Poznáte metódu horúceho kompostovania? Ide to rýchlo, navyše zničí aj buriny a choroby

Kompostovanie je dokonalým príkladom toho, ako môžete využiť prírodné procesy a obohatiť záhradu o živiny, ktoré sama vyprodukuje. Bola by škoda nevyužiť tento cyklus rozkladu a opätovného využitia bio materiálu, ktorý prebieha v prírode. Správne kompostovanie nie je nič zložité, ale má svoje pravidlá, ak má byť efektívne. Všeobecne platí, že približne tri štvrtiny kompostu by mali tvoriť hnedé suché materiály obsahujúce uhlík a zvyšok potom zelené materiály bohaté na dusík.

08.09.2022 06:00
kompost Foto:
debata

Podmienkou kompostovania nie je nevyhnutne kompostér, aj keď ide nepochybne o užitočnú pomôcku. Kompost však vyrobíte aj tak, že ho skrátka budete zhromažďovať na kope niekde v kúte záhrady. Dĺžka kopy nemá obmedzenia, no dôležité je, aby jej výška dosiahla najviac meter a šírka asi meter a pol. Iba tak budú v hmote správne prebiehať rozkladné procesy, pričom treba rátať s tým, že vnútri kopy to pôjde o niečo rýchlejšie ako na okrajoch. Dôležité je nepodkladať kopu žiadnou nepriepustnou bariérou – podložkou, aby ste tak nezabránili potrebným živým organizmom dostať sa z pôdy do kompostu. Tiež je dôležité, aby mal kompost dostatočný prísun kyslíka.

Cez zimu radšej neprehadzovať

Na prevzdušnenie kompostu je dobré celú masu približne raz za mesiac prehádzať z jednej kopy na druhú. Kompost je spočiatku dosť objemný, preto je nutné vyhradiť naň v záhrade dostatok miesta. Od jesene do jari však kompost nenarúšame, aby sme nevyplašili užitočných hostí, ako sú napríklad ježkovia. Myslieť treba aj na to, že tvorba kompostu je proces, ktorý sa nedá urýchliť a vyžaduje čas. Kvalitný, aj keď nie ešte úplne zrelý kompost získate približne do polroka od založenia kompostoviska. Kompost je výborné hnojivo, ale aj skvelá organická nástielka. Výborný je aj ako substrát na pestovanie rastlín, či už na záhonoch alebo v nádobách.

osivo Čítajte aj Chystáte sa skladovať osivo? Najlepší ľudový recept na predĺženie jeho životnosti je úplne jednoduchý

Pozor na buriny a choroby

Do kompostu rozhodne nepatria zvyšky burín a chorých alebo škodcami napadnutých rastlín. No aj s takýmito organickými zvyškami si poradíte, keď využijete tzv. horúce kompostovanie. Ako napovedá jeho názov, pri tomto procese stúpne v horúcej fáze teplota materiálu až na 65 stupňov. Pri nej zničíte choroboplodné zárodky aj buriny. Horúca fáza trvá zhruba tri týždne, baktérie pri nej pracujú na plné obrátky. Dôležité je dbať na správne zloženie kompostu, resp. spomínaný pomer hnedej a zelenej časti. Tiež je potrebné dobré premiešavanie hmoty, a to aspoň raz za dva týždne, pretože baktérie spotrebujú veľa kyslíka. Na horúce kompostovanie je výborný zateplený kompostér. Plne vyzretý kompost získate touto metódou do polroka, surový kompost už do dvoch mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kyslík #kompostér #kompost #hnojivo #nástielka #substrát #buriny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december