Nenáročný a užitočný ker: Ľahko sa pestuje, rozmnožuje, vytvorí aj živý plot, dáva oriešky. A to ešte nie sú všetky jeho plusy

Lieska obyčajná je naozaj nenáročný ker, na pôdu ani na polohu nemá vysoké požiadavky. Dokáže sa výborne prispôsobiť akýmkoľvek podmienkam, a tak ju môžete pestovať v chladnejších aj teplých oblastiach, na chránených i nechránených miestach, na vápnitej, piesočnej aj ílovitej pôde, prosperovať bude na slnku aj v tieni.

27.10.2022 06:00
lieskové oriešky Foto:
debata

Vo forme vysokokmeňa dosahuje výšku asi šesť metrov a šírku štyri a pol metra. Rezaním výhonkov pri zemi vznikne ker s mnohými kmienkami. Lieska nám dáva chutné oriešky, ktoré pozná každý, no len máloktovie o ďalších benefitoch tejto dreviny: Pestovaním liesky v domácich podmienkach prilákame do záhrady vtáctvo, cicavce aj užitočný hmyz.

Oriešky treba dobre vysušiť

Lieskové oriešky sú chutné, výrazné a v našom jedálničku majú svoje miesto. Spracúvame ich tak, že odstránime čiašky a oriešky sušíme aspoň týždeň na teplom mieste, môžu bať aj na slnku. Vysušenie orieškov je veľmi dôležité, aby neskôr počas skladovania nesplesniveli. Aj konáre liesky poskytujú úžitok, záhradkári ich dobre poznajú ako výborné opory pre hrach a iné rastliny.

jarabina Čítajte aj Drevina, ktorú nezloží mráz ani choroby. Posilňuje imunitu, trávenie, tlmí zápaly a ženám hormonálne búrky. V záhrade vyzerá krásne a celú zimu živí vtáctvo

Je čas na množenie odrezkami

Liesky sú v záhrade vítanými drevinami, a to nielen pre oriešky, ale aj pre pekné jahňady. Liesky sa ľahko nielen pestujú, ale aj množia, a to odobratím niekoľkých zdravých odrezkov z mladých konárov v novembri. Odrezok by mal mať asi 30 centimetrov a hrúbku o niečo väčšiu než ceruzka. Lieskové odrezky vložíme do brázd tak, aby tretina vyčnievala. Na jar začnú odrezky vyháňať a potom ich môžeme vysadiť buď priamo alebo do črepníkov, odkiaľ ich na trvalé miesto presadíme nasledujúcu jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ker #odrezky #lieska #drevina #lieskové oriešky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december