Pohroma v jarnej záhrade: Dajú sa zachrániť primrznuté rastliny?

Stačí jeden deň vyťaženosti či nepozornosti pri monitorovaní predpovedí, prípadne zlyhanie aplikácie upozorňujúcej na prichádzajúci výkyv počasia, aby sa mráz postaral o pohromu v záhrade.

09.03.2022 06:00
primrznuté rastliny Foto:
debata

Relatívnou výhodou pri vegetácii zasadenej do voľnej pôdy je, že postihnutie mínusovými hodnotami sa prejaví najmä na konároch, stonkách a listoch, čiže viditeľne. Naproti tomu črepníkové rastliny zvyknú trpieť na tzv. studené nohy, teda podchladené korene. Postihnutá flóra vtedy nadobúda kašovitú konzistenciu, výhonky ochabujú, listy v rádoch hodín menia farbu, skrúcajú sa, dokonca opadávajú.

Počkajte, čo ukáže príroda

Riziko jesenného prešvihnutia vhodného termínu sa zvyšuje, keď sa v dobrej vôli snažíte dodržať všeobecné odporúčanie a neprenášať háklivú zeleň do zimoviska priskoro, respektíve nedávať jej zimný „odev“ predčasne. Čerstvý vzduch pokročilej jesene naozaj posilňuje vegetáciu a zvyšuje tým jej odolnosť proti chorobám. Keď však teplota trvalo už je pod 5 stupňov, pre väčšinu neotužilých rastlín nastal čas na presun do interiéru či pod „perinu“ v podobe zateplenia. Pri záhonovej vegetácii, ktorú ste včas neprihrnuli slamou, čečinou alebo mulčom a vršok neobalili rúnom, po potenciálnom poškodení mrazom neodstraňujte pravdepodobne zasiahnuté časti hneď. Počkajte si, čo vám ukáže matka príroda pri rozpuku. Až potom odstráňte zájdené partie.

asfodel Čítajte aj Ktorá trvalka vám vydrží aj desať rokov? Jej kúzelnú moc využívajú i liečitelia

Nespôsobte vegetácii ďalší šok

Črepníkovú flóru po zásahu mrazom čo najskôr presťahujte do tepla, nie však vyššieho ako 7 stupňov, aby ste stav nezhoršili ďalším šokom. Následne skontrolujte korene. Ak zahnívajú, záchranná misia takmer určite bude neúspešná. Nádejné stavy podporujte pravidelnou zálievkou. Pri drevinách urobte test zoškriabaním malej plochy kôry. Ak pod ňou uvidíte zelenú, pokračujte v revitalizácii, tmavá farba je dôvodom na skepsu.

Náter vápenným mliekom

Stromom v zime nerobia dobre veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, ktoré ešte zhoršuje pôsobenie slnečného žiarenia. Prejavuje sa to vznikom hĺbkových mrazových trhlín v kôre, čo je pozvánka pre neduhy a škodcov. Kmene treba zahaliť netkanou textíliou, bambusovými rohožami či jutovými vrecami alebo ukryť pod náter vápenným mliekom (vrátane kostrových vetiev): jeden kilogram kúpite pod tri eurá. Sprievodným prínosom tejto metódy je dezinfekcia. V menšej úžitkovej záhrade pri urgentnej vlne jarných mrazov ochránia púčiky veľké parafínové sviečky. Rátajte však s tým, že je to dosť prácne a nákladné: jedna stojí takmer 10 eur.

Keď vás prekvapí vlna jarných mrazov, prvou pomocou sú parafínové sviečky. Je to však prácna a drahá ochrana rastlín.

Podoprite konáre s námrazou

Zima môže nepriamo ublížiť aj vždyzeleným a v zásade mrazuvzdorným drevinám typu vavrínovca lekárskeho, červienky Fraserovej či hlošiny Ebbingeovej. Vyschnutie nastane, keď korene nedokážu zo zamrznutej pôdy nasať dostatok vlahy. Opatrením je zatienenie nadzemku a zalievanie v dňoch bez mrazu. Mohutnejšie konáre pokryté srieňom preventívne podoprite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mráz #zima #mrazové trhliny #mrazuvzdorné dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december