Všetky oči na mňa! Glejovka púta pozornosť kvetmi, ale pozor na jej semená

Pochádza zo severu Mexika, východu USA a juhu Kanady, kde nadivoko rastie napríklad pozdĺž komunikácií a v podobných lokalitách ovplyvnených ľudskou činnosťou. Nenáročná glejovka hľuznatá (Asclepias tuberosa) sa vyskytuje ešte aj v nadmorskej výške 2 500 metrov.

29.01.2022 17:00
glejovka Foto:
debata

Od júna do augusta oživí záhradu nielen záplavou prenikavo sfarbených kvetov, ale i bzučaním agilných včiel a šelestom motýlích krídel. Pochopiteľne, popri vzhľade ich láka na sladký nektár. V rámci pestovateľských konceptov obstojí glejovka hľuznatá aj v samostatných skupinkách. Zároveň sa hodí do zmiešaných záhonov alebo skaliek (najmä k belasým a lilavým kvetom typu budleje či katananky) aj na obruby chodníkov, respektíve predely zón a okraje terás.

Vhodná najmä do prériovej záhrady

Už vzhľadom na svoj prirodzený domicil je vhodná najmä do kompozícií tzv. prériového typu. Výborne sa znáša aj s nižšími typmi okrasných travín a ihličnatými drevinami. Glejovka hľuznatá patrí do zhruba 200-člennej rodiny, na pestovanie sa však používa len zopár druhov: okrem tejto sú to mohutná takmer dvojmetrová Syriaca s ružovými kvetmi, podobná, no útlejšia Speciosa, charakterom močiarna Incarnata či Fascicularis identifikovateľná podľa bielych kvetov.

Nemá rada kôrový mulč

Predpestovanú glejovku hľuznatú zoženiete zhruba za tri eurá a na štvorcový meter vám postačia štyri rastlinky. Obľubuje hlinito-piesčitú suchšiu pôdu na slnečných stanovištiach. Vysádza sa od mája, vysieva už v apríli. Počas vegetačného obdobia ju treba pohnojiť raz za dva týždne. Na jeseň jej prospeje rezolútny zostrih. Neznáša premokrenie v chladných mesiacoch. Práve preto sa napriek mrazuvzdornosti odporúča na zimu preventívna ochrana prízemnej časti čečinou alebo odrezkami krovín, prípadne aspoň kompostom, nie však kôrovým mulčom.

prériová záhrada Čítajte aj Ako vonia sloboda: Vytvorte si prériovú záhradu

Všetky časti sú efektné

Glejovka hľuznatá vzpriamene dorastá na 60 – 80 centimetrov pri šírke do pol metra. Mierne ochlpené tuhé stonky sa tesne pod oblasťou kvitnutia rozvetvujú do paprskových okolíkov – akýchsi obrátených dáždnikov. Pri poškodení z nich vyteká mliečna tekutina. Má intenzívne zelené protistojné dlhé listy, ktoré sa prudko rozvíjajú hneď na jar a poskytujú lesklý optický efekt.

Poslúži aj ako liečivá rastlina

Väčšinu pozornosti však oprávnene na seba pútajú hviezdicovité kvietky po desiatkach združené do približne decimetrových formácií. Vtedy je vďaka svojej kompaktnosti a dekoratívnosti obľúbenou položkou aranžérskych kompozícií. Páperové semená v zaujímavo tvarovaných veľkých tobolkách sú mierne toxické. Pôvodní obyvatelia a prisťahovalci za Atlantik používali spracované korene proti hnačke a na respiračné ťažkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #semená #trvalka #glejovka #respiračné ťažkosti
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december