Ako zvíťaziť nad burinou? Zachránia vás niektoré trvalky

Nikdy nekončiace pletie, vykopávanie, postrekovanie, prípadne mulčovanie. Spôsobov, ako viac či menej účinne likvidovať burinu, je niekoľko. Je však aj jeden, pri ktorom nám prichádzajú na pomoc rastliny. Ktoré to sú a ako nám dokážu pomôcť, keď je predsa známe, že burina zahubí všetko?

18.05.2022 06:00
bergénia Foto:
debata

Ak ste použili hrubú vrstvu nástielky už na začiatku roka, burina by nemala byť až taký veľký problém. No ak ste ju ešte nerozprestreli, treba dávať pozor na to, čo sa v záhrade deje. Väčšinu buriny môžete zničiť vytrhávaním a vykopávaním. Na trvácu a škodlivú burinu, ako je napríklad pupenec, je však už potrebná chémia. Burinu vykopávame, kým je ešte malá, pretože keď vyrastie, odoberá rastlinám svetlo aj živiny. Navyše, niektoré buriny vyrastú rýchlo a rovnako rýchlo začnú rozširovať zrelé semená.

Vypestujte si koberec

Kvetinový koberec je jedným zo spôsobov, ako nad burinou zvíťaziť. Vybrať si môžete zo širokej palety rastlín s peknými kvetmi aj listami. Pôdopokryvné rastliny vyrastú, pokryjú zem ako koberec a zabránia tak klíčeniu nových burín. Ideálne sú na to pôdopokryvné trvalky, napríklad bergénie (na obr.) alebo pachysandra – tá sa hodí na tienisté miesta. Atraktívne vyzerajú aj vresy a vresovce, ktorým vyhovujú slnečné stanovištia a kyslé pôdy. Brečtany a zimozelene sú nenáročné a pokryjú aj veľké plochy.

listy Čítajte aj Ktorá trvalka sa dá aj jesť? Chuťou pripomína uhorku a je dokonca liečivá

Stavte na liečivú ochranu

Rastlinné koberce, ktoré ochránia záhradu pred burinami, môžete vypestovať aj z liečivých rastlín. Na tento účel je vhodná alchemilka aj pakosty. Majú pekné kvety a ich kobercovitý vzrast sa postará o zničenie burín. Okrem toho ich môžete využiť aj v prospech svojho zdravia. Alchemilka je známa najmä ako ženská bylinka, pretože uľavuje pri rôznych ženských problémoch. Pakost vám síce nebude práve voňať, ale uľaví pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom aj pri tráviacich ťažkostiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #brečtan #trvalky #pôdopokrvné rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december