi vďaka kompaktnej spleti konárikov. Už od jari pritom poteší ružovkastými kvetmi nielen váš zrak, ale aj včely. Previsnuté rozložité vetvy dorastú do dvoch metrov, k dispozícii sú však aj subtílnejšie kultivary typu White Hedge. Pýta sa ako solitéra do predzáhradky, prípadne zásluhou svojich nápadných plodov zaujímavo doplní vždyzelených susedov v živelnejšom živom plote. Nehodí sa do tých precízne formovaných a často upravovaných: na orez mimo konca vegetačného obdobia alebo predjaria reaguje zintenzívnením rastu a rozmnožovania odnožami.

ohňový strom Čítajte aj Vyzerá, akoby horel. Ohňový strom poslúži nielen na okrasu, ale aj ako slnečník

Majestátny ametyst na snehovom podklade

Vzpriamená sorta imelovníka Mother of Pearl produkuje husté strapce „perličiek“, ktoré sa postupne menia z bielych cez ružové až na fialové. Najmä fáza ružovejúcich „líčok“ vytvára úžasný optický dojem. Vzpriamený rast charakterizuje aj fajtu Magical Sweet Fantasy s bujným olistením a ružovými až červenkastými bobuľami. Výškou okolo 1,5 metra a tmavoružovými plodmi v lesklých zhlukoch prispieva do portfólia strapatá odroda Magical Candy. Nuž a vyznávači majestátnej fialovej si naplno prídu na svoje s hybridom Amethyst, ktorého pomenovanie je nie náhodou odvodené od príslušného minerálu. Keď má v pozadí snehovú bielobu, nedokážete od tohto imelovníka odtrhnúť oči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #živý plot #predzáhradka #imelovník #zemolezovité
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december