Slimákom a iným škodcom je v apríli sveta žiť. Treba zasiahnuť, inak oľutujeme

Apríl je mesiac, ktorý majú mnohí záhradkári najradšej. Obchody sú plné rastlín, ktoré potom na záhone rastú doslova pred očami. Dni sú opäť o niečo dlhšie a poskytujú viac možností na prácu i potešenie zo záhradky. Pre záhradkárov je apríl jeden z najrušnejších mesiacov v roku.

17.04.2022 06:00
slimáky v záhrade Foto:
debata

V úžitkovej záhrade v tomto čase vrcholí sejba semien zeleniny. Ak si pestujeme vlastné záhonové rastliny, je potrebné ich denne zalievať a hnojiť, a to aj vtedy, keď sú ešte v črepníkoch. Pozornosť potrebujú aj trvalky, ktoré zastrihávame a vyväzujeme. Dávame pozor, aby mali rastliny dostatok vody. Semená sú na vlahu citlivé aj po vyklíčení – ak povrch pôdy preschne, semenáčiky hynú. V apríli môžu byť ešte veľké rozdiely v počasí medzi rôznymi časťami Slovenska. Kým na juhu je už zvyčajne príjemná jar, sever má počasie často rovnaké ako v marci. Niekedy ešte dokonca nasneží, čo však pôde prospieva, keďže zrážky sú teraz dôležité.

Polievame a nastielame

Pôdu, do ktorej sejeme, polievame pred výsevom aj po ňom a potom ju stále udržiavame vlhkú. Staršie stromy a kry teraz pravdepodobne suchom trpieť nebudú, ale polievame nedávno vysadené stromčeky a tiež dreviny, ktoré sme vysadili na jeseň. Vlahu v pôde pomôže udržať nastielanie. Dôležité je, aby sme organický materiál nastielali na vlhkú pôdu. Staršiu nástielku dopĺňame. Výborný je organický materiál ako kompost alebo maštaľný hnoj, ktoré pomáhajú zlepšiť štruktúru pôdy.

vtáctvo Čítajte aj Chcete prilákať vtáctvo? Treba pre to niečo urobiť. Alebo aj nie

Bojujeme so škodcami a chorobami

Teplé a vlhké dni prospievajú rastlinám, no sú aj ideálne na šírenie chorôb a škodcov. Aspoň raz do týždňa preto skontrolujeme záhradu, či sa v nej nešíria neželaní návštevníci. Kontrolujeme najmä listy zo spodnej strany, škodcov hneď zbierame alebo ničíme. Malý postrek s insekticídom alebo fungicídom môže v dlhodobom horizonte znížiť potrebu chemického ošetrovania rastlín. V tomto období môžu napáchať veľké škody slimáky a slizniaky. Týchto škodcov môžeme odstraňovať mechanicky zberom alebo chytaním do pascí. Aby sme čo najviac zabránili ich výskytu, záhradu vyčistíme od odpadu a rastlinných zvyškov, ktoré poskytujú škodcom úkryt. Okolo citlivých rastlín umiestnime ochranné bariéry. Udržať slimáky a slizniaky ďalej od rastlín pomôžu aj kruhy z ostrého štrku, popola alebo plastový golier odrezaný z fľaše.

Obmedzujeme rast buriny

Na jar rastú šprintom nielen želané rastliny, ale aj burina. Objavuje sa všade – na záhonoch, ale aj medzi dlaždicami a na cestičkách. Pôdu pravidelne okopávame a plejeme, aby sme postupne odstránili čo najviac burín. Počas prvých rastových období je pletie mimoriadne dôležité. Je síce únavné, ale práve takto na väčšinu nasledujúcej sezóny obmedzíme rast burín.

Oživujeme bylinkovú záhradku

Vysievame ďalšie kuchynské a šalátové bylinky. Zaštipujeme trsnaté bylinky, ako je napríklad bazalka, len čo sa vytvoria tri páry listov. Rastliny pomaly otužujeme, aby sme ich mohli v máji vysadiť na záhon. Odrezky odobraté minulé leto z vavrínu, levandule, mäty, rozmarínu a šalvie, by už mali byť dobre zakorenené a pripravené na vysádzanie. Keď chceme zo šalvie vypestovať živý plôtik, vysadíme rastliny na vzdialenosť 30 centimetrov od seba do ľahkej a suchej pôdy. Inak ich vysádzame do skupín, aby na záhone vytvárali ostrovčeky. Na starších rastlinách zastrihávame nové výhonky a postavíme opory k vysokým bylinkám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #záhrada #apríl #polievanie #sejba #nastielanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december