Podmienkou kompostovania nie je nevyhnutne kompostér, aj keď ide nepochybne o užitočnú pomôcku. Kompost však vyrobíte aj tak, že ho skrátka budete zhromažďovať na kope niekde v kúte záhrady. Dĺžka kopy nemá obmedzenia, no dôležité je, aby jej výška dosiahla najviac meter a šírka asi meter a pol. Iba tak budú v hmote správne prebiehať rozkladné procesy, pričom treba rátať s tým, že vnútri kopy to pôjde o niečo rýchlejšie ako na okrajoch. Dôležité je nepodkladať kopu žiadnou nepriepustnou bariérou – podložkou, aby ste tak nezabránili potrebným živým organizmom dostať sa z pôdy do kompostu. Tiež je dôležité, aby mal kompost dostatočný prísun kyslíka.
Cez zimu radšej neprehadzovať
Na prevzdušnenie kompostu je dobré celú masu približne raz za mesiac prehádzať z jednej kopy na druhú. Kompost je spočiatku dosť objemný, preto je nutné vyhradiť naň v záhrade dostatok miesta. Od jesene do jari však kompost nenarúšame, aby sme nevyplašili užitočných hostí, ako sú napríklad ježkovia. Myslieť treba aj na to, že tvorba kompostu je proces, ktorý sa nedá urýchliť a vyžaduje čas. Kvalitný, aj keď nie ešte úplne zrelý kompost získate približne do polroka od založenia kompostoviska. Kompost je výborné hnojivo, ale aj skvelá organická nástielka. Výborný je aj ako substrát na pestovanie rastlín, či už na záhonoch alebo v nádobách.
Čítajte aj Chystáte sa skladovať osivo? Najlepší ľudový recept na predĺženie jeho životnosti je úplne jednoduchýPozor na buriny a choroby
Do kompostu rozhodne nepatria zvyšky burín a chorých alebo škodcami napadnutých rastlín. No aj s takýmito organickými zvyškami si poradíte, keď využijete tzv. horúce kompostovanie. Ako napovedá jeho názov, pri tomto procese stúpne v horúcej fáze teplota materiálu až na 65 stupňov. Pri nej zničíte choroboplodné zárodky aj buriny. Horúca fáza trvá zhruba tri týždne, baktérie pri nej pracujú na plné obrátky. Dôležité je dbať na správne zloženie kompostu, resp. spomínaný pomer hnedej a zelenej časti. Tiež je potrebné dobré premiešavanie hmoty, a to aspoň raz za dva týždne, pretože baktérie spotrebujú veľa kyslíka. Na horúce kompostovanie je výborný zateplený kompostér. Plne vyzretý kompost získate touto metódou do polroka, surový kompost už do dvoch mesiacov.