Cukrová kukurica je výsledkom šľachtenia siatej určenej pre hospodárske zvieratá. Obľúbenosť medzi deťmi robí z tejto komodity evergrín v hitparáde doplnkov stravy. Okrem lákavej chuti k tomu nesporne prispieva aj hedonistický spôsob konzumácie varenej alebo grilovanej pochúťky. Na proteíny a vlákninu bohatá cukrová kukurica preferuje slnečné stanovište vo voľnej pôde i nádobe. Zároveň si vzhľadom na plytké zakorenenie vyžaduje ochranu pred vetrom: tú zvýšte nepravidelným rozložením, čiže nie do úhľadných riadkov.
Vysievame po troch zamrznutých
Na dosiahnutie požadovanej výživnosti pôdy je najlepšie už na jeseň zapracovať vyzretý kompost. Ak ste to na pozemku nestihli včas urobiť, ľahšie sa to kompenzuje obohateným substrátom v hrantíku. V záhrade sa vyhnite zóne s trvalým podmáčaním alebo sklonom terénu. Cukrovú kukuricu si pre urýchlenie zberu úrody môžete založiť už koncom marca na parapete a potom presadiť von v polovici mája pri rozostupoch okolo 40 centimetrov. Práve obdobie po tzv. troch zmrznutých je ideálne aj na výsev. Podľa možnosti počkajte na suchšie dni, aby ste výnos neznížili tým, že zbytočne veľa zrniek podľahne hnilobe. Po rovnomernom porozhadzovaní ich opatrne vtlačte niekoľko centimetrov pod povrch. Bez ohľadu na zvolený postup zrnká pred výsevom namočte približne na pol dňa do vody.
Čítajte aj Uhorky na záhone sú stále smädné. Ako ich správne polievať, aby nezhorkli?Mulč reguluje vlhkosť
Cukrovú kukuricu polievajte pravidelne, ale striedmo. Počas horúcich dní zvýšte periodicitu zavlažovania na dvakrát denne. Prihrnutím mulčovacej vrstvy zo slamy alebo pokosenej trávy prispejete k dobrej regulácii vlhkosti a okrem toho zredukujete výskyt buriny. Nezaškodí priebežné podporovanie rastu maštaľným hnojom, žihľavovým záparom alebo rohovinovými hoblinami.
Zber vo fáze mliečnej zrelosti
Kukuričné klasy sú pripravené na zber už vo fáze mliečnej zrelosti (po narezaní z nich vyteká škrobovitá tekutina) od konca júla, respektíve približne tri týždne po odkvitnutí až do septembra. Vizuálnym znamením je hnednutie a vysychanie charakteristických fúzikov. Určitou nevýhodou je potreba spracovať valčeky so zrnkami čo najskôr po odtrhnutí. Čerstvosť aspoň na niekoľko dní uchováte v chladničke v neolúpanom stave. Doba varenia je zhruba 20 minút. Niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy umocníte farebnú pôsobivosť. Soľ pridajte až po procese – vo vode totiž spôsobuje tvrdnutie zŕn. Nadbytok môžete zamraziť.
Sušenie zŕn do zásoby
Ak si hodláte uchovať zrnká na ďalší výsev, nechajte klasy dozrieť, kým šúpolie úplne nezhnedne a neuschne. Potom ich odrežte a rozvešajte v teplej a suchej miestnosti. Po niekoľkých týždňoch zrniečka v požadovanom množstve olúpte a pokračujte v sušení, kým nadobudnú tmavožltú farbu.