Ktoré miesto v záhrade je najlepšie pre kompostér

Vyzretý kompost sem, kvalitný humus tam. Bez tohto komponentu sa zaobíde máloktorý odporúčaný pestovateľský postup v úžitkovej i okrasnej záhrade. Vlastná zásobáreň organických živín je jedným z pilierov ekologického prístupu, šetrí prostriedky na nákup komerčných preparátov a ešte aj uľahčuje likvidáciu biologicky rozložiteľného odpadu z domácnosti aj záhonov.

28.03.2022 09:00
kompostér Foto:
debata (2)

Pri hľadaní vhodného miesta na vybudovanie kompostoviska sa usilujte dosiahnuť kompromis. Na jednej strane musí byť napĺňanie, udržiavanie i využívanie čo najpraktickejšie. Zároveň je však žiaduce neobťažovať zmysly seba ani susedov, pod čím dobre rozumiete najmä zrak a čuch, ak vám to hneď skrslo. Ak sa dá, zvoľte miesto za prirodzenou clonou v podobe živého plota alebo kroviny. Vyriešiť sa to dá aj účelovou výsadbou vegetácie do bezprostrednej blízkosti (slnečnica, fazuľa).

Aký materiál zvoliť

Siahnite po vizuálne nerušivom konštrukčnom materiáli – svojpomocne zmontovaných drevených doskách alebo farebne do prostredia zapadajúcom odolnom prefabrikovanom plastovom kompostéri. Takmer 500-litrové zariadenie s poklopom dostanete približne za 80 eur a pôdorysne zaberie plochu do jedného metra štvorcového. Menej častými variantmi sú tehly, pletivo a kov.

slnečník Čítajte aj Tieň bude čoskoro žiaduci, predbehnite nával v obchode. Ako vybrať správny slnečník?

Aj vzdialenosti hrajú úlohu

Prirodzenú tendenciu inštalovať tento prvok záhrady čo najďalej od obydlia a exteriérovej relaxačnej zóny aplikujte ohľaduplne nielen voči sebe, ale aj k okoliu, aby ste nikoho nepopudili nepríjemnými pachmi. Myslite aj na to, že čím ďalej od domu kompostovisko postavíte, tým dlhšiu cestu z kuchyne vždy budete merať. Rovnaké upozornenie sa týka zachovania komfortnej vzdialenosti od hriadok či plochy s trvalkami.

Ktoré stanovište je ideálne

Kým nejde o špeciálny termokompostér, vyhnite sa priamemu slnku. Ideálne je stanovište v polotieni a ešte aj chránené proti vetru, k tomu aspoň do určitej miery schované pred zrážkami: napríklad pod stromom. V záujme dodržania vyhovujúcich postupov neignorujte potrebu nechať zospodu prístup kompostovanej hmoty k pôde. Priechod však zabezpečte pred hrabošmi, a to pletivom natiahnutým do jamy pri budovaní. Podobné opatrenie sa používa pri vyvýšených záhonoch. Dobre založené a prevádzkované kompostovisko má skôr vôňu kyprej pôdy, než by do okolia šírilo hnilobný puch.

Cez záhradu suchou nohou

Zahrňte do plánovania spevnenú cestičku. Aj v nepriaznivom počasí sa potom dostanete ku kompostovisku suchou nohou a domov sa vrátite bez zablatenej obuvi. Pri koncipovaní myslite aj na väčšiu pridruženú plochu, na ktorú sa pohodlne bude dať odstaviť fúrik. Značne to zjednodušuje prácu vrátane úkonov pri obracaní obsahu lopatou alebo vidlami. Dopad na kvalitu výslednej matérie totiž má aj to, či kompost aspoň občas prevzdušníte. Obvyklá minimálna periodicita je raz za kvartál.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #živiny #kompostovisko #relaxačná zóna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december