Pínia nám dáva oriešky, ale aj mulč: bez chémie, voňavý a až štvornásobne výhodnejší

Mulčovanie kôrou zo stromov má mnoho prínosov. Postupne uvoľňuje do pôdy organické živiny, zaobstaráva úžitkovým aj okrasným rastlinám ochranu pred burinou, čím zároveň aj znižuje záťaž na pestovateľov, pomáha regulovať vlhkosť, izoluje pred mrazom a v členitých terénoch redukuje eróziu.

09.02.2022 06:00
píniový mulč Foto:
debata

Navyše, už pri bežnej farbe použitej kôry vyzerá pozemok úhľadnejšie a udržiavanejšie. Môžete však siahnuť aj po nevšednej „hrdzavej“ verzii z pínií. Takýto akcent je neprehliadnuteľný, no zároveň nerušivý, keďže spadá do prírodných tónov.

Oriešky sú známou delikatesou

Ihličnatá neopadavá pínia (Pinus pinea) je stredomorská borovica so širokou elipticky tvarovanou a vysoko posadenou korunou. V suchej, vyhriatej a priepustnej pôde dorastá až na 25 – 30 metrov. Má veľké šišky s jedlými semenami. Volajú sa piňolky (pinocchi), skôr sú však známe ako píniové oriešky. Dajú sa pražiť a soliť a pri povesti delikatesy sa konzumujú samostatne alebo ako súčasť pokrmov chýrnej talianskej kuchyne. V našich zemepisných šírkach pínia, žiaľ, neobstojí: neznáša totiž teploty pod nulou. Pevné a tvrdé drevo s nízkym obsahom živice je obľúbeným materiálom na výrobu okien, dverí, schodísk či nábytku.

vykurovanie skleníka Čítajte aj Ktoré vykurovanie skleníka je najvýhodnejšie? Porovnávame elektrinu, plyn aj parafín

Rozličné veľkosti na rôzne použitie

Mulč z pínie nielen pekne vyzerá a mimoriadne príjemne vonia. Je odolnejší ako štandardné varianty: bez vážnejšieho narušenia účinnosti a konzistencie vydrží aj štyri roky v porovnaní s jednou sezónou obvyklého. Znamená to významne menšiu prácnosť pri zhŕňaní a likvidácii starej výstelky a, samozrejme, aj nižšie náklady. Na ilustráciu: balením za 14 eur s veľkosťou kúskov okolo 20 mm pri odporúčanej vrstve približne 4 centimetre pokryjete päť metrov štvorcových. K dispozícii bývajú frakcie do 15 milimetrov, potom v rozpätí od 15 do 25 milimetrov a napokon dekoratívne, ktoré majú 40 – 60 milimetrov a patria na chodníčky, respektíve pod dreviny a do ich okolia. Platí úmera, že čím väčšie kusy, tým pomalší rozklad. Najjemnejší materiál sa hodí na vyvýšené záhony a do kvetináčov, alternatívne ako výzdoba terárií. Stredný sa odporúča na klasické hriadky, skalky a ako obruba či predel zón.

Bez prímesí a chemického ošetrovania

Bez ohľadu na veľkosť aplikovaného píniového mulča zostávajú zachované všetky benefity hnedej alebo sivej kôry zo smreka alebo „normálnej“ borovice, čiže obohacovanie pôdy, dusenie buriny a tepelná i vlhkostná izolácia (zabraňuje nežiaducemu vyparovaniu až do rozsahu 90 percent). Naopak: takýto mulč je čistejší z dôvodu, že do radového sa predsa len sem-tam zatúlajú aj odrezky z kmeňov alebo konárov. Väčšina píniového sortimentu má deklarovanú stopercentnú čistotu bez prímesí a kôru chemicky neošetrovanú počas rastu a spracovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #borovica #píniové oriešky #mulč #píniová kôra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december