Vegeta je bylinka, ale aj živý plot. Ako ju pestovať, aby chutila, ako má

Populárna príjemne aromatická mrazuvzdorná trvalka ligurček lekársky je známa aj pod zľudovenými označeniami magi či vegeta. Patrí k bylinkám, pri ktorých prínosy vysoko prevyšujú nároky na pestovateľa. Pred vysadením však zoberte na vedomie vitalitu aj apetít pri spotrebe živín, ktoré premieňa na vyhľadávanú ingredienciu do kuchyne.

22.05.2022 13:00
ligurček Foto:
debata

Z hornatých oblastí Iránu a Afganistanu pôvodne pochádzajúci ligurček lekársky (Levisticum officinale) oceňuje slnečné stanovište, eventuálne polotieň. Vyznáva vlhké prostredie, nie však mokré. Potrebuje teda pravidelnú striedmu zálievku, v horúcich obdobiach aj dvakrát denne. Nedostatok vlahy spôsobuje ubúdanie kulinársky oceňovaných vlastností.

Zalievajte ho dažďovou vodou

Pôda pre ligurček nesmie vyschnúť, zároveň sa však napríklad prostredníctvom štrkového drenážneho podložia postarajte, aby nenastalo podmáčanie. Prevažne piesočnatý substrát býva pre túto rastlinku až prehnane priepustný, na reguláciu vlhkosti skôr využite mulč. Snažte sa zalievať ho dažďovou vodou, prípadne aspoň odstátou kohútikovou, hoci určitý prídel vápnika táto robustná bylinka znesie.

Bez zásahov sa vyšvihne aj na meter a pol

Vzpriamene napredujúci ligurček zaberá pomerne dosť miesta: bez zásahov sa vyšvihne aj na meter a pol výšky a takmer do metra šírky. Pri výsadbe stačia dve rastliny na štvorcový meter. Pri najčastejšom jarnom založení vopred obohaťte pôdu vyzretým kompostom a takéto povzbudenie zopakujte na sklonku leta. Počas vegetačného obdobia môžete pridávať aj riedené organické hnojivo alebo žihľavový zápar, alternatívne pokosenú trávu.

listy Čítajte aj Ktorá trvalka sa dá aj jesť? Chuťou pripomína uhorku a je dokonca liečivá

Sekundárna úloha? Živá zástena

Na to, aby atakoval meter vzrastu, ligurčeku stačí rádovo niekoľko týždňov. Podľa potrieb priebežne upravujte jeho výšku a zároveň odstraňovaním bočných výhonov strážte rozmáhanie do priestoru. Vzhľadom na hustotu zložených sviežo zelených listov však môžete prisúdiť ligurčeku aj sekundárnu úlohu živej zásteny ochraňujúcej súkromie, respektíve predeľujúcej rôzne zóny pozemku. Nenápadnými žltými kvetmi sa prezentuje v júli a auguste. Okrem listov môžete pri varení využiť aj semienka. Ak to neplánujete urobiť, radšej eliminujte púčiky spätným rezom ešte pred rozvinutím, aby ste predišli samovoľnému rozmachu ligurčeka v záhone a predovšetkým zabránili horknutiu listov.

Zmladenie raz za tri až štyri roky

Nadzemná časť ligurčeka sa na zimu zaťahuje, vzchádza opäť na jar. Zrednutiu sa vyhnete orezom na sklonku jesene. V regiónoch s bežným dostatkom snehu netreba žiadnu ochranu pred mrazmi. Rizikom sú však tzv. suché, keď korene môžu nadmieru premrznúť. Preventívne teda nahrňte vrstvu kompostu, kôry alebo zdravých odrezkov drevín. Každé 3 – 4 roky ligurček zmlaďte jarným delením. Listy, ktoré ako tonikum podporujú trávenie a majú aj močopudné účinky, môžete spotrebúvať čerstvé i sušené. Rozdrvené vyniknú najmä v polievkach, omáčkach a zeleninových šalátoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dochucovadlo #ligurček #podmáčanie #vegeta #magi
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december