Vytiahne sa až do troch metrov, vonia medom. Fakľa zažiari na každom záhone

Ak zháňate majestátny punc do veľkolepého dekoratívneho záhona či zrak priťahujúcu a prostredie spestrujúcu solitéru, fakľa úzkolistá (Eremurus) z čeľade ľaliovitých nech patrí medzi vašich favoritov. Mohutná trvalka s krehkými hľuznatými koreňmi pochádza zo stredoázijských podhorských stepí a pôvodne mala jednofarebné kvetenstvo – aj v takej podobe atraktívne. Farby pribudli šľachtením.

26.02.2022 06:00
fakľa úzkolistá Foto:
debata

Existuje približne 40 odrôd tejto vskutku pôsobivej rastliny s latovitým 30-centimetrovým kvetenstvom, ktorú popísal v roku 1810 barón Friedrich August Marschall von Bieberstein. Fakľa úzkolistá dorastá nad meter, niektoré druhy však až do troch metrov. Kvitne v júni a júli, a to na bielo, žlto, oranžovo alebo ružovo. Vonia medovo, no zároveň mierne horkasto. Potrebuje vyložene slnečné stanovište a typovo ľahšiu priepustnú pôdu bohatú na živiny. Jednoznačne sa vyhnite ílu či rašeline. Trošku zložité je to so zavlažovaním: na jar si vyžaduje intenzívnu zálievku (vo svojich prirodzených podmienkach vtedy získava vodu z topiaceho sa snehu), v lete však potrebuje suchší režim a v zime tiež takýto – priam striktne. Je plne mrazuvzdorná, ale prvý rok na zimu ocení prihrnutie čečinou alebo lístím ako ochranu pred nadbytočnou vlahou.

amsónia Čítajte aj Počas štvrťroka zakvitne všetkými farbami: Objavte lacnú a nenáročnú trvalku

S hľuzou zaobchádzajte opatrne

Eremurus sa sadí na jeseň do jamy vystlanej pieskom či jemným štrkom, aby korene mohli zimovať v suchu. Zásobnú hľuzu treba uložiť približne 15 centimetrov pod povrch. Je značne háklivá na mechanické poškodenie: neopatrným zaobchádzaním odlomené výbežky sa, žiaľ, už neobnovia. Dužinatý stvol vzpriamene rastúci spomedzi prízemnej listovej ružice listov je však robustný. Na štvorcový meter rátajte so siedmimi kusmi, pričom hľuzu zoženiete za 3 – 4 eurá. Najneskôr po šiestich rokoch ju treba vyňať zo zeme, rozdeliť a okolo septembra nanovo zasadiť.

Dorastie aj na pár metrov

Určite nezaškodí ani zopár konkrétnych inšpirácií. Obľúbenou sortou fakle úzkolistej v našich končinách je Bungei merajúca okolo 150 centimetrov. Má kanárikovo žlté kvety a mimoriadne pekne vyzerá aj narezaná do väčšej úzkej podlahovej vázy. Sýto oranžovou takisto vhodnou na aranžmány v interiéri sa prezentuje o kúsok nižší a vetru veľmi dobre odolávajúci kultivar Pinokkio, ktorý vonku pekne vyznieva v spojenectve s okrasnými trávami. Okolo metra, ale ružovkasté kvety má aj Buchara. Fakľa úzkolistá himalájska (na ilustračnej fotografii) sa vyskytuje aj v nadmorskej výške 3 500 metrov. Sama sa vyhúkne na 2,5 metra, kvety sú biele. Dokonca až na tri metre sa vytiahne svetloružová fajta Superbus. Naozaj je z čoho vyberať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hľuza #trvalka #fakľa úzkolistá #eremurus
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december