Skrášlite si záhradu zlatým lakom: okrasný krík, čo krásne vyzerá aj vonia

Pochádza zo Stredomoria a v zásade má dvojročný životný cyklus. Pri jeho predlžovaní chradne a má sklon podliehať chorobám i škodcom. Polokrík cheirant voňavý sa vám však dovtedy určite stihne za priazeň odmeniť potechou pre oči aj čuch.

07.04.2022 06:00
zlatý lak Foto:
debata

V divokej forme má cheirant voňavý (Erysium cheiri) naozaj nepatrné nároky na podmienky: pokojne si hovie medzi štrbinami skál alebo dlažobnými kockami. Napokon, v angličtine sa mu hovorí „múrová kvetina“. Uplatnenie v skalke je teda bez diskusie. Do stredovekých povestí a piesní sa dostal vďaka svojej úlohe v dobovej medicíne. V súčasnosti sa však o prípadnom doplnkovom použití tohto prírodného diuretika i prostriedku na úpravu krvného obehu treba poradiť s lekárom. Zdráhať sa nemusíte, ak si hodláte vysadiť „zlatý lak“ ako okrasnú rastlinu.

Spoločnosť iberky, taričky a chochlačky

Zušľachtený cheirant voňavý dorastá na 30 – 70 centimetrov a jeho teplé farebné tóny aj intenzívna medová aróma sa najlepšie rozvinú na slnečnom stanovišti. Preferuje priepustnú pôdu. Suchšiu znesie oveľa lepšie ako podmáčanú. Z tohto dôvodu mu doprajte kvalitnú drenáž. Dobre sa dopĺňa s inou skorou flórou – napríklad narcismi, tulipánmi a nezábudkami. Pekne vynikne aj pri iberke, taričke či chochlačke. Vysádza sa na sklonku leta, aby stihol zmocnieť do prvých mrazov. Zachovajte rozostup zhruba 30 centimetrov a do dôkladného zakorenenia primerane zalievajte.

imperáta Čítajte aj Imperáta: okrasná tráva, ktorá zapôsobí na každého

Mrazuvzdorný je iba čiastočne

Rozmnožovanie sa bežne deje formou prirodzeného vysemenenia. Cielene sa vykonáva približne 10-centimetrovými odrezkami po odkvitnutí, a to takisto začiatkom jesene. Zároveň ho po odkvitnutí skráťte približne o tretinu. Odporúča sa aj rozsiahly orez na jar: podnecuje bujné kvitnutie. Zvädnuté kvety priebežne oberajte – podporíte tým nástup ďalšej vlny. Obďaleč iných kapustovitých môže cheirant voňavý doplatiť na pliagy, ktoré sa primárne objavili v susedstve. Mrazuvzdorný je len čiastočne. Pri pestovaní vo voľnosti i črepníku preto na zimu pristúpte k štandardným ochranným opatreniam v podobe presunu do interiéru s teplotou nad nulou, respektíve prikrytia rúnom alebo zdravými konárikmi.

Jarným výsevom urýchlite kvitnutie

Cheirant voňavý má zašpicatené úzke bledo zelené so strieborným nádychom. Kvety so štyrmi charakteristicky zaoblenými okvetnými lístkami sú v základnej verzii žlté, ale aj žlto-oranžové až hnedé, zoženiete i bordové. Zriedkavejšie kultivary sú červené, krémové, biele. Samozrejme, k dispozícii máte aj panašované. Bez ohľadu na to kvety vždy vytvárajú pútavú kombináciu s fialovými okvetnými lístkami a pukmi. Na utvorenie finančnej predstavy: majestátne purpurový v Anglicku vypestovaný hybrid Bowles Mauve dostanete s množstevnou zľavou do osem eur za predpestovaný kus. Cheirant voňavý kvitne od apríla do júna, a to až druhý rok, ak neskúsite „letničkový“ experiment s urýchľujúcim jarným výsevom do pareniska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Skalka #cheirant #polokrík #múrová kvetina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december