Trvalky sú základ kvetinových záhonov. Na ktoré však radšej zabudnúť?

Trvalky používame na tradičnú výzdobu od jari do leta. Aj koncom leta ešte zakvitne celý rad trvaliek, ktoré poslúžia ako žiarivé popredie krásnym jesenným odtieňom drevín. Dokonca neskoro na jeseň ešte kvitnú šarlátovočervené kvety pomerne málo známej caušnérie kalifornskej.

26.05.2022 06:00
trvalky Foto:
debata

Ak máte ťažkú, zle priepustnú pôdu, vyberajte si skôr z močariskových rastlín ako z bežných trvaliek. Močariskové rastliny sú totiž prispôsobené vlhkým podmienkam a ľahšie v nich prežijú. Keď je pôda v záhrade vlhká a ťažká, trvalky vysádzajte na jar, aby sa pôda prehrievala. Naopak, do ľahkej pôdy vysádzajte radšej na jeseň. Rastliny s dužinatými koreňmi a podzemkami, napríklad kosatce a pivonky, rozdeľte a vysádzajte v júli a auguste. Počas jesene sa ešte zakorenia.

Viac rastlín bez námahy

Úplne bez námahy a zadarmo zvýšite počet vlastných rastlín, keď budete pestovať trvalky, ktoré sa rozmnožujú samovýsevom. Patria sem zvončeky, orlíčky, fenikel, náprstníky, pakosty a lupíny. Keď upratujete trvalkový záhon, z rastlín pozbierajte plody a buď semená v záhrade vysejte alebo z nich v črepníkoch vypestujte priesady. Všetky trvalky prihnojujeme v marci základným kombinovaným hnojivom. Od začiatku leta až do konca septembra budú mať rastliny, ktoré pomaly vytvárajú kvety, úžitok z tekutého draselného hnojiva.

stračonôžka Čítajte aj Patrí k najkrajším trvalkám, pestuje sa jednoducho

Nech je viac kvetov

Na jar, keď sú trvalky vysoké asi 15 – 20 centimetrov, zaštipnite im vegetačný vrchol. Rastliny budú potom silnejšie a rozkonárenejšie, budú aj viac kvitnúť. Veľa trvaliek má dužinaté stonky a veľké súkvetia, ktoré sú po namočení ťažké. Na polievanie používajte perforovanú alebo vsakovaciu hadicu. V mnohých záhradách sú miesta s nekvalitnou pôdou, ktorá nestojí za to, aby sme ju zlepšovali. Na takéto miesta sú vhodné tie najodolnejšie trvalky, ktoré znášajú najhoršie podmienky. Na iné radšej zabudnite, ušetríte si pestovateľské sklamanie.

Na čo dávať pozor

Do stredu záhona umiestnite trvalky jasných farieb a smerom k okrajom prechádzajte do jemnejších pastelových odtieňov. Dobré je vysádzať rastliny do skupín – malé trvalky po päť až sedem, veľké po tri až päť. Trvalky, ktoré sa predávajú koncom zimy, sú malé, no po pár týždňoch môžu narásť aj do jedného metra. Preto si treba overiť konečnú veľkosť, aby potom na záhone netienili iným rastlinám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #zálievka #kvitnutie #trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december