Ako upraviť predzáhradku a kedy radšej zabudnúť na trávnik

Predzáhradka je priestor, ktorý treba upraviť s rovnakým citom ako zvyšok dvora a záhrady. Dokonca možno aj s väčším, keďže je priamo pri ulici, všetkým na očiach a hoci sa nachádza na vašom pozemku, vizuálne je do veľkej miery súčasťou verejného priestoru. Preto nie je úplne jedno, ako s týmto priestorom naložíte. Ešte väčšiu výzvu predstavuje vytvorenie predzáhradky so severnou orientáciou.

21.06.2022 06:00
predzáhradka Foto:
debata

Rastliny a ostatné prvky v predzáhradke by mali spĺňať isté estetické kritériá, a zároveň by mali tento priestor opticky aspoň trocha zväčšiť. Výber vegetácie je ovplyvnený naším vkusom, ďalej priestorom, ktorý máme k dispozícii, ale aj pestovateľskými podmienkami, teda kvalitou pôdy a orientáciou pozemku. Pre všetky predzáhradky však vo všeobecnosti platí, že by v nich mali mať miesto najmä okrasné rastliny, na ktoré sa budú s radosťou pozerať nielen okoloidúci, ale aj vy.

Na severnú stranu radšej trvalky

Pokiaľ máte predzáhradku orientovanú na sever a leží v tieni alebo polotieni, nemá tu zmysel uvažovať o založení trávnika. Skôr sa zamerajte na trvalky a dreviny, ktorým vyhovujú dané podmienky. Pôdu obohaťte záhradným substrátom alebo dobre rozloženým kompostom, prípadne rašelinou, pokiaľ budete vysádzať kyslomilné druhy. Výber rastlín, ktorým vyhovuje tienisté miesto, je v podstate jednoduchý. Vhodné sú napríklad vždyzelené dreviny, hortenzie, kosatce alebo hosty. Na jar pekne rozžiaria predzáhradku narcisy a s mierou a vkusom tu môžete umiestniť aj dekoratívne prvky.

popínavky Čítajte aj Škodia popínavé dreviny múrom? A ktorú rastlinu radšej nevysádzať k plotu?

Zamerajte sa na ľahkú údržbu

Severne orientovaná tienistá predzáhradka nebude v lete tak trpieť horúčavou a suchom ako iné časti záhrady. Mulčovanie pomôže so zadržaním vody v pôde aj s burinou. Výborná je na to mulčovacia kôra. Keď stavíte na vždyzelené dreviny, bude potrebná len minimálna starostlivosť spočívajúca v strihu raz ročne. Všetkým rastlinám v tieni prospeje, keď ich na jar prihnojíte a ešte predtým odstránite všetky odumreté organické zvyšky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #trávnik #trvalky #predzáhradka #hortenzie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december