Prečo uhorky na záhone horknú a naj tipy ako tomu zabrániť

Všeobecné prínosy vyvýšených záhonov sú zjavné – aj preto stále stúpa ich popularita. Tvoria do značnej miery autonómny ekosystém a pomáhajú regulovať dôležité aspekty: typ, vlhkosť a výživnosť pôdy. Okrem toho sú významnou bariérou pre burinu, škodcov i choroby. Navyše, vďaka vyššej teplote zeminy oproti okolitému prostrediu umožňujú skorší výsev či výsadbu a ešte aj šetria chrbticu.

21.03.2022 06:00
uhorky Foto:
debata

Uhorky potrebujú nadštandardne veľa živín a humusu, ale aj dostatok kyslíka pre svoj podzemok. Vyžadujú si teda vyložene kyprý substrát a ten sa rýchlejšie prehrieva, čo je – našťastie – tiež plusový bod. Prevzdušnenie dosiahnete zapracovaním piesku. Vo vyvýšenom záhone umiestnite teplomilné uhorky na južnú stranu, ak nie je vystavená prílišnému vetru niekoľko decimetrov nad terénom.

Úrodu zvýšime predpestovaním plánt

Pravdepodobnosť uspokojivej kvality aj kvantity úrody zvýšite vysádzaním plánt predpestovaných v chránených podmienkach. Vhodnejšie je semená založiť už v prvej polovici apríla do špeciálnych kontajnerov v interiéri, než ich siať po „troch zmrznutých“ v polovici mája priamo vonku. Ak predsa zvolíte eventualitu výsevu v exteriéri, dbajte na teplotu minimálne 12 stupňov a na obdobie vzchádzania preventívne prikryte zeminu netkanou textíliou.

Počas rastu len tekuté hnojivo

Nezabúdajte na striedanie plodín vo vyvýšených záhonoch v trojročných cykloch: plodové (aj uhorky), koreňové a napokon kríčkové plus cibuľa s cesnakom. Už na jeseň obohaťte zeminu organickými látkami, čiže čerstvým maštaľným hnojom alebo vyzretým kompostom. Počas vegetačného obdobia prihnojujte nízkymi dávkami tekutých preparátov zriedených a celkovo používaných v striktnom súlade s odporúčaniami výrobcu.

čínska kapusta Čítajte aj Listy čínskej kapusty poslúžia aj ako obal. Musia byť čerstvé a bez škvŕn

Obklopte ich rýchlejšou zeleninou

Pre šírenie uhoriek poplazom nechajte medzi jednotlivými rastlinami medzery aspoň 20 centimetrov. Pri zakladaní bez opôr na vertikálny rast vysaďte iba jeden riadok a pokojne ho obklopte rýchlejšie napredujúcou zeleninou (kaleráb, reďkovka, mrkva, šalát, pažítka). Ak onen riadok bude na kraji vyvýšeného záhona, úponky môžu prevísať.

Zo studenej vody horknú

Pôdu vo vyvýšenom záhone udržiavajte sústavne vlhkú, pre samotné uhorky určite. Zohľadňujte, že táto metóda pestovania napospol chce intenzívnejšiu zálievku – podľa možnosti podmokom, nie na listy. Zredukujete tým riziko vzniku plesní. Pozor na podmáčanie, ktoré hrozí, keďže podpovrchové vrstvy majú iný stupeň zadržiavania vlahy ako horné zložky. Špeciálna rada znie: nepoužívajte vyložene studenú vodu. Odstátou kropte ráno alebo večer, keď sú teplotné rozdiely menšie. Uhorky – šalátovky aj nakladačky – pri ignorovaní týchto rád majú tendenciu horknúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorky #vyvýšené záhony
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december