Chcete prilákať vtáctvo? Treba pre to niečo urobiť. Alebo aj nie

Ak máte ambíciu zadovážiť svojmu pozemku zvukovú kulisu a zároveň prírodnú ochranu pred drobnými ničiteľmi, musíte pre to nielen niečo vykonať, ale aj nerobiť. Pravdepodobnosť stabilného výskytu vtáctva je mizivá, keď v záhrade hlučne šantia deti, k okopávaniu si púšťate hudbu, pravidelne zapínate kosačku a iné mechanizmy, nechávate štekať psa až do zachrípnutia, často pozývate priateľov na bujaré grilovačky.

03.04.2022 06:00
vtáctvo Foto:
debata (1)

Vtáky potrebujú bezpečné zázemie. Konkrétne to znamená stromy, kríky a živé ploty. Samozrejme, najmä vysoké alebo aspoň kompaktné, teda s hustým porastom spoľahlivo nepriechodným pre predátorov. Ak pestujete len zeleninu a kvety, sústavnú prítomnosť operencov nečakajte. Náhradným riešením je zriadenie hniezdnej búdky alebo kŕmidla. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že domčúrik – ako už z jeho pomenovania vyplýva – poskytuje platformu na vyvedenie potomstva, zatiaľ čo druhá inštancia je predurčená „iba“ na krátky odpočinok a prikrmovanie. Bez ohľadu na zvolený typ inštalujte útulňu mimo dosahu mačiek či lasíc, otvor orientujte na východ a vyhnite sa stanovišťu s priamym slnkom.

Vtáčí zob to má už v názve

K výdatným, celoročným a obľúbeným zdrojom potravy pre vtáctvo neodmysliteľne patria rôzne bobule. Vysaďte kríky, na ktorých rastú: trnku, dráč, jarabinu, bazu, hloh, šípku, kalinu či vtáčí zob. Možností je naozaj neúrekom a vo väčšine prípadov zároveň získate novú okrasu záhrady. Vtáky však milujú aj semienka rastlín typických pre daný región – ľubovníka, skorocelu, pupalky. Význam má aj pestovanie vegetácie nadštandardne vábiacej hmyz: sú nimi trebárs rozchodník, budleja, flox.

kombinácie rastlín Čítajte aj Čo s čím na záhone ladí? Ako vhodné a nevhodné kombinácie rastlín ovplyvňujú úrodu

Zimné privykanie na lokalitu

Na zimu poskytnite operencom doplnkovú výživu v podobe suchého krmiva alebo potravinových guličiek. Mimo obdobia extrémnych mrazov a záľah snehu by si však vtáky mali nájsť obživu vlastnými silami. Výkrmové koláčiky na báze rastlinného tuku môžete kúpiť aj vlastnoručne vyrobiť. Nevešajte ich v sieťkach znamenajúcich pascu. Tutovkami sú slnečnicové i ľanové semienka, ovsené vločky, sušené hrozienka. Naopak, vyhnite sa komoditám obsahujúcim vodu, zemiakom, pečivu, údeninám. V lepšom prípade by to viedlo k zažívacím ťažkostiam, v horšom k úhynu.

Trilkovanie z čerešne nenadchne

Uprostred vegetačného obdobia sú pozvánkou pre okrídlených hostí aj fasády, ploty a konštrukcie obrastené zeleňou. Napríklad drozdy milujú brečtan, stavikrv aj pavinič. Keď už sme pri drozdoch: zvážte, či cielené priťahovanie vtáctva do vašej záhrady nie je v rozpore s pestovateľským zameraním. Platí totiž, že buď úroda určitého typu, alebo roztomilé trilkovanie. Ak sa bude ozývať z čerešne, asi vás nenadchne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #Stromy #vtáctvo #škodce #kŕmidlo #operence #vtáčí zob
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december