Ktoré základné pravidlo treba dodržať v júni, aby bol trávnik svieži a zelený

Trávniku sa dobre darí na slnečných miestach, tieň a vlhko mu nesvedčia. V týchto mesiacoch zbavujeme zelený koberec buriny, zaceľujeme poškodené plochy, kosíme a hnojíme. Dôležité je aj prepichovanie trávnika a jeho pravidelné polievanie.

31.05.2022 06:00
trávnik Foto:
debata

Máj a jún sú pre trávnik veľmi dôležité mesiace. Keď je suchšie obdobie, dostatok vlahy je pre trávu nevyhnutnosťou, osobitne to platí pre novo založený trávny koberec. Burinu vyberáme jednotlivo, najlepšie kuchynským nožom, aby sme ju z pôdy dostali aj s koreňmi. Kosíme zhruba raz týždenne, opravíme tiež poškodené plochy a okraje trávnika, aby vyzeral stále pekne.

Polievať, polievať, polievať

Na prelome mája a júna trávnik hlboko poprepichujeme, aby sa voda dostala až do nižších vrstiev ku koreňom a neostala iba na povrchu pôdy. Trávu pravidelne kosíme a v suchšom období necháme pokosenú trávu na trávniku, aby udržala vlahu. Nie však pridlho, zhruba po dvoch dňoch ju opatrne zhrabeme, aby sme nepoškodili zelený porast. Pravidlo na tento mesiac znie: polievame, polievame, polievame. Ak aj máme na trávniku nepekné hnedasté miesta, svieža zelená tráva ich rýchlo nahradí.

dažďová voda Čítajte aj 5 tipov ako neplatiť zbytočne veľa za vodu v záhrade

Čo s ním, keď ideme na dovolenku

Majitelia automatických zavlažovacích systémov si hlavu lámať nemusia, ostatní to majú zložitejšie. No ani dvojtýždňová dovolenka neznamená pre trávnik záhubu. Stačí, keď krátko pred odchodom trávnik pokosíme a naozaj výdatne polejeme. Počas našej neprítomnosti síce vyrastie a možno trocha preschne, no rýchly zásah po návrate domov mu vráti kondíciu pomerne skoro.

Potrebuje aj dýchať

Okrem vody a kosenia potrebuje trávnik aj vzduch. Stačia obyčajné vidly, ktorými trávnik poprepichujeme. Vertikat, čiže plytké prevzdušnenie trávnika, je dôležité, pretože zlepší prístup vzduchu aj svetla, a tiež uľahčí prenikanie živín ku koreňom. Trávniková plsť sa odstraňuje mechanickým alebo elektrickým náradím. Po zásahu nevyzerá trávnik práve pôvabne, ale rýchlo sa spamätá a bude ešte krajší ako predtým. Nezabúdame na neustále odstraňovanie buriny a približne každých päť týždňov trávnik pohnojíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #trávnik #kosenie #trávny koberec #vertikat
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december