Zelená špargľa sa považuje za afrodiziakum, pretože sa hovorí, že jej výhonky stimulujú krvný obeh v dolnej časti brucha a majú pozitívny vplyv na libido. Krajiny, kde sa zelená špargľa začala pred stáročiami pestovať, sa nachádzajú v Stredomorí (Francúzsko, Španielsko, Taliansko), teraz sa však pestuje v mnohých krajinách sveta, takže je dostupná takmer po celý rok. V našej zemepisnej šírke sa jej sezóna začína v apríli – o niečo skôr ako sezóna bielej špargle.
Zelená je výraznejšia aj výživnejšia
Zelená špargľa má aromatickejšiu a „zeleninovejšiu“ chuť ako biela špargľa. Neobsahuje prakticky žiadny tuk a má len málo kalórií, takže je prvou voľbou pre labužníkov, ktorí dbajú o svoju postavu. Oproti bielej má výhodu, že obsahuje veľa chlorofylu, ktorý ju sfarbuje do zelena a dodáva jej nielen výraznejšiu chuť. Je aj oveľa výživnejšia ako jej biela príbuzná, pretože obsahuje oveľa viac vitamínu C a betakaroténu (provitamínu A).

Je to fitness hviezda
A ďalšie dôležité látky, ako sú vitamíny skupiny B, minerály a bielkoviny, robia z tejto ušľachtilej zeleniny skutočnú fitness hviezdu. Vitamíny skupiny B, C a E posilňujú imunitný systém a obnovujú našu vnútornú rovnováhu, vitamín K podporuje tvorbu kostí a tkanív. Okrem toho táto zelenina stimuluje metabolizmus, má čistiaci účinok na krv a znižuje krvný tlak. Pôsobí tiež močopudne, takže má na organizmus čistiaci účinok. Keď zelenú špargľu kupujete, uistite sa, že výhonky sú pevné, nedajú sa zohnúť. Odkrojené konce by nemali byť úplne vysušené či nebodaj plesnivé. Doma špargľu treba zabaliť do čistej a vlhkej kuchynskej utierky, tak ju možno uchovať v zeleninovej priehradke chladničky sviežu a chrumkavú jeden až dva dni.
Aj šupka sa dá spotrebovať
Keď ju idete pripravovať, najprv ju dôkladne opláchnite studenou tečúcou vodou a odstráňte všetky drobné nečistoty. Potom špargľu jemne osušte, položte na pracovnú dosku a ostrým nožom orežte zdrevnatené konce. Spodnú tretinu každej stonky ošúpte škrabkou. Šupa je oveľa jemnejšia ako šupka bielej špargle. Niektoré odrody zelenej špargle nie je potrebné vôbec šúpať. Šupky môžete tiež využiť – dá sa z nich pripraviť vývar.

Pomôže štipka cukru
Zelená špargľa sa zvyčajne varí 8–10 minút, čo je približne o 5–10 minút menej ako jej biela príbuzná. Na varenie netreba veľa vody, stačí toľko, aby boli výhonky zakryté. Štipka cukru v mierne osolenej vode na varenie neutralizuje všetky horké látky, ktoré môžu byť v zelenej špargli prítomné. Ak chcete zachovať lákavú zelenú farbu, varte ju tri minúty a potom opláchnite vo vode s kockami ľadu.
Chutí v slanej aj v sladkej verzii
Zelená špargľa sa výborne kombinuje – môžete ju rovnako dobre pripraviť s kokosovým mliekom alebo s pestom ako s lososom alebo jahňacinou. Chutí dokonca aj ako sladká pena alebo džem. Výborne chutí aj v kombinácii s bielou špargľou. Tiež sa hodí aj k paradajkám s cesnakom, parmezánom a olivovým olejom. Alebo ju jednoducho krátko opečte na panvici s kvalitným olivovým olejom a podávajte s krátko opečeným mäsom a chlebom ciabatta.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špargľová polievka na Varecha.sk