Problémom pri nákupe manga je zrelosť. Ako ho vyberať a čo s nezrelým ovocím?

Kým pred desiatimi rokmi bolo vzácnosťou, dnes ho dostať takmer v každom supermarkete. Väčšinou je však v regáloch len jeden druh. Na porovnanie: len v Indii existuje približne tisíc rôznych odrôd manga. India je jeho domovskou a zároveň hlavnou exportnou krajinou. Na brehoch Gangy pestovali toto ovocie už pred 4 000 rokmi.

17.02.2022 06:00
mango Foto:
debata

Veľkosť, tvar a farba plodu, chuť, obsah cukru a kyselín, vôňa a kvalita dužiny sa môžu líšiť rovnako ako veľkosť a hmotnosť manga. Niektoré z plodov mangovníka, ktorý rastie až do výšky 30 metrov, vážia až tri kilogramy. Iné sú veľké len ako slivka. Šupka manga môže byť žltá až sýtočervená, ale aj zelená – nie je zriedkavé vidieť mango všetkých farieb visiace na strome vedľa seba v rovnakom čase.

Plody sú nadupané vitamínmi

Mango nielen výborne chutí, ale je aj veľmi zdravé: toto exotické ovocie má najvyšší obsah provitamínu A zo všetkých druhov ovocia. Len jedno mango s hmotnosťou približne dvesto gramov pokrýva dennú potrebu približne jedného miligramu. Tak pomáha nášmu telu pri obnove buniek kože, slizníc a chrupaviek. Provitamín A tiež posilňuje imunitný systém a zlepšuje zrak. Mango je tiež dobrým zdrojom vitamínu C: dvesto gramov obsahuje približne 74 miligramov, čo sú približne tri štvrtiny dennej potreby.

pomelo Čítajte aj Čím horšie vyzerá, tým lepšie chutí. Ako a prečo vlastne kupovať pomelo

Najskôr privoňať, potom pritlačiť

Problémom pri nákupe manga u nás je jeho zrelosť. Je zrelé alebo nezrelé? Pri pohľade naň sa to nedá zistiť, pretože farba šupky vôbec nič nepovie. Užitočnejšie je k nemu privoňať: zrelé mango má intenzívnu a príjemnú vôňu. Pomôže aj opatrný tlak prstov – ak dužina mierne povolí, dosiahla optimálny stupeň zrelosti. Úplne zrelé mango je najlepšie konzumovať okamžite alebo ho nechať maximálne dva dni. Nezrelé mango môžete zabaliť do novín a nechať ho dozrieť doma. Ak chcete zrenie urýchliť, je najlepšie dať ho do misky s jablkami – tie vylučujú etylén, a tým urýchľujú proces dozrievania. Mangá skladujte vždy pri izbovej teplote, pretože v chladničke alebo pri teplote nižšej ako osem stupňov Celzia strácajú chuť.

Ako sa dostať k dužine

Najlepší spôsob, ako jesť mango, je odkrojiť dužinu z obidvoch strán od kôstky, urobiť na nej nožom mriežku a potom odrezať od šupy. Tak dostanete mango nakrájané na kocky. Sladké a šťavnaté mango je ideálne na prípravu exotických dezertov, zmrzliny, ovocného šalátu, sorbetov, ovocných koláčov, toriet. Výborný je aj koktail z manga a malín.

Nemusí byť iba sladké

Indovia pripravujú s mangom aj slané jedlá. Či už ide o ryby, alebo hydinu – mierne kyslá dužina manga sa výborne hodí k tropicko-exotickým pochúťkam, ako je kuracie karí alebo ovocné kuracie špízy. Mangom možno spestriť aj vegetariánske a vegánske jedlá, ako sú plnené cukety, cestoviny, tofu, karí alebo špenátový šalát. V Indii robia z manga aj čatní, dokonca ho nakladajú, ako my uhorky. Výborne sa hodia ku grilovaným a k vyprážaným jedlám. V Thajsku je zase bežné jesť ešte nezrelé mango, ktoré sa predáva spolu so soľou a s korením.

Video
Nátierka z manga, prípadne dip ku grilovačke

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mangové čatní na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Mango #exotické ovocie #zrelosť #čatní
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december