Ktoré kry režeme tretinovou metódou a kedy je na to vhodný čas

Nie pre všetky kry je táto metóda vhodná, no netreba sa obávať veľkých škôd ani v prípade, že omylom zrežete inú drevinu, než je tá odporúčaná pre tretinovú metódu. Na rastline totiž vždy ostanú nejaké kvitnúce výhonky, aby si poradila.

30.04.2022 06:00
rez tretinovou metódou Foto:
debata

Zásadou je odrezať každý rok staré konáre, aby nové výhonky nahradili staré a ker zostal kompaktný a bujne rástol. S týmto druhom rezu nezačínajte veľmi skoro, ideálny čas je najskôr tri roky po vysadení. Potom režte každý rok a vždy odstráňte najstaršiu tretinu kra, a to tie konáre, ktoré sú obyčajne najhrubšie a najtmavšie.

Zlepšuje stav zanedbaných krov

Tretinová metóda sa môže použiť pri kroch, ktoré boli zanedbané, sú beztvaré a riedke. Pomocou tohto rezu značne zlepšíme ich stav. Zmladzovanie opadavých krov začnite odrezaním tretiny najstarších konárov v decembri, keď je rastlina v období vegetačného pokoja. Nasledujúci rok vynechajte jarný a letný rez, ale v ďalších rokoch sa potom k rezu po odkvitnutí vráťte. Takto znovu zlepšíte aj nevzhľadné, vytiahnuté popínavé kry. V tomto prípade však treba prvýkrát rezať vo februári.

živý plot Čítajte aj Zabudnite na tuje. Vysaďte celkom iný živý plot, záhrade to prospeje

Pekne po tretinách

Staré vždyzelené kry, ako sú napríklad rododendrony, začnite zmladzovať hneď po odkvitnutí. V prvom roku odrežte tretinu starých konárov, možno iba jeden alebo dva. V nasledujúcich dvoch rokoch narastie mnoho nových výhonkov, ktoré nahradia staré. V treťom roku odstráňte ďalšiu tretinu konárov a v piatom roku poslednú tretinu. Týmto spôsobom sa rastlina zmladí a pritom bude počas celého päťročného procesu kvitnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vegetačný pokoj #rez krov #tretinová metóda #zmladzovanie krov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december