Aj v malej záhradke môžete pestovať stromy. Treba len zvoliť správne druhy

Majitelia veľkých pozemkov to síce majú s výberom drevín o niečo ľahšie, no ani majitelia menších záhradiek sa nemusia vzdať sna o pestovaní stromov. Stromy a kry predpestované v nádobách môžete vysádzať do kvalitne pripravenej pôdy už v apríli.

13.04.2022 06:00
stromy v malej záhradke Foto:
debata

Od apríla do septembra nevysádzajte jednoducho koreniace stromy a kry, pretože by nemali dosť času na to, aby sa ujali ešte pred príchodom horúceho a suchého letného počasia. Zato stromy a kry predpestované v nádobách môžete vysádzať aj v apríli. Pridajte plné hnojivo s vyváženým obsahom živín a pôdu dobre nasteľte. Čerstvo vysadené dreviny výdatne polejte, a to najmä tie, ktoré boli predpestované v nádobách. Koreňový bal treba udržiavať vlhký až dovtedy, kým sa stromy už dobre neujmú. Nestačí iba kropiť, zalievanie musí byť naozaj výdatné.

Čím a ako dreviny hnojiť

Ak ste to neurobili v marci, môžete ešte aj tento mesiac prihnojiť staršie stromy a kry. Ku všetkým drevinám, ktoré potrebujú povzbudiť rast, prihodíme krvnú alebo kostnú múčku, špeciálne hnojivo na hnojenie rajčiakov (vhodné aj pre dreviny) alebo hnojivá, ktoré mierne okysľujú pôdu. Je to potrebné najmä vtedy, keď sa na listoch objavujú príznaky chlorózy – žltnutia. Väčšinou sa to týka kyslomilných krov, ktoré rastú v zásaditej pôde alebo drevín, ktoré polievame tvrdou vodou. Na vylepšenie farby a vzhľadu listov aplikujte krvnú múčku na povrch pôdy aj okolo všetkých druhov ihličnanov, s výnimkou tisu.

zlatý lak Čítajte aj Skrášlite si záhradu zlatým lakom: okrasný krík, čo krásne vyzerá aj vonia

Odoberáme odrezky a potápame

Apríl je vhodný mesiac na odoberanie drevnatých odrezkov vždyzelených stromov a krov. Z odrezka odstráňte polovicu veľkých listov, aby ste znížili vyparovanie. Medzi dreviny vhodné na odoberanie odrezkov patrí aukuba, krušpán, veľkolisté druhy a odrody skalníka, eskalónia, cezmína aj vavrínovec. Na potápanie budete potrebovať háčiky, ktorými prichytíte potápance vhodných krov, napríklad dulovca alebo kalmie. Prichytíte ich k vlhkému substrátu určenému na sejbu v črepníku alebo priamo k pripravenej pôde pri báze materskej rastliny.

Ktoré stromy sa hodia do malých záhrad

Pri rozhodovaní o tom, ktoré dreviny vysadiť do malej záhrady, sa riadime niekoľkými kritériami. Vyberáme nielen podľa veľkosti dreviny v dospelosti, ale aj podľa klimatických a pôdnych podmienok. Samozrejme, úlohu tu hrá aj vkus a osobné preferencie. Vhodné do malých alebo stredne veľkých záhrad sú napríklad: javor sivý, muchovník Lamarckov, breza previsnutá, katalpa bignóniovitá, hloh obyčajný, okrasná jabloň, agát biely, vŕba Matsudova, žltoplodá jarabina alebo jabloň kvetnatá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #kry #malá záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december