Sóju nájdeme na tanieri aj v kozmetike, ale pozor! U nás jej niečo chýba

V divokej podobe bola sója známa už zhruba 7 000 rokov pred Kristom, Japonci ju konzumujú viac ako päť tisícročí. Do Európy sa dostala až okolo roku 1740, ale trvalo ešte približne storočie, kým začala na starom kontinente nachádzať reálne uplatnenie.

14.02.2022 06:00
sója Foto:
debata

Dnes sa z celosvetového hľadiska pestuje tento výdatný zdroj bielkovín predovšetkým v Južnej Amerike, konkrétnejšie v Argentíne a Brazílii. Absolútnym top producentom sú však USA. Najrozšírenejšia sója fazuľová (Glycine max) z čeľade bôbovitých je jednoročná plodina dorastajúca až do metra. Okrem mnohostranného využitia v potravinárstve, kde sa z nej vyrába náhrada mäsa, mlieko, olej, múka, omáčka, tempeh či tofu, môže byť krmivom pre dobytok, ale aj zložkou bionafty alebo kozmetiky.

Substrát potrebuje špeciálne baktérie

Teplomilná sója si vyžaduje slnečné stanovište chránené pred vetrom, vzdušnú pôdu (neznáša kyslú) a prítomnosť kmeňa Bradyrhizobium japonicum symbioticky fixujúceho vzdušný dusík. V našich zeminách sa však prirodzene nevyskytuje. Z tohto dôvodu si hrčkotvorné baktérie treba zadovážiť v podobe granulovaných prípravkov spolu s osivom a obohatiť substrát, ak už neboli tzv. inokulované samotné semená. Zvyšuje to výnos aj obsah proteínu o 40 – 60 percent.

pomelo Čítajte aj Čím horšie vyzerá, tým lepšie chutí. Ako a prečo vlastne kupovať pomelo

Vysievame po troch zamrznutých

Dajte si záležať na kvalitnom, certifikovanom a vitálnom osive. Teplota pôdy pripravenej na výsev by mala presahovať desať stupňov, čo v tunajších podmienkach zvyčajne býva po „troch zmrznutých“ v polovici mája. Sejte do hĺbky štyri centimetre pri vzájomnej vzdialenosti 10 – 15 centimetrov a medziriadkovom rozostupe 30 – 40 centimetrov. Klíčenie trvá asi 10 dní a potom uplynú do zberu ešte 2 – 3 mesiace podľa kultivaru i počasia. Ak nechcete, aby vás predbehli vtáky, prikryte rastliny ochrannými sieťkami.

V lete zálievka aj dvakrát denne

Sója sa v záhone dobre znáša s rajčinami, uhorkami, zemiakmi, kapustou, kalerábom, reďkovkou či zelerom. Naopak, príliš jej to nesvedčí v susedstve mrkvy, cibule a póru. Žiada si pravidelnú zálievku, v teplých mesiacoch aj dvakrát denne. Okrem toho ocení priebežné kyprenie pôdy a najmä v úvode rastu odstraňovanie okolitej buriny, aby sama mohla dostatočne bujnieť. Začiatkom leta skontrolujte populáciu bakteriálnych hrčiek: vykopte zopár kusov a ak sa na koreňoch nenachádzajú a zároveň listy blednú, obohaťte hriadky organickým hnojivom. Osvedčenými odrodami sóje pre miestne podmienky sú napríklad Summer Shell (zvláda premenlivé počasie), Green Shell (solídne odolná aj v drsnejšej klíme a charakteristická rýchlym rastom), Hokkai Green (robustná sorta, ktorej vegetačný cyklus po zber má cca tri mesiace) a Hokkai Black (veľké čierne bôby, preferencia teplého zázemia a takmer 4-mesačná doba dozrievania).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bielkoviny #sója #osivo #bôboviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december