Kapusta obyčajná kalerábová, ľudovo kaleráb (Brassica oleracea var. Gongylodes), sa do stredoeurópskych končín dostala už s expanziou Rímskej ríše. Obsahuje rôznorodé vitamíny zo skupiny B, ale aj vitamíny A, C a K, je výdatným zdrojom vlákniny a dodáva nám draslík, horčík, mangán, sodík, vápnik či železo. Azda ešte pripomeňme, že kaleráb patrí ku kapustovitej zelenine a pri nej v rámci podpory trávenia treba rátať s plynatosťou.
Vyskúšajte aj plátky či hranolčeky
Kaleráb pred zamrazením dôkladne umyte a veľkoryso povykrajujte drevnaté časti najmä pri koreňovej báze, kde sa najviac hromadia dusičnany. Potom buľvu alias hľuzu, ktorá v skutočnosti prísne botanicky je stonkou, nakrájajte na malé časti. Nemusia to byť iba kocky. Budúce spracovanie bude rôznorodejšie, keď časť úrody už v tejto fáze predvídavo a nápadito naporciujete na plátky a hranolčeky. Do mrazničky ich môžete – v mikroténe či dózach – vložiť aj v čerstvom stave. V danej chvíli to šetrí čas a energiu. Nespracovaný kaleráb však vydrží len okolo štvrť roka. Navyše, po vytiahnutí nebude mať pôvodný lesk a premietne sa to aj do chuti.
Čítajte aj Nie každá zelenina je najlepšia surová. Kedy vás ružičkový kel ochráni pred rakovinou?Ako v saune: z horúčavy do ľadovej vody
Jednoznačným odporúčaním je tzv. blanšírovanie pred zamrazením. Už počas pobytu do dvoch minút vo vriacej vode sa spoľahlivo zničia mikróby, čím sa predlžuje trvanlivosť. Proces oberá zeleninu len o minimum prospešných látok a biologickej hodnoty. Zároveň vedie k zachovaniu jej vizuálnej príťažlivosti. Na jeho záver nezabudnite narýchlo povarené kúsky okúpať v ľadovej vode.
Netreba ho rozmrazovať
Samozrejme, do obalov a následne i mrazničky kaleráb presuňte až po vychladnutí. Dbajte na to, aby ste naraz nedali do hrnca priveľa hmoty, čím sa spomaľuje nárast teploty do bodu varu. Ľadovú vodu občas vymeňte: kúpanie horúcej zeleniny ju totiž zahrieva, čo je nežiaduce. Kaleráb vydrží v mrazničke v uspokojivom stave až rok (zamrazené pokrmy z neho však iba približne dva mesiace). Pred zapracovaním do tepelne pripravovaných jedál ho netreba rozmrazovať.
Kaleráb vydrží v mrazničke až rok, ale pokrmy z neho iba približne dva mesiace.
Do chladničky asi na tri týždne
Nečistôt zbavené buľvy kalerábu sa v chladničke skladujú bez listov, a to v uzatvárateľnom vrecúšku na najchladnejšom mieste. Vydržia približne tri týždne. Mimochodom, samotné listy po oddelení vôbec netreba vyhadzovať: sú výdatnou zásobárňou vitamínu C a vápnika. V chladničke znesú asi týždeň, nápomocnou fintou je vloženie navlhčenej papierovej utierky do spomenutého vrecúška. Jedia sa zväčša povarené a obsahujú trikrát viac vitamínu C ako hľuza.